Recent Posts

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Elena Mady: VaihdokasElena Mady: Vaihdokas
WSOY 2015
379s.
Kirjastosta

Kaunis, rikas, aikuisuuden kynnyksellä oleva Alex Winter on kuollut. Hänen kehossaan herää kuitenkin vaihdokas, hyppääjä. Nuori nainen, jonka oma kohtalo on ollut kuolla nuorena ja vaihtaa kehoa, muuttaa asumaan vieraaseen elämään ja vieraaseen ruumiiseen. Uusi Alex pääsee vähä vähältä selville kehonsa entisestä elämästä, ihmissuhteista ja joutuu osalliseksi murhan selvittelyyn. Ja rakastuu, tietysti.

Elena Madyn Vaihdokas oli harvinaisen outo lukukokemus. Jos en olisi kirjan sivuliepeestä luntannut tietoa kirjailijasta, ja jos eivät suomalaiset paikan nimet olisi paljastaneet, olisin sijoittanut tarinan jonnekin Amerikkaan, sillä niin jenkkiläiseltä tämä teos kokonaisuudessaan tuntui. Jotenkin asetelmassa oli jotain niin keinotekoista ja päälleliimattua, että olin lähinnä hämmentynyt koko sen ajan kun luin kirjaa.

Periaatteessa Vaihdokkaan asetelma on aika nerokas, ja kirjassa oli monta hyvää juttua ja se oli kerrottu varsin mukaansatempaavasti. Välillä juoni ja tarinankuljetus kallistui kuitenkin epäuskottavaan suuntaan ja kun tarinaan oli vielä kaiken muun lisäksi työnnetty mukaan YA:n perinteinen kolmiodraama, tuntui vaikealta suhtautua kirjaan mitenkään vakavasti. Minulla on kuitenkin kiusaus tarttua myös jatko-osiin, koska Mady on punonut tarinasta aika vetävän, kaikesta huolimatta. Ja kohderyhmähän ei ole aikuiset, joten teiniangstaksen ei ehkä kuulukaan upota aikuiseen lukijaan samalla tavalla kuin nuorempiin.

Olen kaiken kaikkiaan hämmentynyt siitä, että Suomessa kirjoitetaan (ja julkaistaan) jotakin näinkin amerikkalaista. Olisi kieltämättä mielenkiintoista kuulla kohderyhmään kuuluvien lukijoiden mielipiteitä tästä kirjasta. Ovatko muut bloggarit tarttuneet teokseen? En ainakaan muista törmänneeni arvioihin...

Suosittelen kirjaa nuorille, jotka ovat innostuneita amerikkalaishenkisestä koulumaailman kuvauksesta pienellä rippeellä yliluonnollista.

2 kommenttia:

Kata kirjoitti...

Minäkin kovasti kuvittelin tämän olevan jenkkikirja ennen kuin Niina Yöpöydän kirjat -blogissa kirjoitti tästä teoksesta (ainakin Goodreadsiin) ja kertoi tämän olevan suomalaisen kirjoittama :D Sinänsä ihan mielenkiintoisen kuuloinen teos, mutta katsotaan nyt jaksaako tähän tarttua, jos arviot jatkavat kökkölinjaa ja kun niitä luettavia kirjoja on muutenkin liikaa.

Ahmu kirjoitti...

Joo, tämä oli ihan mielenkiintoinen tavallaan, mutta taisin pudota aika pahasti kohderyhmän ulkopuolelle ;D Ainakin tuo jenkkiläinen maailmankuva tökki jotenkin tosi pahasti; tulee sellainen olo, että suomalaista kulttuuria voisi -jos ei nyt arvostaa niin ainakin kuvata realistisesti sen sijaan, että se korvataan amerikkalaisella maailmalla. Toisaalta tämä tosiaan voi kyllä upota hyvin kohderyhmäänsä...