Recent Posts

torstai 19. heinäkuuta 2012

Muistoja Kirjailijoiden saarelta ja haaste kirjallisista paikoista

Kirjoitin jonkin aikaa sitten Kirjailijoiden saaresta ja arvuuttelin paikoilla, jotka liittyvät tarinoihin ja niiden tekijöihin. Osallistuminen ei ollut hurjan suurta, mutta mukavaa, että muutama uskaltautui arvailemaan (ja ilmi selvästi myös tietämään) sumujen saarella otettujen kuvien perusteella esittämiäni kysymyksiä. Tässä vastaukset kysymyksiin (voit kurkistaa kuvat yllä olevasta linkistä).

1. Kuka syntyi kuvan talossa, missä kaupungissa ollaan?
Kuvan talossa syntyi William Shakespeare vuonna 1564. On hurjaa ajatella, että rakennus on säilynyt näihin päiviin saakka. Ilmeisesti Starford-Upon-Avonin kaupungissa (kuten myös muualla Englannissa) osataan arvostaa historiallisia kohteita! Avon -joen kupeessa kasvava pieni kaupunki on Shakespearen lisäksi tunnettu joessa parveilevista joutsenista sekä aluksista, joilla voi matkata ylös ja alas pitkin Avonia.2. Nummimaisemia katsellut kirjailija?
Tietystikin Emily Brontë, jonka Humiseva harju on kuuluisa klassikko. En ehtinyt käydä raunioilla, joiden kerrotaan olevan Humisevan harjun esikuva. Ehkä seuraavalla reissulla!

3. Mikä kartano Peak Districtillä? Mistä elokuvasta tuttu?
Vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuvasovituksessa Mr. Darcyn kartanona käytettiin Chatsworthin kartano. Devonshiren herttuan kämpässä on muuten kuvattu myös Keira Knightleyn tähdittämä Herttuatar -elokuva. Olipa hauska kävellä samassa veistosgalleriassa, jossa Elisabet käveli vieraillessaan ensimmäistä kertaa Darcyn talossa...


Ylempi kuva vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuvasta
Alempi kuva kesän reissultani. Bongaa jellona leffasta!
4. Kansantarujen veijarit?
He ovat tietysti Robin Hood ja Pikku John. Robinin kerrotaan menneen naimisiin Marian -neidon kanssa Endwinstowen kirkossa. Nykyisin Sherwoodin metsää hoidetaan ja vaalitaan, ja se toimii myös paikallisten ulkoilualueena. Metsän keskellä seisoo valtava, ikivanha tammi, joka on tarinan mukaan ollut iloisten veijarien kohtauspaikkana. Tammi on ollut merkittävä turistinähtävyys jo viktoriaanisella ajalla!

5. Kenen luostari?
Lordi Byron peri Newsteadin luostarin isosedältään! Nottinghamshiressä sijaitseva luostari oli Byronille tuttu jo lapsuudesta, mutta myöhemmin se ei tuottanut omistajalleen merkittäviä tuloja. Byron on tuttu runoistaan ja osallisuudestaan Mary Shelleyn Frankenstein -tarinoiden syntyyn.


Oikeita vastauksia sateli kaksin kappalein. Maria Sinisen linnan kirjastosta ja Katja Lumiomena ovat selvästi perillä Brittein saarten kirjallisista paikoista! Hienoa! Kummallekin lähtee aiheeseen sopiva yllätys, laittakaahan osoitetta Vinttikamarin postiluukkuun.

Lisäksi olisin utelias kuulemaan teiltä kaikilta vastauksen seuraavaan kysymykseen: mikä on se kirjallinen paikka, jossa tahtoisit päästä käymään/olet käynyt jo? Paikka voi olla muuallakin kuin Englannissa, mutta sen pitäisi jollain tavalla liittyä sinulle tärkeään kirjaan joko kirjailijan tai miljöön kautta. Esittele tämä kirjallinen paikka blogissasi! Voit linkittää oman kirjallisen paikkasi tähän postaukseen, niin kokoan kirjalliset haavepaikat yhteen, jos niitä kertyy.


5 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Ooh, ihanaa! Kuten kerroin, minulle tuli ihan kauhea matkakuume Englantiin, jossa olen käynyt viimeksi kesällä 2009. Ja kun nyt taustoitit lisää noita paikkoja, niin matkakuume vain paheni. :)

Kirjallinen paikka on sellainen, jota pitää hieman miettiä. Ehdottomasti tulen jossain välissä esittelemään sellaisen blogissani.

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Ihanaa, kiitos! Visailusi oli kutkuttava; toisin kuin Katja, en ole vielä päässyt käymään Englannissa mutta se olisi varmaan ykkösmatkakohteeni, eikä vähiten kaikkien ihanien kirjailijoiden vuoksi...

Kirjallisen paikan haasteesi on inspiroiva, pistetään hautumaan!

B. H. kirjoitti...

Tosi hauska haaste, pitää kyllä miettiä! Nyt heti ei tule mitään mieleen. Paitsi että Lontoossa haluaisin käydä King's Crossilla. :)

Ahmu kirjoitti...

Kiitos osallistumisesta Katja ja Maria ;) Seurailkaa postianne!

B.N. King's Cross olisikin mahtava kirjallinen paikka! Tahtoo nähdä!

Ahmu kirjoitti...

Kiitos osallistumisesta Katja ja Maria ;) Seurailkaa postianne!

B.N. King's Cross olisikin mahtava kirjallinen paikka! Tahtoo nähdä!