Recent Posts

lauantai 19. marraskuuta 2011

Miksi kirja jää kesken?

Kuva täältä.
Meillä on monenlaisia erilaisia tapoja lukea. Satakieli teki blogissaan taannoin hyvän kyselyn erilaisista lukutottumuksista. Minä itse tunnustaudun leväperäiseksi ja lyhytjänteiseksi lukijaksi. Jos kirja ei heti tempaise minua otteeseensa, jätän sen helposti kesken, mutta asennoidun yleensä myös niin, että saatan yrittää kirjan kanssa joskus myöhemmin toisenlaisessa elämäntilanteessa. Olen nimittäin huomannut, että joskus tylsältä ja mitäänsanomattomalta tuntuva kirja saattaa toisena päivänä yllättää.

Tänä vuonna minulla on jäänyt kesken aika monta kirjaa. Väittäisin, että tämä osittain liittyy siihen, että olen lukenut hirvittävän määrän aivan loistavia kirjoja. Väkisinkin osa jää varjoon, eikä syy ole kirjassa vaan mielentilassa. Muun muassa näiden kanssa olen tänä vuonna epäonnistunut: Eddings Regninan laulu, Waris Suden lapset, van der Steen Ennustus, Eco Ruusun nimi, ja viimeisimpänä Malzieun Sydämen mekaniikka. Mistä syistä sinä jätät kirjan kesken, vai luetko aina aloittamasi sitkeästi loppuun? 


Marraskuu on mennyt aika lailla NaNoWriMo -projektin kanssa pähkäillessä, ja näyttää vähän siltä, että projekti tulee jatkumaan vielä joulukuussa. Toivottavasti onnistun pitämään rytmistä kiinni edes jossain määrin. Loppuvuodelle olen kuitenkin kahminut myös luettavaa, vaikka kirjavuosi alkaa jo lähestyä loppuaan. Katsotaan, millaisiin seikkailuihin pääsen vielä mukaan!

15 kommenttia:

Valkoinen Kirahvi kirjoitti...

Kyllä kirja jää kesken. Usein. Peusperiaate on itselläni se, että viisikymmentä sivua mennään ilman muuta, mutta sitten saattaa jo jäädä. Toiset kirjat jäävät jo alkumetreillä, aika moni jää suoraan hyllyyn.

Viimeisin kirja, jonka kanssa takkusiin ja jonka kuitenkin sitten luin loppuun saakka (hyvä niin), on Michael Cunninghamin Illan tullen. Se vain alkoi niin kankeasti ja luennoivasti taiteen kiemuroista, että minä meinasin tyystin pitkästyä moiseen. Samalla tavalla on meinannut käydä monen muunkin hyvän kirjan kanssa. Sinuhen olisin jättänyt varmasti kesken, ellen olisi tiennyt lukemisen myöhemmin palkitsevan.

Joskus sitä tarttuu paljon hehkutettuun kirjaan. Luulee pitelevänsä käsissään helmeä ja pettyy pahan kerran. Kirja jää kesken. Tälläkin hetkellä on erään kirjan kanssa näin.

Summasummarum: eri syistä ja usein kirja voi jäädä kesken jos siksikin, että sitä samalla hakee uutta kirjallisuutta edellisten joukkoon, kokeilee ja tutustuu. Aina ei tärppää. Onneksi kirjoja on valittavaksi ja kirjaa ei tarvitse lukea loppuun.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole vielä kunnolla opetellut kirjan lopettamista kesken. Varsinkin jos kirja on oma, pyrin lukemaan sen loppuun, vaikka kuinka teksti takkuilisi!

Tunnen suurta syyllisyyttä kun jätän kirjan kesken. Haluaisin päästä tästä syyllisyydestä eroon, koska ne kerrat kun olen vihdoin ja viimein, tajuttoman tylsästä kirjasta luopunut, on ollut suunnattoman ilahduttavaa tarttua täysin toisenlaiseen, virkeämpään kirjaan.

Kaikki keskeneräiset kirjat jäävät toistaiseksi aina kummittelemaan hyllyyni ja tunnen, että minun on jonain päivänä tartuttava niihin uudelleen ja selviytyä loppuun asti.. tätä kirjan keskeyttämistä on siis vielä harjoiteltava.

Maija kirjoitti...

Minä olen aika huono jättämään kirjoja kokonaan kesken, yleensä luen ne loppuun vaikka väkisin ennemmin tai myöhemmin.

Jos kirja jää kokonaan kesken, syynä on yleensä yksinkertaisesti se, ettei kirja nappaa ollenkaan. Joskus kirjan kieli on liian runollista tai muuten vaikeaselkoista.

Useammin syynä taitaa kuitenkin olla juuri se, että yrittää lukea tietynlaista kirjaa aivan väärään aikaan. Luulen, että Ruusun nimi jäi minulta kesken juuri tästä syystä.

