Recent Posts

torstai 4. joulukuuta 2014

Muukalainen tv-sarjana


Olen muutamaankin otteeseen kirjoittanut Diana Gabaldonin Matkantekijä -kirjasarjaan liittyvistä jutuista, sekä tv-sarjasta, jota alettiin esittää syksyllä. Sarja ei ole vielä pyörinyt Suomessa, mutta sain katsotuksi ensimmäisen kauden esitetyt jaksot (nyt meneillään on jonkinlainen tauko ja ensimmäisen kauden toinen puolisko alkaa pyöriä jenkeissä huhtikuun 4. päivä). On siis hyvä hetki kerrata hiukan fiiliksiä, joita kirjan filmatisaatio on herättänyt.

Olen lukenut Muukalaisen useampaan kertaan, se on hyvä esimerkki sellaisista paksuista, eeppisistä, romanttisista ja historiallisista romaaneista, jotka ovat ihan täydellistä arjenpakoa. Kirjasarjan muut osat eivät ole sytyttäneet ihan samalla tavalla, mutta Muukalaisen pariin on ollut kiva palata silloin tällöin ja siksi sarjakin herätti odotuksia. Pelkästin tietysti, että se ei vastaisi yhtään mielikuviani, mutta onneksi lopputulos oli ihan hyvä.

Sarja seuraa aika uskollisesti Gabaldonin kirjaa muuttaen vain sellaisia seikkoja, jotka eivät ole kokonaisuuden kannalta kovin olennaisia, mutta joiden esittäminen sarjassa kuvatulla tavalla on ehkä loogista ja helpottaa kirjaan perustuvan juonen avautumista katsojille. Poikkeuksena alkuperäiseen tarinaan tv-sarjassa kuljetetaan mukana myös aviopuolisonsa Clairen 1700-luvulle menettäneen Frankin elämässä, ei tosin häiritsevässä määrin, vaan juuri niin, että kirjankin lukeneet saavat aiheeseen uudenlaista näkökulmaa. Jostain syystä en koskaan kirjaa lukiessani tajunnut Clairen kokemaa menetyst niin suureksi: minusta hän putkahti yllättävän sujuvasti elämään 1700-luvun elämää. Tv-sarja antaa kuitenkin asiaan toisenlaisen näkökulman ja tekee Clairen kaipauksesta käsinkosketeltavaa.

Mielestäni sarjan näyttelijävalinnat ovat kohtuullisen onnistuneita ja sarjan kuvaama historiallinen ajanjakso toimii hyvin. Kaikkia juoneen liittyviä muutoksia en täysin ymmärrä, mutta toisaalta näen tv-sarjan vain yhtenä tulkintana aiheesta. Ihanaa, että sarja on kuvattu ns. todellisilla tapahtumapaikoilla Skotlannissa. Maisemat ovat huikeita ja jo pelkän visuaalisuutensa vuoksi sarja liimaa ruudun ääreen takuuvarmasti. Olisi ollut menetys, jos sarjaa oltaisi jostakin mystisestä syystä kuvattu amerikkalaisilla näyttelijöillä jossakin täysin väärässä kontekstissa. Nyt ainakin olennaisimmat asiat ovat kohdillaan.

Kaikenkaikkiaan olen ihan tyytyväinen näkemääni, vaikka Outlander ei ihan tajuntaa räjäyttänytkään. Katsomiskokemuksena miellyttävä ja oli mukava huomata, että kirjan monasti lukenutkin lukija pystyi katsomaan tätä ilman suurempia agressioita. Lisää odotellessa.

Olisi hauska kuulla, mitä muut sarjaa seuranneet ovat pitäneet Starzin versiosta!

6 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

En malta odottaa, että sarja tulee Suomeen, ihanaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen jakso osui ja upposi heti ja täytyy sanoa, että olin koukussa :D Näyttelijöistäkään minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, pääkaksikko herättävät hyvin hahmot eloon. Seuraavan jakson odotus tulee olemaan tuskallinen, mutta onneksi voi katsoa tähän asti tulleet jaksot uudelleen ;)

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Ei räjäyttänyt minunkaan tajuntaa, vaikka on kyllä hyvä en sitä sano. Vielä sarja on kesken. En tiedä jotain siitä puuttuu.

Sari R. / p.s. rakastan kirjoja kirjoitti...

En jaksaisi millään odottaa, että sarjaa aletaan näyttää Suomessa. Ihanaa, että kirjoitat sarjasta jo vähän jotakin, niin tietää vähän mitä on tulossa. :)

Luulen, että sarjan odotuksen aiheuttama kuume kasvaa niin kovaksi, että on pakko lukea Muukalainen alkuvuodesta uudestaan... :)

Niina T. kirjoitti...

Pitäisi lukea Muukalainen uudelleen, sillä ekan kauden alkupuoli oli huikeaa katsottavaa ja haluaisin vertailla sitä kirjan versioon. Minulle ei ainakaan päin naamaa heitetty paljoakaan sellaista alkuteoksesta poikkeavaa, joka olisi haitannut katsomista. Sam Heughan on ihana ja miljöö aivan uskomaton. Ei jaksaisi odottaa sarjan paluuta.

Ahmu kirjoitti...

Minuakin houkuttaisi lukea Muukalainen uudelleen, mutta olen kyllä lukenut sen jo tosi monta kertaa! Sydänverellä kirjoitettu odottaa sohvapöydällä, mutta pelkään sen olevan yhtä epämääräinen kuin pari sarjan viimeisintä osaa. Ehkä joululomalla ehtisi paneutua siihen...