Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen
Atena 2015
Arvostelukappale
Keskiaika tuntuu olevan tosi in. Tai toisaalta kai pitäisi sanoa, että se on ollut sitä jo pidemmän aikaa. Käväisin pikaisesti Turun keskiaikaisilla markkinoilla kesäkuun loppupuolella, ja yleisöryntäyksestä päätellen keskiaika (tai keskiajaksi nimetty käsitys tietystä historiallisesta ajanjaksosta) on tosi kova juttu. Ihmisiä oli paljon ja meininki sen mukainen. Kesän ensimmäisenä lämpimänä päivänä meinasi tulla melkein hiki.
Pyysin kustantajalta arvostelukappaleen Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjasta, sillä aihe ja sen käsittely kiinnosti. Kirja on kirjoitettu nimenomaan matkaopasmaiseen muotoon kuvaamaan kuviteltua matkaa keskiaikaiseen Suomeen. Kirjassa on käsitelty erilaisia teemoja, jotka matkalle lähtevän muukalaisen tulee ottaa huomioon: miten kannattaa puhua, miten pukeutua, mihin käyttää rahaa ja mitä ottaa huomioon matkaa tehdessä. Kirjassa on käyty läpi aika kokonaisvaltaisesti erilaisia keskiajalle matkaavan mieleen tulevia kysymyksiä. Mukaansatempaava kirja on helppolukuinen ja sopisi varmasti lukemistoksi niin historiasta kiinnostuneelle koululaiselle kuin aikuiselle, joka ei välttämättä jaksa ryhtyä lukemaan aiheeseen liittyvää tutkimuskirjallisuutta.
Kirja valottaa mielenkiintoisella tavalla keskiaikaista maailmaa ja maailmankuvaa. Vaikka aihepiiri sinällään on minulle tuttu, Ilari Aalto on onnistunut kirjoittamaan teoksen niin yleistajuisen selkeästi, että se on helposti lähestyttävä ja samaan aikaan viihdyttävä. Elina Helkalan kuvitus antaa menneelle maailmalle värit. Keskiajan kirjoittaminen matkaopas-muotoon on ollut tämän teoksen kohdalla hyvä ratkaisu, sillä se helpottaa kirjan kuvailemaan maailmaan tutustumisen nimenomaan nykyihmisen valosta.
Viihdyttävästä ja monipuolisesta kirjasta ei valitettavasti ole tutkimuskirjallisuudeksi lähdeviitteiden puuttumisen takia. Ymmärrän, että teosta ei varmastikaan ole kirjoitettu tutkimuskirjallisuusmielessä, mutta itse olisin kaivannut lähdeviitteitä ja täydellistä sisällysluetteloa kirjan takaosasta löytyvän lyhyen kirjalistan sijaan. Kirjoittajan tausta keskiajan elävöittäjänä laittaa väkisinkin pohtimaan, ovatko kirjassa tehdyt tulkinnat keskiaikaharrastajan omia näkemyksiä, vai lähdeaineistoon perustuvia tutkimustuloksia. Toisaalta se ei kuitenkaan vähennä kirjan ansioita, sillä teosta ei selvästikään ole kirjoitettu historiallisena tutkimuksena, eikä sitä niin pidä edes lukea. Pieni tutkija minussa huutaa lähdeaineiston perään, mutta matkailija minussa nauttii tarinasta piittaamatta siitä, mikä osa siitä on fiktiota, mikä tulkintaa ja mikä lähdeaineistoon ja arkeologisiin tutkimuksiin perustuvaa faktaa...
Matkaopas keskiajan Suomeen on ollut hienosti esillä kevään ja kesän aikana. Tämänkaltaista teosta ei olekaan ilmestynyt pitkään aikaan (ainakaan aikuisille!), joten sille lienee todella kysyntää. Nyt sitten seuraavaksi odottelemaan Matkaopasta esihistoriallisen ajan Suomeen ja Matkaopasta renessanssin Suomeen. Lukisin nekin varmasti! Minua välillä kyllästyttää se, miten alan harrastajien into tuntuu riittävän pelkästään keskiaikaisen maailman tutkailuun ja elävöittämiseen, kun muissakin aikakausissa olisi vaikka millä mitalla ammennettavaa. Vaikka onhan keskiajassa oma lumonsa...
Suosittelen kirjaa kaikille historian ystäville! Niille, jotka haluavat lukea mukaansatempaavan mielikuvaseikkailun matkasta keskiaikaiseen maailmaan.
4 kommenttia:
Tämä kirja kiinnostaa. En ole keskiajasti mitenkään erityisessti innostunut, mutta välillä tosiaan kiinnostaa miettiä, minkälaista elämä oli ja ihmiset, kun mennään ajassa taaksepäin.
Mari a: Kuulostaa siltä, että tämä olisi just sinun kirjasi! Suosittelen :)
Kuulostaapa siltä, että minunkin kannattaa tutustua kirjaan! Kiitos vinkistä!
Lähetä kommentti