Recent Posts

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Maggie Stiefvater: Väristys

Maggie Stiefvaterin Väristys on herkkä ja kaunis rakkaustarina, joka kertoo tytön ja suden välille syntyvästä yhteydestä. Grace katselee kotitalon takana metsässä asuvia susia, mutta kerran suden tilalla onkin poika, Sam. Ja heillä on lyhyt aika viettää yhteistä taivalta ennen kuin alkava talvi muuttaa Samin jälleen suden hahmoon.

Väristys on rakkaustarina, kyllä, mutta se on myös fantasiakertomus yliluonnollisen ja tavallisen kohtaamisesta. Yritän välttää vertailuja Stephenie Meyerin Twilight-kirjasarjaan, sillä yhteyksiä löytyy runsaasti, jos niitä alkaa hakea. Haluaisin kuitenkin ajatella, että Väristys on ihan eri genreä kuin Meyerin teini-ikäisiä (tai teini-ikään jämähtäneitä) kosiskelevat vampyyrikirjat. Enkä tällä halvenna Meyeriäkään -olenhan itsekin hänen romaaninsa lukenut.

Väristys on kuitenkin rakenteellisesti eheä, mielenkiintoinen ja omalla tavallaan myös tavattoman kaunis kirja. Jos vertailukohteita pitäisi etsiä, etsisin niitä mieluummin vaikka Kokon Pessistä ja Illuusiasta. Runollisesta tyylistä ja kaikkein stereotyyppisimpien kliseiden välttelystä huolimatta Väristys on kuitenkin ensisijaisesti hyvin kirjoitettu nuortenkirja ja vetoaa aivan varmasti myös Twilight -sarjan lukijoihin.

Nähtävästi en kuitenkaan pysty kommentoimaan kirjaa tekemättä vertailuja muihin genren edustajiin. Tämä oli jokatapauksessa trilogian ensimmäinen osa, eli ihmissuden ja tytön välinen romanssi odottaa jatkoaan, kun toukokuussa ilmestyy suomennos sarjan toisesta osasta. Nuorelta (-71) kirjailijalta on aikaisemmin ilmestynyt kirjat Lament: The Faerie Queen's Deception sekä Ballad: The Gathering of Faerie.

Suosittelen Väristystä niille, jotka haluavat lukea hyvin ja huolella kirjoitetun rakkaustarinan yliluonnollisin sävyttein maustettuna. Ehdotonta luettavaa teini-ikäisille susitytöille, jotka ovat kyllästyneet vampyyripaatokseen. Toimii myös aikuislukijalla!

Väristyksen ovat minua ennen lukeneet ainakin Leena Lumi, Outoja opuksia-blogin Lyyravega, Maagisen arkin Marika, sekä Kirjamielellä -blogin Marjis.

3 kommenttia:

marjis kirjoitti...

Kirja oli tosiaan hyvin ehyt kokonaisuus. :) Sarjan toista osaa muuten aikaistettiin ja se on jo ilmestyunyt. Kirjoitin nimittäin siitä juuri tänään. :D

Ahmu kirjoitti...

Kävin lukemassa arviosi! Pakko saada tuon toinen osa pian luettavaksi!

Leena Lumi kirjoitti...

Pidin tästä kovasti. Siis Pessi ja Illusia oli hyvä vertaus. Häivähdys odottaa jo, mutta sitä ennen yksi romaani, joka nyt vie minua ja parit puutarhakirjat.

Kirja vietiin heti minulta, sillä tyttäreni pitää susista ja mytologiasta etc., joten...Hän vei myös tosin Rakkauden aikakirjan ja ostin hänelle myös Kabbalistin...