Recent Posts

perjantai 15. elokuuta 2014

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe


John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
WSOY 2014
244s.
Kirjakaupasta

John Greenin kohuttu ja kehuttu Tähtiin kirjoitettu virhe meni minulta tyystin ohi viime talvena, mutta kirjoittavan ystäväni Been ylistettyä kirjaa maasta taivaisiin marssin siltä seisomalta lähimpään kirjakauppaan ja ostin kirjan leffakannella varustetun pokkariversion itselleni.

Nuorille suunnattu romaani kertoo parantumatonta kilpirauhassyöpää sairastavasta Hazelista, joka on jo oikeastaan hyväksynyt kohtalonsa, mutta menee rakastumaan. Hazelin ja luusyövästä toipuneen Augustuksen sanailu on humoristista ja raikasta, ja nuorten rakastuneiden intohimo kirjallisuutta kohtaan on virkistävää luettavaa. Nuorten haaveena on päästä selville siitä, miten heidän suosikkikirjansa loppuu; kirja nimittäin loppuu kesken, eikä kirjailija ole kirjoittanut sen jälkeen enää mitään. Harmi vain, että elämän suuressa käsikirjoituksessa heille ei ole kirjoitettu kovin paljon yhteistä aikaa.

Kirja on samaan aikaan hulvattoman hauska ja riipivän surullinen. Ensinnäkin Green on huippuhyvä kirjoittaja ja tuo nuorten maailman lähelle lukijaa. Hänen huumorintajunsa on aivan omaa luokkaansa ja lisäksi Greenin luoma maailma on uskottava. Siinä missä olen kironnut spefin ja paranormaalin romantiikan epärealistisia maailmankuvia, Greenin realistinen kerronta esittää maailman sellaisena kuin sen voi todella kuvitella olevan. Nuoria rakastavaisia ei päästetä yksin reissaamaan maailmalle, vaan vanhempien rooli kertomuksessa on keskeinen. Pitkästä aikaa oli myös kiva päästä lukemaan ihan realistista realismia. Kirjaa oli todella ilo lukea.

Tähtiin kirjoitettu virhe löytyy myös leffateatterin kankaalta, mutta itse en ole käynyt sitä vielä katsomassa. En tosin ole varma selviänkö parituntisesta ilman nenäliinapakettia, en meinannut selvitä edes elokuvan trailerista...

En ole lukenut Greeniltä mitään muuta, mutta voi olla että joudun jälleen treenaamaan englannintaitojani ja lukemaan hänen aikaisempia teoksiaan, joita ei ole suomennettu. On varsin mukava törmätä tällaiseen teokseen, joka on vaihteeksi jotain ihan muuta kuin kirjamarkkinoille tulvivat paranormaalit romanssit ja kaikki yliluonnollinen. Jotenkin hetkellisesti, vaikka spefin ystävä olenkin, tuntuu siltä, että kaipaan myös muuta.

Suosittelen Tähtiin kirjoitettua virhettä realististen nuortenromaanien ystäville. Niille, jotka uskovat rakkauteen.

7 kommenttia:

B. H. kirjoitti...

Oloni oli hiukan "apua" aloittaessani lukemaan postausta - mietin että kehuinko kirjaa liikaa, jotta se mitenkään voisi vastata odotuksiasi. Mutta kiva, että pidit kirjasta! Allekirjoitan arviosi täysin. Minä pistin varaukseen Greenen toisen Paper Townsin, vaikka sitä suomennettu ei olekaan. Ja leffasta oli kyllä vaikea selvitä ilman nenäliinoja.

Ahmu kirjoitti...

Pidin! Ja ymmärrän myös miksi sinä pidit kirjasta ;) Tämä oli huippu ja oli ihanaa lukea kunnollista rehellistä realismia!

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä oli mieleenpainuva kirja...

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä oli mieleenpainuva kirja...

Linda / Samakuu kirjoitti...

Oon kuullut tosta kirjasta paljon hyvää, ja päätinkin lukea sen, mutten vaan millään ole viitsinyt lampsia sinne kirjastoon ja lainata sitä kirjaa... Ryhdistäydy minä! :D

Ahmu kirjoitti...

Ruhdistäydy ;D Kyllä tämä kannatta minusta lukea. Ehdottomasti yksi tämän vuoden mieleenpainuvimpia nuortenkirjoja, niin kuin Maikin tuossa ylempänä totesi...

B. H. kirjoitti...

Leffassa oli muuten yksi erikoinen suomennos. Kirjassahan on Genies-säätiö (kai muistan oikein). Elokuvan tekstitylsessä se oli suomennettu koko ajan "hengiksi". Kai sen niinkin voi kääntää, mutta tuossa yhteydessä se kuulosti tosi omituiselta, kun ihmiset puhuivat "henkien antamista toiveista". Kirjassa nimi oli jätetty kääntämättä.