Recent Posts

torstai 21. tammikuuta 2016

Andy Weir: Yksin MarsissaAndy Weir: Yksin Marsissa
Into 2015
387s.
Kirjastosta

Ares 3:n miehistö joutuu hiekkamyrskyyn ensimmäisellä miehitetyllä lennolla Marsiin. Evakuoinnin aikana astronautti Mark Watneyn avaruuspuku vaurioituu, ja muut luulevat hänen kuolleen. Watney jää yksin - vailla keinoa, jolla ilmoittaa Maahan olevansa elossa. Vaikka hän saisikin viestin läpi, hänen ruokavarastonsa loppuisivat kauan ennen pelastusjoukkojen saapumista. Todennäköisesti hän ei ehtisi edes nääntyä nälkään, sillä vaurioitunut laitteisto, säälimätön ympäristö tai pelkkä inhimillinen virhe ovat omiaan tappamaan hänet ensin.

Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka kävelee Marsissa. Nyt hänestä uhkaa tulla ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä. Watney ei kuitenkaan ole valmis antamaan periksi, vaan hän turvautuu kekseliäisyyteen, insinööritaitoihin ja hirtehishuumoriin. Riittääkö neuvokkuus voittamaan ylitsepääsemättömät esteet?
Kirja on scifiä parhaimmillaan: lukuisat tekniset yksityiskohdat perustuvat nykytieteeseen. Samalla Yksin Marsissa on jännitysromaani ja nykyajan Robinson Crusoe, jota lukee kuin tosielämän selviytymiskertomusta.Olen tehnyt vuodenvaihteen tienoilla hienoja löytöjä kirjastosta. Hienoilla löydöillä tarkoitan lähinnä sitä, että käsiini on osunut valtava määrä kaikkea sellaista, jonka olen pannut merkille, mutta epäillyt, että en tule saamaan niitä koskaan käsiini, koska kirjat ovat uusia/suosittuja jne. Yksin Marsissa -kirjaan olin törmännyt lähinnä leffatrailereiden myötä, mutta se sattui sopivasta mukaan kirjastosta ja päätyi lukuun.

Yksin Marsissa on hämmentävä sekoitus huumoria ja yli ymmärryksen menevää teknologiakemiamietälie-hifistelyä. Mark Watney jää hiekkamyrskyssä tapahtuneen onnettomuuden johdosta Marsiin ja päättää selvitä - vaikka olosuhteet ovat kieltämättä aika surkeat. Uhkana on ruoan loppuminen, kaikkeen muuhun Markilla tuntuu olevan ratkaisu. Avaruusasemasta tuleekin perunapelto ja kaikki ongelmat joita hänen eteensä osuu ovat ylitettävissä. Lopulta myös viestiminen maahan onnistuu.

En tajunnut kirjasta juuri mitään, mutta se oli hauskaa ja mukaansatempaavaa luettavaa. Ajatus muutaman vuoden yksinäisestä oleskelusta Marsissa tuntuu piinaavalta, mutta Mark saa kaiken tuntumaan eväsretkeltä kesäpäivänä. Tosiasiassa kirja on hurja selviytymistarina, mutta tarina on kerrottu niin, ettei se missään vaiheessa tuntunut kovin ahdistavalta, vaikka olosuhteet olivat vähintäänkin erikoiset. Kirjan perusteella voisin jopa uskaltautua katsomaan elokuvan.

Suosittelen Yksin Marsissa romaania tieteisseikkailujen ystäville.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Hmm, tämä kirja on minulla ehkä joskus -listalla. Periaatteessa aihe kiinnostaa, mutta en oikein jaksa "teknologiahifistelyä" varsinkaan, jos se menee yli hilseen. :D En tiedä osaisinko nauttia lukemastani, jos en tajua mitään ja vaikka tajuaisinkin.

David Cronenberg uuvutti minut taannoin kirjallaan Consumed: siinä oli valtava määrä teknistä hifistelyä ja vaikka suurimman osan tajusin, niin silti kyllästytti.

Mutta mutta, ehkä minä tämän joskus luen. ;)

Ahmu kirjoitti...

Joo, oli tässä kyllä paljon sellaista mikä meni totaalisesti yli minun ymmärrykseni, mutta silti tavallaan mielenkiintoinen lukukokemus