Recent Posts

torstai 11. elokuuta 2011

Gregory David Roberts: Shantaram

Tämä yli tuhatsivuinen järkäle on odottanut omassa kirjahyllyssäni joulusta saakka ja nyt luin sen muutamassa päivässä. Miksi odotin niin kauan, sillä Gregory David Robertsin omiin kokemuksiin perustuva Shantaram oli ihmeellinen kertomus Intiasta ja romaanin kertojan matkasta kohti omaa itseään. En löytänyt blogimaailmastakaan yhtään arviota tästä kirjasta, joten ilmeisesti se ei ole vielä saanut suuremmin huomiota.

Romaanin minäkertoja Lindsay on karannut vankilasta ja päätynyt Bombayhin, joka imaisee hänet heti maailmaansa. Linin tie kulkee Indian Guest housesta Bombayn slummiin ja lopulta Afkanistanin lumisille vuorille Bombayn mafiapäällikön apurina. Olennaisia eivät kuitenkaan ole itse tapahtumat, vaan ne kaikki ihmiskohtalot ja oivallukset, joita Lin matkallaan näkee. Hän on länsimaalainen, mutta Intia imaisee hänet mukaansa ja opettaa hänet rakastamaan kuin Intialainen: epäilyksettä joka hengenvedollaan.

Robertsin omiin kokemuksiin perustuva romaani on kertomus lain ulkopuolella olevasta maailmasta, kertomus hyvistä ihmisistä, jotka tekevät välillä pahoja tekoja. Minua lukukokemuksessa vavahdutti ymmärrys siitä, miten monitulkintaisia ihmisten teot ovat, ja miten monista eri elementeistä totuus voi rakentua. Kaiken lisäksi Shantaram aivan tuoksuu Intialle ja Bombayn kaduille. Roberts kuvaa karujakin asioita suoraan ja kaunistelematta, mutta ei herkuttele kurjuudella: kaikessa kamalassakin voi olla jotain kaunista.

Osallistun kirjalla Sadun minihaasteeseen, jossa piti lukea yli 500 sivuinen kirja. Lisäksi alan odotella mielenkiinnolla vuotta 2012, sillä silloin pitäisi ilmestyä kirjaan perustuva elokuva, jossa pääosaa näyttelee itse Johnny Depp. Tätä ei voi missata.

Suosittelen Gregory David Robertsin Shantaramia luettavaksi kaikille niille, jotka jaksavat kahlata läpi tiiliskivimäisen teoksen täynnä Intian tuoksua, filosofiaa, jännitystä ja tunnetta. Tätä kirjaa en voinut laskea käsistäni kun pääsin alkuun, ja blogimaailmassa tätä ei ole vielä huomioitu, joten kipin kapin muutkin lukemaan!

10 kommenttia:

Morre kirjoitti...

Tämä on TBR-listallani ja lisäksi toivoin tätä Joulupukilta, mutta pukki toi sitten koko joukon muita kirjoja.
Hämmästyttävän vähän tästä on tosiaan blogeissa ollut juttua.

Sanna / Luettua kirjoitti...

Tämä on minunkin TBR-listallani mutta kammoksun hieman tuota sivumäärää, joten en ole vielä tähän tarttunut. Arviosi perusteella kuitenkin mielenkiintoinen kirja, jonka haluan joskus lukea:)

Sari R. / p.s. rakastan kirjoja kirjoitti...

Ensinnäkin täytyy sanoa että ihan mahtavaa, pystyn taas kommentoimaan blogissasi!! En ole siis pystynyt jättämään tänne kommenttia sitten toukokuun mutta nyt huomasin sinulla olevan käytössä ponnahdusikkunan (ponnahdusikkunallisissa blogeissa kommentointi on onnistunut koko ajan). Jee! :)

Minä aloittelin juuri Shantaramia ja se vaikuttaa tosi hyvältä! En siksi lukenut tekstiäsi kuin silmäillen, palaan tähän kirjan luettuani. :) Minullakin tämä kirja on ollut odottamassa maaliskuun lopusta alkaen, mutta nyt Satun minihaaste sai lopulta tarttumaan härkää sarvista. :)

Leena Lumi kirjoitti...

Minulle tämä tuli aivan pyytämättä ja koska jo hyvin monet kirjoista, joita luen ovat yli 500 sivua eli tiiliskiviä, niin tämä tuplatiiliskivi jää kyllä lukematta ihan jo kokonsa takia. Minä jaksan ihmetellä sitä, mistä tämä virus on tullut, että yksi romaani sisältää kolmen kirjan matskut. Et tiedä, tekeekö tämä kirja sen, mutta olen monessa kirja-arviosssani todennut, että 'hyvä kirja, josta olisi saanut kaksi, jopa kolme erinomaista.'

