Tällä kertaa ensimmäinen silmiini osunut katalogi oli Tammelta. Seuraavassa listassa lukutärppejä keväälle (en ole lajitellut aikuisten- ja lastenkirjoja erikseen, koska ne ovat minun mielessäni ihan samalla viivalla):
Kristiina Vuori: Siipirikko (Pidin kirjailijan esikoisesta paljon, minusta on mahtavaa, että historiallisia romaaneja taas julkaistaa. Siipirikkokin vaikuttaa lupaavalta ja kansikuva on paljon vakuuttavampi kuin Näkijän tyttäressä, vaikka kieltämättä siinä on edelleenkin historian romantisoinnin vivahteita...)
Salla Simukka: Lumikki-trilogia (Ensinäkemältä kuvittelin kirjan olevan taas jokin paranormaali romanssi, mutta mitä ilmeisimmin ihan siitä ei ole kyse. Ihan vain uteliaisuuttani haluan tutustua. Tässä on jotenkin suuren maailman meininki, enkä edes tiedä miksi)
Elina Rouhiainen: Uhanalainen (Susiraja-kirjasarjan kakkososa. En ole vieläkään keksinyt miten kansikuvissa olevat perhoset liittyvät koko juttuun.)
Sari Peltoniemi: Haltijan poika (En ole lukenut vielä Kuulen kutsun metsänpeittoon -kirjaa, joten sekin on lukulistalla ennen tätä)
Uutuuksissa oli myös Murakamin uusin, mutta sen luen vasta sitten, kun olen tutustunut kirjailijan muuhun tuotantoon (kyllä, yleissivistyksessäni on aukko). Laitoin merkille myös muutaman muun asian:
1) Eroottinen kirjallisuus: ilmeisesti 50 Shades on saanut aikaiseksi sen, että vakavastiotettavat kustantamot julkaisevat kioskipokkareita. Anteeksi, tämä oli ilkeästi sanottu. Sanotaan toisin: kirjallisuuden kenttä elää jatkuvassa muutoksessa, minkä seurauksena aikaisemmin arvottomina pidetyt teemat ovat nousemassa kaanoniin. Uutuutena Sylvia Dayn eroottinen Crossfire-kirjasarja.
2) YA-genreä ollaan herättelemässä Suomessakin tunnetuksi ilmiöksi. Tiettyjä kirjoja suunnataan nimenomaan nuorille aikuisille. Tyypillistä genrelle tuntuu olevan yliluonnollisuus ja paranormaalit elementit. Tammenterhoa selailemalla tuli sellainen olo, että realistisia nuortenkirjoja ei julkaista enää ollenkaan. Tästä olikin joskus keskustelua muun muassa Toimittajan spekulatiivisessa lokikirjassa. Myös kirjoittajatoverini Lukuhoukka on muutamaan otteeseen pohtinut asiaa. Olisi äärimmäisen mielenkiintoista tietää mistä kyseinen ilmiö johtuu. Eikö realismille ole kysyntää vai eikö kustantamoihin enää tarjota realistisia nuortenkirjoja? Olisi jännittävää kuulla myös kustannusalalla työskentelevien näkemys asiasta. Tutkimattomat ovat kirjallisuuden tiet.
Myös Vinttikamari oli päätynyt Tammen katalogiin! Kiva, että ihan tavallisen lukijan mielipiteellä on väliä!
Tästä klikkaamalla Tammen sivuille. |
10 kommenttia:
Apuaa! Joko täytyy alkaa suuntaamaan katsetta kirjakevääseen 2013? Ja minulla kun vielä on tekemistä tämän kirjasyksyn 2012 kanssa :)
Mutta kiitos jo näistä ennakkopaloista.
Ihanaa!
Palaan vielä lukemaan tätä paremmin, nyt tulin kertomaan, että blogissani löytyy sulle tunnustus =)
Minäkin lueskelin eilen tuota katalogia suorastaan naurettavan innoissani... Itseäni jäi kiinnostamaan eniten oikeastaan Murakamin uusin, niin, ja Marian Keyesin tuore teos! Tuntuu vain, että suomennostahdit ovat nykyään järkyttäviä, kun tuo viimeksi mainittukin on ilmestynyt englanniksi vasta, mitä, viime kuussa?
