Recent Posts

perjantai 12. helmikuuta 2016

Maria Turtschaninoff: Maresi



Maria Turtschaninoff: Maresi
Tammi 2014
212s.
Kirjastosta

Vuoden 2014 Finlandia Junior -voittaja on ollut minulla lukulistalla jo pidempään, mutta en ole vain saanut aikaiseksi tarttua kirjaan, eikä se ole osunut kohdalle sopivassa tilanteessa. Nyt se kuitenkin odotti minua kirjaston hyllyssä ja pääsi tietysti heti lukulistalle. 

Maresi - Punaisen luostarin kronikoita kertoo tarkkasilmäisestä ja hyväsydämisestä Maresi -tytöstä, joka asuu Punaisessa luostarissa. Punainen luostari on pakopaikka maailmassa, jossa naisen asema ei tunnu olevan järin hyvä: luostarissa asuu tyttöjä, jotka ovat paenneet kurkista oloista, sellainen on myös Jai, joka saapuu luostariin ja turvautuu Maresin seuraan. Luostarissa tytöt oppivat käytännön taitoja ja viisauksia, Maresi viihtyy luostarin kirjastossa lukemassa, ja Jai lyöttäytyy mielellään hänen seuraansa myös kirjaston ihmeiden ääreen. 

Jain saapuminen käynnistää luostarissa muutoksen, kun Jaita tavoittelevat laivat saapuvat Punaiseen luostariin, joka on tarkoitettu vain naisille. Jai on kertonut elämästään vain vähän, pieniä palasia, mutta luostari suojelee tyttöä viimeiseen saakka. Myös Maresi joutuu kohtaamaan omat hirviönsä, sillä tulevaisuus, jonka jumalat ovat hänelle suunnitelleet, tuntuu pelottavalta. 

Minulla oli ehkä jotenkin suuret odotukset kirjasta FJ-voiton takia. Maresi oli hyvä, kauniisti kirjoitettu ja mukaansatempaava teos, mutta ei niin ihmeellinen kuin olin antanut itseni ajatella. Tai ehkä kyse on siitä, että koin sen olevan jotenkin selkeämmin nuorille lukijoille suunnattu kirja, kuin moni muu lanu-genreen sijoittuva fantasiateos. Kirjailija kuitenkin käsittelee romaanissa tärkeitä, tavallaan myös ajankohtaisia aiheita, joten kirjan ansioita en mitenkään kiistä. En vain nyt juuri ollut oikeaa kohderyhmää.

Maresissa miesten ja naisten välinen valta-asetelma on monella tapaa surullinen, ja lukiessa tuli sellainen olo, etten ole varma haluanko lukea tarinoita maailmoista, joissa naisia alistetaan sellaisella tavalla kuin esimerkiksi Jaita Maresissa. Olisi mielenkiintoista kuulla myös miespuolisten lukijoiden kokemuksia kirjasta, koska Maresia lukiessa jäi sellainen olo, että maailmaa katsotaan tarinassa vain naisten näkökulmasta. Tuollaisessa maailmassa on tuskin hyvä miehenkään elää. 

Suosittelen Maresia fantasiakirjallisuuden lukijoille.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä kirjassa oli tosiaan aika selkeä jaottelu hyvät naiset -- pahat miehet. Miehissä muistaakseni oli yksi poikkeus kuitenkin. Tykkäsin kyllä Maresista tosi paljon, se oli jotenkin niin taitavasti rakennettu kokonaisuus, että sen lukeminen oli tosi vaivatonta (hyvällä tavalla). Mutta hiukan mustavalkoinen tuo asetelma.

Mulla oli suuri ilo ja kunnia haastatella kirjailijaa eräässä tilaisuudessa viime syksynä. Siellä hän kertoi kirjan kirjoittamisen taustoista: hän oli törmännyt Kreikan saaristossa (? Jossain siellä päin ?) matkustellessaan erääseen saareen, jossa oli perinteikäs luostari. Mutta luostariin / saarelle ei päässyt vierailemaan, koska vielä nytkin 2000-luvulla ainoastaan miehet saavat mennä sinne. Tämä antoi kimmokkeen Maresin tarinalle ja sopivalla tavalla suututti kirjailijaa, selvästikin naisen asemasta kirjoittaminen on yhä ajankohtaista!!

Kuultuani tuon taustatarinan mua ei sitten se tietty mustavalkoisuuskaan enää häirinnyt. Tuntui loogiselta. Täytyisi ehdottomasti lukea muutkin Turtschaninoffin kirjat, kun ehtisi...