Ovalden Mitä tiedän Vera Candidasta on oivallinen esimerkki tiivistämisen tuloksellisuudesta. Usein vähemmän on enemmän!

Ahmu kirjoitti...

Morre: Joulupukit ovat välillä oikukkaita ;) Eiköhän tämäkin jossain vaiheessa saa suosiota kunhan ihmiset uskaltavat tarttua järkäleeseen!

Sanna: Älä kammoksu, hiljaa hyvä tulee. Olihan tämä tietty raskas lukea kun ranteet väsyivät kirjan kannattelusta!

Sara: Hyvä kun joku keksi huomauttaa tuosta ponnahdusikkunasta. Ikävää, jos ei ole päässyt kommentoimaan!

Toivottavasti tykkäät lukukokemuksesta. Odotan mielenkiinnolla mitä muut tästä pitävät!

Leena Lumi: Olen taas kanssasi eri mieltä. Itse nimenomaan nautin suunnattomasti paksuista kirjoista, koska luen nopeasti ja haluan viettää kirjan parissa pidempäänkin kuin muutaman tunnin iltapäivällä... Välillä vähemmän on toki enemmän, mutta aika paljon lukija myös menettää jos ei uskalla tarttua paksuihin teoksiin.

Lukutoukka kirjoitti...

Luin tämän kesälomalla, ja minäkin nautin Bombayn hajuista ja mauista. Erityisen kiinnostavaa oli slummielämän kuvaus. Lukeminen sujui yllättävänkin joutuisasti, sen verran vauhdikasta teksti useimmiten on.

Toisaalta tämä kirja ehkä vaatii sen, että siihen voi kunnolla keskittyä. Jos ehtii lukea vain muutaman kymmentä sivua iltaisin, kirja ei pääse oikeuksiinsa.

Satu Ekoluoma kirjoitti...

Kyllä tähän varmaan täytyy jossain vaiheessa tarttua, sillä sen verran kiinnostavalta sait kirjan kuulostamaan! :)

Ahmu kirjoitti...

Lukutoukka: Kiva kuulla, että joku muukin on lukenut tämän! Googlettamalla kun ei löytynyt ketään! Oletko kirjoittanut blogissasi tästä? Täytyy käydä etsimässä.

Mutto totta: tämä kirja vaatii ehdottomasti hiukan paneutumista: ei mitään iltalukemista, vaan pääsee oikeuksiinsa ajan kanssa

Satu: Lue ihmeessä, kiva jos kirjoitukseni innosti :)

Anne kirjoitti...

Yritin loytää tästä suomenkielisiä arvosteluja mutta ilmeisesti suomennos on ilmestynyt vasta äskettäin..? hauska loytää että joku muukin on tämä lukenut!

Mahtava kirja, sain eilen luettua, englanniksi tosin. Suosittelen englanninkielistä versiota, todella upeaa ja rikasta kieltä.

Tiedätteko tarkemmin tästä leffaversiosta, onko sitä tulossa? Wikipedian mukaan ensin oli, mutta sittemmin projekti olisi lopetettu (?) toivottavasti ei, sillä tämä olisi varmasti upea leffana.

Vaikuttaisi myos siltä että jatko-osa tähän kirjaan olisi tulossa!

"A sequel entitled The Mountain Shadow is scheduled to be published on September 1, 2011 by Little Brown as per Borders Australia." -wikipedia

Tsemppiä niille jotka empivät 1000 sivua! kyllä kannattaa ;)

Ahmu kirjoitti...

zinfandel: Minäkään en löytänyt muita, jotka olisivat tämän lukenut. Ilmeisesti kirja ei massiivisuutensa takia ole vielä juurikaan päässyt bloggaajien lukulistoille.

En kyllä muuten tiedä tuosta leffasta. Sen verran vähän löysin aiheesta tietoa googlettamalla, että voipi hyvin olla, että koko projekti on lopetettu. Se olisi kyllä harmi, tästä olisi saanut hienon elokuvan. Itse tosin näin silmissäni kirjaa lukiessa enemmän jonkun Daniel Graig -tyyppisen ilmestyksen, mutta kyllä tuo Depp olisi kelvannut ;) Toivottavasti leffa joskus tulee.

Tuo jatko-osa täytyy ehdottomasti laittaa lukulistalle kunhan se ilmestyy -toivottavasti myös suomeksi, koska minun kärsivällisyys ei varmaan millään riittäisi tuollaiseen sivumäärään englanniksi!