Joskus kirja jää kesken vain pieneksi hetkeksi (esim. jonkun mielenkiintoisemman kirjan takia), joskus taas kirjanmerkki nököttää kirjan välissä vielä paria vuotta myöhemmin. Yksi tällainen "ikuisesti kesken"-kirja näyttäisi minulla olevan Kate Mossen Labyrintti. Luin ensimmäisen kolmanneksen hyvällä temmolla, sitten tuli pieni tauko. Keskikolmanneksen luin aika pian, mutta sitten jokin alkoi tökkiä niin pahasti, että nostin kirjan hyllyyn ja siellä se odottelee edelleen. En tiedä, tulenko koskaan lukemaan sitä loppuun asti.

Satu Ekoluoma kirjoitti...

Jos jätän kirjan kesken, se johtuu todennäköisimmin joko siitä että syystä tai toisesta teksti vain pitkästyttää enemmän kuin innostaa jatkamaan, tai siitä ettei yksikään kirjan henkilö kiinnosta niin paljoa että haluaisin erityisemmin tietää mitä hänelle tulee tapahtumaan.

Joskus keskeyttäminen tapahtuu alkumetreillä, joskus puolenvälin jälkeen, mutta yleensä se on aina hyvin vapauttava kokemus ja olen iloinen että olen oppinut jättämään kirjoja kesken - ennen nimittäin luin kaikki sitkeästi loppuun.

Mä taidan olla ympäri vuoden aika tasaisesti samassa mielentilassa, koska mulle tulee erittäin harvoin sellaista tunnetta että voisin pitää keskeyttämästäni kirjasta joskus muulloin. :) Jos jätän kesken niin kyllä se on sitten yleensä lopullista.

(Ja tuota Reginan laulua ei olisi mielestäni kannattanutkaan lukea loppuun, se on aika kökkö. Eddingsin kirjalliset maneerit eivät yhtään sovi tuon tyyliseen kirjaan. :)

hdcanis kirjoitti...

Kirjat jäävät kesken, kyllä. Yleensä antaa sen 50 sivun mahdollisuuden vakuuttaa jona aikana pitäisi kyllä käydä selville onko tyyli sinnepäinkään sellainen jota haluaisin lukea. Joistain kirjoista on kyllä myös kuullut etukäteisvinkkeinä että alkupuoli on olennaisesti erilainen kuin sen jälkeiset tapahtumat, eli sitten voi harkita puurtamista pitempäänkin, mutta harvassa ne kirjat ovat jotka vetävät mukaansa jos alkusivut ovat tervanjuontia.
Ajoittain kirja on keskeytetty jo aiemminkin mutta silloin vakaana aikomuksena on palata kirjan pariin jossain vaiheessa, "juuri nyt en voi lukea tätä". Aina ei ole oikeassa fiiliksessä.

Toki on sitten niitä kirjoja jotka jäävät kesken vahingossa, aloittaa jonkin toisen kirjan samalla ja jatkaakin sitä, kunnes huomaa että se yksi kirja on ollut kesken jo toista kuukautta ja se mitä siinä alussa tapahtui alkaa jo hämärtyä...

Lukutoukka kirjoitti...

Elämäni ensimmäisen 25 vuoden aikana minulta ei jäänyt yksikään kirja kesken. Ikinä. Taistelin vaikka hampaat irvessä loppuun. Asiaa tietysti auttoi se, että ei ollut mitään lukupakkoa, sain vapaasti valita ne kirjat mitkä kiinnostivat. Ja minuahan kiinnosti todella moni asia.

Sitten aloin toisinaan, ehkä kerran kaksi vuodessa jättää kirjan kesken. Nyt olen tehnyt niin jo kolmesti neljän kuukauden aikana. Vieläkään en sanoisi prosessia helpoksi. Koen, että kirjalle on annettava ainakin 100 sivua mahdollisuutta vaikuttaa minut.

Harjoittelen nyt tätä kesken jättämistä, näkyy tulevan ajan myötä yhä helpommaksi. Ja voin kyllä edelleenkin antaa kirjalle toisen mahdollisuuden, sillä se nyt kesken jäävä kirja saattaa joskus toiste olla se oikea.

Laura / Lukuisa kirjoitti...

Voi, olen todella huono jättämään kirjan kesken! Viimeksi niin taisi käydä joku kolmisen vuotta sitten ja kyseessä oli Jack Kerouacin Tristessa, vieläpä vain vähän päälle sata sivua paksu kirja, mutta ei, Kerouac ei toiminut minulle. En jaksanut kirjaa, jossa kerrottiin vain jostain huoneessa olevasta kanasta :D

En "uskalla" jättää kirjaa kesken, koska kuvittelen aina, että kuitenkin puolivälissä se muuttuu todella hyväksi tai loppu pelastaa muuten huonon tarinan tai jotain vastaavaa. Mutta harvemmin näin käy, jos kirja on heti alusta alkaen epäkiinnostava. Ja silti jatkan kirjojen kahlaamista vaikka väkipakolla loppuun :D

Raija / Taikakirjaimet kirjoitti...

