Recent Posts

tiistai 30. elokuuta 2016

Joe Abercrombie: Halki puolen maailman
Joe Abercrombie: Halki puolen maailman
Jalava 2016
514s.
Arvostelukappale

Särkynyt meri- trilogian toinen osa Halki puolen maailman oli yksi tämän lukukesäni herkkupaloja. Tykkäsin kovasti trilogian ensimmäisestä osasta, joten tartuin kakkoseen innolla. Suhtaudun perinteiseen, keskiaikahenkiseen fantasiaan yleensä vähän epäluuloisen varovaisesti, mutta Särkynyt meri -trilogia on kyllä voittanut minut puolelleen.

Thorn haluaa taistelijaksi, mutta surmaa epähuomiossa pojan, jonka kanssa joutuu taisteluun. Murhaaja määrätään kivitettäväksi, mutta trilogian ensimmäisestä osasta tutuksi tullut pappi Yarvi näkee sitkeässä tytössä jotakin, mitä muut eivät näe. Hän ottaa Thornin mukaansa matkalle halki puolen maailman. Antaa uuden mahdollisuuden. Mukana matkalla on myös nuori soturi Brand, joka haluaisi tehdä hyvää, mutta ei tiedä mitä hyvä on. 

Kertomus on trilogian ensimmäisenkin osan tapaan fantasialle tyypillistä seikkailua ja matkustelua, mutta Abercrombien luoma maailma on niin mielenkiintoinen, ettei reissaaminen tunnu fantasian kliseiden toistamiselta. Thorn oppii kantapään kautta sotilaan taitoja ja tulee viimein niin hyväksi taistelijaksi, ettei häntä tunnu päihittävän kukaan. Taisteleminen on helpompaa kuin tunteiden näyttäminen, Abercrombien luoma tarina palkitsee myös romantiikan ystävän, vaikka mitään siirappista rakkauskertomusta lukijan on turha odottaa. 

Halki puolen maailman marssittaa lukijan eteen uskottavia, inhimillisiä ja rosoisia henkilöhahmoja. Ihastuin jo trilogian ensimmäisessä osassa taitavasti luotuun hahmogalleriaan. Pidän siitä, että Halki puolen maailman tarjoaa lukijalle nyt uusia hahmoja, mutta ensimmäisestä osasta tutut hahmot ovat edelleen mukana, vaikka osa taustalla. Kokonaisuus toimii ja lukijan mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Henkilö- ja juonivetoisen tarinan kieli on niin ikään miellyttävää lukea. Tarina toimii hyvin kokonaisuutena ja jättää himon lukea seuraava osa.

Suosittelen Särkynyr meri -trilogiaa hyvän fantasiakirjallisuuden ystävälle. Trilogia sopii hieman aikuisempaankin makuun.3 kommenttia:

MarikaOksa kirjoitti...

Minullakin on tämä parhaillaan kesken, ja olen tykännyt kirjasta. Ensimmäinen osa oli todella koukuttava. Henkilöt olivat niin taiten kirjoitettuja, että oli pakko saada tietää miten heille käy. En ole aivan samaa tunnelmaa tavoittanut tässä toisessa osassa, mutta toisaalta, vasta ensimmäiset sata sivua on takana. :)

Ahmu kirjoitti...

Tämä oli kyllä erilainen kuin ensimmäinen osa, mutta jotenkin silti tykkäsin. Ja tavallaan oli mielenkiintoista, että tässä olikin keskeisessä osassa ihan uusia hahmoja. Samaa ratkaisua lienee loogista odottaa myös kolmannelta osalta!

Ulla kirjoitti...

Sain luettua Särkynyt meri -trilogian.Pidin aloituksesta ja kakkososasta vielä enemmän, mutta väsyin hieman päätösosan sotimiseen. Hieno trilogia.