Minäkin tein samoja huomioita tuosta Lumikista, katsoin ensin että jaa, paranormaalia romanssia, mutta eipäs ollutkaan... suuren maailman meininkiä hommassa silti jotenkin on, minunkin mielestäni! Itse tosin petyin niin Simukan dystopiaan, että suhtaudun vähän varauksella tähän....
Uhanalaisen kansikuva oli tällä kertaa todella tunnelmallinen, vaikka ne perhoset taas rikkoivat vaikutelmaa...
Haa, juuri pari päivää sitten kiertelin katsomassa olisiko katalogeja ilmestynyt mutta silloin ei vielä näkynyt. Nyt näytti Otavan omakin jo ilmestyneen. Pitihän niitä selata himokkain silmin... :) Tammen valikoima oli ainakin Keltaisen kirjaston osalta melkoisen houkutteleva. Enpä mä taas noitakaan varmaan ihan kuumimpina uutuuksina lue mutta joskus sitten, kiva on kuitenkin aina katsella mitä on odotettavissa! :)
Itseäni ihmetyttää eroottisen kirjallisuuden huono maine. Tai siis, ovathan ne varmaan monesti semmoista halvahkoa kertakäyttökamaa, mutta silti. Onko vieroksumisen syy erotiikan pelko, pornografian inho? Monet bloggarit tuntuivat kainostelevan kirjoittaessaan 50 Shadesista; "enhän minä nyt yleensä tämmöisiä." Miksi ei?
Onko olemassa eroottista kirjallisuutta, joka on "laatuvaatimukset" täyttävää? Onko eroottista korkeakirjallisuutta?
"Eikö realismille ole kysyntää vai eikö kustantamoihin enää tarjota realistisia nuortenkirjoja?" Jälkimmäisestä ei ainakaan ole kyse. :D
Unni: Jep, joka vuosi ne tulevat aikaisemmin ja aikaisemmin. Tai siltä ainakin tuntuu...
Mari A: Kiitos! Teen kun nanowrimolta joudan ;)
Kettu: Minä en edes ole lukenut sitä Simukan dystopiaa, kun jotenkin on blogimaailmassa ollut vähän sellaista ilmapiiriä, ettei välttämättä ole täyttänyt odotuksia. Tuota Lumikkia ajattelin ihan uteliaisuuttani vilkaista, kun kuulosti jotenkin niin epäsuomalaiselta...
Ehkä se Susirajan perhosmysteeri vielä joskus selviää ;)
Satu: Kappas, pitääkin käydä katsastamassa Otavan valikoima!
Anki: Hyviä pointteja! Ihan samaa olen itsekin miettinyt. On outoa, että sitä erotiikkaa niin halveksutaan, kun kuitenkin se on asia, jonka väittäisin pyörivän aika monen ihmisen mielessä. Ja toki erotiikkaa voi kirjoittaa myös laadukkaasti, 50 Shades on vain yksi juttu, ihan mielenkiintoista nähdä millaista liikehdintää kentällä tulee olemaan.
B.N. Mistä sen tietää! Jos kaikki vain nykyään kirjoittavat (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) paranormaaleja romansseja? O.o
Yritin bongata mainintaa sinun blogistasi, mutta ei osunut silmään. Minun kommenttini Veronica Rossin teoksesta Paljaan taivaan alla oli poimittu Risingshadow-sivustolta WSOY:n katalogiin (tosin se oli merkitty anonymiteettiä suojellen, mutta tunnistin oman käsialani ja tarkistin foorumilta asian).
Kommenttini taisi olla Rouhiaisen uusimman romaanin yhteydessä. Siis lainaus täältä, ei sen ihmeempää :)
Tein omaan blogiini tilaston tähän mennessä ilmestyneiden katalogien nuortenkirjavalikoimasta.
Kyllä, paranormaali romantiikka, dystopiat ja muu fantasia ovat vahvoilla.
Epäilen siis samaa kuin B.N., kyllä sitä tarjotaan, mutta sarjoina toimivat spefi-teokset (huom! ahmimisikä) kiinnostavat enemmän.
Lähetä kommentti