Recent Posts

torstai 1. syyskuuta 2016

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö
David Ebershoff: Tanskalainen tyttö
Otava 2000
414s.
Kirjastosta

David Ebershoffin Tanskalainen tyttö on julkaistu suomeksi jo vuonna 2000, mutta 2016 elokuvaksi kääntynyt tarina on ajankohtainen juuri nyt. Minulle kirja oli ennestään tuntematon, mutta leffatrailerin perusteella kiinnostuin tarinasta ja bongasin kirjan kirjastosta. Leffaa en ole vielä nähnyt, mutta ehkä saan jossain vaiheessa aikaiseksi katsella senkin.

Taiteilijapariskunta Greta ja Einar viettävät boheemin huoletonta elämää Kööpenhaminassa. Mallin puutteessa Greta houkuttelee Einarin pukeutumaan naisen vaatteisiin saadakseen mallin maalauksiinsa. Gretan mallina istuessaan Einar löytää sisältään Lilin, naisen joka hän on aina ollut. Lili alkaa vierailla Gretan ja Einarin perheessä useamminkin.

Einarin suhde Liliin on kahtiajakautunut. On Einar ja on Lili, mutta he eivät voi olla samaan aikaan samassa kehossa. Vaimon rooli on tukea Einaria, tutustua Liliin, joka tuntuu olevan enemmän kuin se ihminen, jonka Greta otti joskus puolisokseen. Liliin tutustuminen tietää Gretalle Einarin menettämistä, mutta samalla Greta tuntuu tietävän, ettei Liliä voi käskeä enää pois, hän on tullut jäädäkseen ja Einar hiipuu pois.

Tositapahtumiin perustuva kertomus on riipivää luettavaa. Ensinnä kauhistuttaa transsukupuolisten kohtelu kirjan tapahtuma-aikaan 1900-luvun alkupuolella. On helppo toivoa, että maailma on tänään edes hieman suvaitsevaisempi ja ymmärtäväisempi. Lääkäreille Einar tuntuu olevan hullu, Lili taas koekaniini. Vaikka löytyy lääkäri, joka osaa auttaa Einaria muuttumaan Liliksi, ei matka ole helppo. Eikä lopulta edes onnellinen.

Kirja ei ole erityisen hyvin kirjoitettu, mutta tarina tempaisee mukaansa. Kirjaa lukiessa tuli ahdistunut olo ja kertomus jäi vaivaamaan mieltä moneksi päiväksi. Kirjan lukemisen jälkeen en ole varma haluanko enää nähdä elokuvaa, sillä tarina tuntui niin surulliselta. Tositapahtumiin perustuvaan teokseen oli vaikea suhtautua vain tarinana. Googletettuna todellisten, elävää eläneiden ihmisten tarinat tulivat kirjan sivuilta niin lähelle.

Suosittelen kirjaa lähimenneisyyteen sijoittuvien tositarinoiden ystäville.


6 kommenttia:

Jane / Kirjan jos toisenkin kirjoitti...

Muistankin nähneeni saman trailerin ja kiinnostuin siitä. En tullut ajatelleeksi, että tokihan siitäkin on kirja ja nyt en tiedä kumman valitsisi, kirjan vai leffan...

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä oli ihana kirja, vaikka niin traaginen. Minusta Lilin tuleminen esiin oli kaunista. Haluaisin nähdä elokuvan.

Katri kirjoitti...

Minä olen katsonut elokuvan ja pidin siitä, vaikka se kovin kaunisteltu versio olikin.

Nyt Köpiksessä käydessämme pongasimme elokuvasta tuttuja paikkoja ja kävimme katsomassa Arkenilla Gerdan töistä kootun näyttelyn - se oli HUIKEA.

Ahmu kirjoitti...

Voi alan vakuuttua siitä, että leffa kannattaa katsoa. Jotenkin tämä kirja lumosi, vaikka olikin ahdistava ja traaginen.

essielina / Sabinan knalli kirjoitti...

En ole lukenut kirjaa, mutta minäkin suosittelen elokuvaa. Komppaan tosin Katria, että se on tosiaan hieman turhankin siloteltu kuvaus. Näyttelijät ovat kuitenkin loistavia, minusta erityisesti Alicia Vikander.

Ahmu kirjoitti...

Leffat usein tuppaavat olemaan siloteltuja, mutta trailerin perusteella elokuvan värimaailma vastaa jollain sykähdyttävällä tavalla sitä fiilistä, joka kirjasta välittyi. Nyt tulee himo päästä katsomaan pariskunnan tekemiä maalauksiakin!