Tänä vuonna en ole aloittanut yhtään kirjaa, jota en olisi myös lukenut loppuun, mutta kirjahyllyssä on pari kirjaa kirjamerkin kera odottanut vuoden tai useamman jatkamista. Luen ne loppuun vielä jonain päivänä ;)

Olen huomannut, että tämän kolmen vuoden aikana, jota olen blogiani kirjoittanut, on tullut luettua loppuun kirjoja, jotka ehkä muuten olisin keskeyttänyt. Siitäkin huolimatta, että en ole kirjoittanut kaikista arvostelua.

Yleensä kirja jää kesken sisältönsä vuoksi, mutta joskus myös kirjailijan näkemyksen tai tyylin vuoksi.

sonja/lukuhetket kirjoitti...

Jätän todella harvoin kirjan kesken. Jostain syystä osaan jo valmiiksi sanoa, onko fiilis oikea tietylle kirjalle. Tänä vuonna olen raahannut mm. Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta kirjan kotiin, mutta palautin sen pian avaamattomana. Tuli fiilis, että ei ole yhtään afrikkalainen fiilis. Ja Ruth Rendell'n kirja lähti takaisin, koska en jaksanutkaan ajatusta brittiläisestä salapoliisikirjallisuudesta. Eli kesken en juuri kirjoja jätä, mutta muutamia vikahankintoja kirjastosta tulee välillä tehtyä. Olen kuitenkin melko maltillinen kirjastokävijä ja tuon kerralla kaksi tai kolme kirjaa odottamaan lukuvuoroa. Luen ne (tai en lue) ja sitten hankin lisää. Jostain syystä tulee useimmiten hankittua varmoja nakkeja, jotka kyllä jaksaa taistellla loppuun saakka vaikka ne eivät esim. neljän tähden arvoisia olisikaan vaan ihan peruskauraa. Muutaman kerran vuodessa haastan itseni lukemaan jotain itselleni vaikeaa ja sellaista, joka saattaisi jäädä kesken, jollen olisi jo valmiiksi päättänyt, että tämähän luetaan nyt eikä kolmastoista päivä:) Tänä vuonna sellainen kokemus on ollut esim. Rikos ja rangaistus -kirjan kanssa.

Sitten kun jätän kirjan kesken, tiedän sen jo ensimmäisen tai viimeistään toisen sivun aikana. Eli kovin pitkään en sitten itseäni kiduta:)

Erja Metsälä kirjoitti...

Aiemmin kirjan kesken jättäminen oli minulle melkein mahdotonta, mutta olen opetellut taidon. Se tuntuu välttämättömältä tässä tulvassa, mielenkiintoisia kirjoja ilmestyy valtavia määriä koko ajan, kauheaa tuhlausta olisi hukata aikaa lukemalla jotain vain siksi että sattui aloittamaan!

Noin siis ainakin koetan ajatella, todellisuudessa kyllä välillä kärvistelen aika pitkällekkin, varsinkin sellaisten opusten kanssa joita joku on kehunut.

Silloin annan periksi, syy on useimmiten sisällössä, jossain itselleni vieraassa asenteessa joka paistaa tarinasta läpi ja ärsyttää.

Anne T kirjoitti...

Suurimmat syyt:

1. En pysty keskittymään (on mukamas muuta tekemistä ja kirja jää vaan lojumaan)
2. Kirja ei kiinnosta/siinä ei ole imua.

On myös persoonallisempia syitä: yhtä en lukenut loppuun naiskuvan vuoksi ja toisen kanssa kävi niin, että minua ei sitten lopulta kiinnostanutkaan mitä mieltä kuuluisuudet ovat yhtään mistään. Avot.

Unknown kirjoitti...

happy new year shayari

happy new year what's aap video
https://www.youtube.com/watch?v=TZ9BNnkXJZ8


4311 wil started tomarrow


http://www.new-year-sms.in/happy-new-year-2016-wallpaper-free-download.html

Unknown kirjoitti...

latest happy new year 2016 HD wallpaper's

Unknown kirjoitti...

republic day quotes New Years resolution Quotes christmas holiday images merry christmas greeting messages Happy New Years Saying
republic day quotes New Years eve Quotes christmas greetings sayings funny merry christmas wishes Happy New Years Saying Quotes

Unknown kirjoitti...

pictures of australia day happy new year wishes quotes New Year Greeting Cards Images New Year Quotes inspirational 9 feb chocolate day funny hump day pics merry christmas card images cheap christmas cards box office collection of raees
picture of australian flag happy new year wishes in sinhala New Year Greeting Card Messages New Years inspirational Sayings chocolate day messages for girlfriend funny hump day memes Inspirational merry Christmas Quotes business christmas cards box office prediction of raees