Recent Posts

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kirsti Ellillä: Eksyneet näkevät unia

Kirsti Ellilän Eksyneet näkevät unia on kaunis ja perinteinen fantasiakertomus lapsille ja varhaisnuorille. Tarinassa Varjojen maassa maahisten parissa asuva Nimetön lähtee etsimään kotiaan, josta hänellä on muistona vain pieni avain ja villisilkistä kudottu takki. Matkallaan Nimetön kohtaa vaaroja ja metsän omituisia asukkaita ja löytää lopulta sen mitä on ollut etsimässä.

Eksyneet näkevät unia on perinteikkyydessään ihana sekoitus fantasiakirjallisuuden klassikoita. Jo pelkästään juoneltaan tarina noudattaa odotuksia, mutta tämä ei haittaa ollenkaan sillä varsinkin kohderyhmää ajatellen kirja tarjoaa helpon tien tutustua fantasiakirjallisuuden maailmaan. Satumaiseman ja fantasiaperinteen yhdistäminen toimii hyvin. Lisää tällaisia romaaneita kaipaisin todella lapsille ja varhaisnuorille suunnatun kirjallisuuden joukkoon!

Kirjassa on paljon elementtejä, jotka tuovat mieleeni vanhoja, tuttuja fantasiaklassikoita. Muun muassa mukana kulkee Suojelus -hirvi (joka muistuttaa minua Harry Potterin hirvenhahmoisesta suojeliuksesta), maapulliaiset (jotka ovat aivan kuin Ronja Ryövärintyttären ihanat kakkiaiset), sekä ympäristön kuolemiseen liittyvät teemat, jotka muistuttivat mieleeni Päättymätön tarina -elokuvaklassikon (romaania en ole koskaan lukenut). Olisin ehkä joskus aikaisemmin ärähtänyt kaikesta intertekstuaalisuudesta, mutta itseasiassa juuri kyseiset seikat tekevät kirjasta aika viehättävän varsinkin aikuislukijalle.

Plussaa romaani saa ihanan mystisestä, surullisenhaikeasta tunnelmasta, sekä Kirsi Haapamäen upeasta kansikuvasta, joka sopii tyylillisesti kirjan henkeen aivan loistavasti. Tässä yhteydessä on taas todettava, miten huikean tärkeässä osassa kansikuva on: toisenlainen kansi olisi antanut tästä saturomaanista aivan erilaisen mielikuvan. Nyt kansikuvaa ihaillessani odotukseni romaanista osuivat ihan kohdalleen.

Suosittelen romaania luettavaksi saduista ja fantasiasta pitäville koululaisille. Sekä toki muillekin, jotka tahtovat lukea ehkä ennalta-arvattavan, mutta perinnettä kunnioittavan ja kauniin seikkailukirjan. Eksyneet näkevät unia löytyy muuten myös jo Sinisen linnan kirjastosta, sekä Kirsin Kirjanurkasta!

6 kommenttia:

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Samoin Kirsin kirjanurkassa, tervetuloa lukemaan. Olen samaa mieltä tuosta intertekstuaalisuudesta, sillä Ellilä leikittelee hienosti. Viittauksia on, ei jäljittelyä. Hieno kirja!

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Kiitos linkityksestä! Minäkin löysi sinun arvioisi Ellilän aiemmasta kirjasta ja linkitin sen.

Kirjoiti oivaltavasti Eksyneistä, löysit paljon itselleni tuntemattomia intertekstejä ( olen lukenut fantasiaa todella vähän) ja muutenkin nostit tärkeitä asioita esiin.

Ahmu kirjoitti...

Kirsi: Hyvä kun muistutit, lisäsin linkin blogiisi!

Maria: Kiitos itsellesi :) Tuo intertekstuaalisuus oli kyllä jännä lisä tähän romaaniin!

Satakieli kirjoitti...

Hei Ahmu! Sinulle olisi taas haaste blogissani! :) Laitan sinulle lisää sähköpostia tänään tai huomenna, jos Tuulenpesä ei suostu avaamaan minulle kommenttiboxia.

Ahmu kirjoitti...

Kiitos Satakieli, kävin jo tekemässä haasteen!

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Löysin googlettaessa sinun arviosi kirjasta. Sinä löysit paljon noita viittauksia muihin kirjoihin, hyvää taustatyötä! Ja kiitos muistutuksesta, en millään muistanut mitä ne Ronja Ryövärintyttären otukset olivat, kakkiaisiahan ne ;) Palaan paremmalla ajalla tutustumaan blogiisi!