Recent Posts

sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ken Follett: Eedenin vasara

Olen lukenut Ken Follettin Eedenin vasaran joskus monta vuotta sitten, mutta nyt tartuin siihen paikassa ja tilanteessa, jossa ei ollut muuta lukemista ja kaipasin kipeästi kirjaa käsiini.

Eedenin vasara edustanee Follettille tyypillistä jännityskirjallisuutta. Asetelmassa vastakkain ovat FBI:n poliisit, jotka selvittävät omituista terroristiuhkausta, sekä hippikommuuni, joka yrittää pelastaa laaksonsa voimalaitokselta. Romaanin kerronta vaihtelee oikeastaan kahden keskeisen hahmon välillä: Judy Maddoxin, joka on FBI:n naisagentti, sekä Priestin, joka on entinen rikollinen, nykyisin kommuunin karismaattinen ja vaikutusvaltainen johtohahmo.

Follettin romaani on mielenkiintoinen, sillä se asettaa vastakkain käsityksiä ns. hyvästä ja pahasta ja näyttää lukijalle vilahduksen terroristiepäillyn maailmasta, jossa pahat teot selitetään niitä seuraavalla hyvällä. En ole itse pahemmin lukenut jännityskirjallisuutta, joten en tiedä kuinka tyypillinen lajinsa edustaja Eedenin vasara on. Miksikään perinteiseksi dekkariksi sitä ei kyllä voi sanoa.

Follettille tyypilliseen tapaan romaani ei tyydy pelkästään selostamaan toimintaa, vaan Follett kantaa mukanaan myös mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joiden väliset suhteet ovat selvästi osa tarinaa. Vaikka hahmot eivät kenties muodostukaan kovin poikkeuksellisiksi verrattuna kirjallisuuteen ylipäätään, on kaikesta huolimatta viihdyttävää lukea hahmoista, jotka ovat jonkinlaisesta stereotyyppisestä olemuksestaan huolimatta edes hyvin laadittuja. Siitä pisteet Follettille.

Suosittelen luettavaksi niille, jotka haluavat lukea mukaansatempaavan ja sujuvasti kirjoitetun jännärin.

1 kommenttia:

Satu Ekoluoma kirjoitti...

Sua odottaa blogissani pieni palkinto/haaste! :)