Recent Posts

perjantai 19. joulukuuta 2014

Maria Syvälä: Älä sylje minua syliisiMaria Syvälä: Älä sylje minua syliisi
Robustos 2005
127s.
Kustantajalta

Enpä ole lukenut pitkään pitkään aikaan nykypäivän runoutta. Maria Syvälän esikoisteos Älä sylje minua syliisi on "runokertomus hulluudesta ja rakkaudesta". Tarinamaisesti etenevä runokokoelma piirtää lukijan eteen kuvan perheestä. Siinä on vuoropuhelua äidin ja tyttären välillä, pelkoa, toivoa ja taistelua järkkyvää mieltä vastaan.

Älä sylje minua syliisi on yksi voimakkaimmista runoteoksista jonka olen lukenut. Itse asiassa en ole tainnut koskaan aikaisemmin lukea sellaista kokoelmaa, jossa on yksi kokonainen tarina, ei vain katkelmia ja välähdyksiä maailmasta. Tarinana kokoelman kertomus on riipaiseva, mutta siinä on myös toivoa. Runot rakentuvat mieleenpainuvana kokonaisuutena, josta on vaikea lähteä irrottamaan yksittäisiä osia. Ajattelin vain aloittaa kokoelmaa, mutta hups ja olin lukenut koko teoksen läpi. Tämä pitää ehdottomasti lukea uudemman kerran, sen verran pysäyttävä teksti oli kyseessä.

Älä sylje minua syliisi oli yllättävä. En osaa oikein muulla tavalla kuvailla fiilistä, joka lukemisen jälkeen jäi päälle. Yllättävä ja pysäyttävä.

Suosittelen Maria Syvälän Älä sylje minua syliisi -runokokoelmaa vahvojen ja koskettavien runojen ja proosarunouden ystäville.

4 kommenttia:

Annami kirjoitti...

Luin tämän parisen vuotta sitten ja minuakin runot koskettivat. Pitäisi varmaankin lukea kokoelma uudelleen, sillä hyviin runoihin palaan mielelläni.

Mai Laakso kirjoitti...

Kiinnostavan kuuloinen runoteos. Nimi itsessään on jo kuin vahvan runon nimi ja herättää ajatuksia.

Ahmu kirjoitti...

Kannattaa kyllä tsekata tämä. Itseäni harmittaa se, miten vähän olen viitsinyt lukea nykyrunoutta. Pitäisi korjata asia ;)

Ahmu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.