Recent Posts

torstai 30. maaliskuuta 2017

Jarkko Volanen: HiekankantajatJarkko Volanen: Hiekankantajat 
Teos 2017
247s.
Oma ostos

Tässäpä muuten kirja, jonka ostin kannen perusteella! Blogini on tämän vuoden aikana (ja itse asiassa jo viime vuonna) ollut tosi hiljainen, mistä johtuen en ole ottanut vastaan arvostelukappaleita ollenkaan. Kirjoja on päätynyt kotiin kuitenkin enemmän kuin pitkään aikaan, kun bloggaamisesta on ollut taukoa, on lukeminen ollut vähän erilaista, enkä ole niinkään seurannut sitä, mikä on suosittua ja juuri pinnalla, vaan tarrannut sellaisiin kirjoihin, jotka ovat erityisesti kiinnittäneet huomioni. Jarkko Volasen esikoisessa se oli huikean synkän lumoava Elina Warstan tekemä kansi, sekä saaristoon sijoittuva miljöö.

Hiekankantajat on kirja, joka kertoo unelmasta. On unelma saaresta. Unelma idyllistä. Unelma perheestä. Jotkut unelmat särkyvät, toiset muuttavat muotoaan. Jotkut häviävät tomuna ilmaan. Aura muuttaa aviomiehensä Henrikin kanssa vanhaan taloon saaristoon, haaveilee hiekkarannasta ja seurailee saariston ankaraa ja kiehtovaa luontoa. Aviomies on paljon töissä, Aura asuttaa saarta yksin ja tutustuu paikallisiin, jotka suhtautuvat epäluuloisesti uusiin tulokkaisiin. Saaressa asuvat ketut tulevat läheisiksi Auralle ja Camillalle, johon hän saaristossa tutustuu. Kirjassa luonto ja luontosuhde tulevat liki.

Hiekankantajat on kaunis ja saaristoa lumoavasti kuvaileva kirja, joka kuitenkin kerronnallisesti hajoaa eri suuntiin. Suhtaudun nykyään jo hiukan kyynisen varauksellisesti kirjoittajiin, jotka ovat opiskelleet Volasen tavoin luovaa kirjoittamista esimerkiksi Kriittisessä korkeakoulussa tai yliopistojen luovan kirjoittamisen oppiaineessa; jostain syystä tuntuu, että luovan kirjoittamisen opetus keskittyy tietynlaiseen kerrontaan ja tarina hajoaa, kun kiellellisiin kikkailuihin käytetään niin paljon energiaa. Syyllistyn kirjoittaessa itsekin samaan, koska jollain tavalla tietynlainen tyyli tuntuu olevan nyt trendinä kotimaisessa kaunokirjallisuudessa. Ei silti, Volanen kyllä osaa sanansa ja asettelee ne niin, että Hiekankantajat on paikoin runollisen kaunista luettavaa.

Tarinassa oli juonellisesti suvantopaikkoja kohdissa, joissa olisin kaivannut eteenpäin puskevaa voimaa, imua. Vaikka saaristoluonto ja siitä lukeminen kiehtoi, tuntui välillä, etten pysynyt mukana varsinaisessa tarinassa. Loppujen lopuksi kirjassa on älyttömän paljon erilaisia teemoja ja tavallaan jokaisesta aukeaa vain pintaraapaisu. Sinällään tarina toimii, mutta olisin kaivannut jotain enemmän. Jotain synkempää ja syvempää. 

Toisaalta; voiko unelmista kertova kirja upottaa lukijaa kovin syvälle, vai onko nimenomaan parempi, että moninaiset teemat jäävät vähemmän intensiivisiksi? Yhtä kaikki kirjan tunnelma oli mukaansatempaava ja tarinakin herätti ajatuksia. Mielenkiintoista nähdä, millainen kirjailijan seuraava teos tulee olemaan.

5 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Haa, hauska ajoitus, koska itsekin bloggasin tästä juuri. Ilmeisen samoilla fiiliksillä, olen tulkitsevinani. Viehätyin miljööstä, mutta tarina itsessään tempoili karkuun.

Jane / Kirjan jos toisenkin kirjoitti...

Poimin tämän lukulistalle katalogeista ja arviosi perusteella saa siellä pysyäkin. Minuun tuo "nykytyyli" ja runollisen kaunis kieli uppoaa edelleen. Varmaan siihenkin joskus kyllästyy tai ainakin kaipaa vaihtelua, en epäile yhtään.
Tumma vesi kannessa on kaunis. Tästähän saisi varmaan Helmet-lukuhaasteeseen sen luonnossa kulkemiskohdan kuitattua :-)

Henna kirjoitti...

Mulla oli mennyt tämä kokonaan ohi katalogeissa, kirjaston uutuuspöydältä vasta huomasin. No, hyvä että edes siitä :) Alkusivuilla vasta mutta yleensä tykkään meri- ja saaristojutuista.

essielina / Sabinan knalli kirjoitti...

Itsekin suhtaudun nykyisin hieman varauksella runollisella tyylillä kirjoitettuun proosaan. On paljon kirjailijoita, jotka tekevät sen hyvin, mutta on paljon myös teoksia, joissa tyyli on ikään kuin muilta matkittua ja naamioi kirjan muita heikkouksia. Kerronta ja tarina ovat todellakin paljon muutakin kuin kaunista kieltä.

Ahmu kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Suosittelen kyllä ehdottomasti tutustumaan tähän, vaikka itse jäinkin takkuilemaan kielen ja juonenkehittelyjen kanssa. Kirjailijan tulevaakin tuotantoa kyllä mielenkiinnolla odotan.