Mitä seuraa, jos alastaan innostunut tieteilijä päättää kirjoittaa romaanin? Salaliittomysteereitä ja tieteellisiä faktoja ja niiden varaan rakennettu juoni.
Joseph Gelinek -salanimellä kirjoittava musiikkitieteilijä rakentaa romaanissaan Kymmenes sinfonia Beethovenin viimeisen, kadonneen sinfonian ympärille murhamysteerin. Tarinassa selvitellään murhaa, ihmetellään nuotteihin piilotettuja salakirjoituksia ja viestejä ja pohditaan toki myös Vapaamuurarien ja Illuminaattien osuutta tähän kaikkeen. Paketissa on kasassa siis perus mysteerikirjallisuuden ainekset.
Pistää pohtimaan olisiko Gelinekin ollut viisaampaa kirjoittaa kansantajuinen tieteellinen teos Beethovenista. Kymmenes sinfonia väläyttelee toki mielenkiintoisia yksityiskohtia musiikinteoriasta ja kaikista salamerkityksistä joita säveltäjät ovat kautta aikojen jättäneet teoksiinsa. Tämä on toki kiinnostavaa ja varsinkin musiikkia harrastavana (ja erityisesti Beethovenin tuotantoa rakastavana) lukijana yksityiskohdat todella kiinnostivat. Varsinainen juoni jäi kuitenki väljäksi: miksi murha tapahtui? Mikä oikein oli se mysteeri? Miksi kirjailijan piti vasta ihan lopussa sekoittaa mukaan katkelmia Beethovenin elämästä, kun koko kirjan alku liikuttiin nykypäivässä? Miten päähenkilön ihmissuhde liittyi koko kuvioon?
Kymmenettä sifoniaa ovat lukeneet myös Norkku sekä Lukutoukka.
Suosittelen kirjaa musiikkitieteestä kiinnostuneille mysteerien ystäville.
Recent Posts
0 kommenttia:
Lähetä kommentti