Recent Posts

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Shakespearen Kuinka äkäpussi kesytetään -elokuvaversiona

 Tämän päivän elokuvavalintani oli BBC:n versio Shakespearen näytelmästä Kuinka äkäpussi kesytetään. William Shakespearen klassikkokomedia Kuinka äkäpussi kesytetään on yksi suosikkinäytelmistäni. Näytelmässä rikkaan perheen kaunis, nuorempi tytär Bianca hätistelee kosijoita ympäriltään ja kaipaa naimisiin, mutta isälläpä on tyttärilleen ehto: Bianca pääsee naimisiin vasta sitten kun vanhempi tytär, äkäinen Katarina on saatettu avioliiton hellään huomaan. Katarinaa saapuu kosimaan veronalainen Petruchio, joka haluaa rikkaan vaimon, vaikka sitten joutuisi kesyttämään äkäpussista sellaisen itselleen.

Monissa näytelmää käsittelevissä arvioissa mainitaan tarinan olevan vanhanaikaisuudessaan sovinistinen, mutta minä olen aina kokenut sen toisin. Shakespearelainen maailmankuva toki istuu aikansa roolikäsitykseen, mutta nyky-yhteiskunnassa, jossa sukupuolirooleja rikkoo tasa-arvoisuuden illuusio, voisi äkäpussin ideologiasta olla myös opiksi. Siispä niin: rakkaus on myös toisen kunnioittamista. Siinäpä pureksittavaa.

Shakespearen klassikosta on tehty useita elokuvasovituksia, joista itse olen nähnyt kolme. Vuoden 1967 versiota pidetään varmasti tunnetuimpana näyttelijäkaartinsa takia (mm. Elisabet Taylor ja Richard Burton), ja tietysti pisteitä kerää myös teini-ikäisille suunnattu Ten things I hate about you,mutta itse pidän eniten tarinan brittiversiosta, jossa tapahtumapaikkana on nykypäivän Lontoo. Kyseinen elokuva liittynee johonkin BBC:n Shakespeare -sarjaan, ja on esitetty lähinnä tv-levityksessä. Mielestäni se onnistuu kuitenkin kiteyttämään Shakespearen alkuperäisen tarinan äärimmäisen toimivana ja nykypäivään sopivana versiona! Lisäksi näyttelijävalinnat ovat osuneet ihan oikeisiin henkilöihin. Pätkä elokuvasta löytyy vaikkapa täältä.

Suosittelen BBC:n äkäpussia niille Shakespearen ystäville, jotka sietävät klassikkojen sovitusta nykypäivään. Tämän on ehdottomasti katsomisen arvoinen, jos Shakespearen huumori iskee.


Mikä on teidän kokemuksenne vanhojen näytelmäklassikoiden elokuvaversioista? Innostuuko kukaan enää nykyään Shakespearesta?

7 kommenttia:

Sarin kirjoitti...

Shakespeare on loistavaa. Moni luulee sitä liian raskaaksi tai vähintään kieleltään hankalaksi luettavaksi, mutta ainakin nuo romanttiset tarinat (kuten tämä äkäpussi ja esim. Paljon melua tyhjästä) ovat sangen kevyttä ja hauskaa luettavaa. Suosittelen ehdottomasti.

Myös elokuvaversiot kiinnostavat. Vähän samoin kuin Jane Austenin teosten kanssa. Kiitos tästä arvostelusta. Täytyy hankkia tuo dvd jostain.

Ahmu kirjoitti...

Kiva kuulla, että Shakespeare kelpaa nykyään vielä jollekin muullekin :) Mielestäni pelkästään komediat eivät ole hauskoja vaan esimerkiksi kirjallisuushistorian draagisimpana rakkaustarinana pidetyn Romeon ja Julian jotkut repliikit ja asetelmat ovat uskomattoman hauskoja :)

Sarin kirjoitti...

Totta turiset. Romeo ja Julia on yllättävän komediallinen vaikka loppu onkin traaginen. Olin hiukan pettynyt Shakespeare in Love-leffaan, mutta pääparia lukuunottamatta se oli kyllä aika hyvä. Olisivat vaan vaihtaneet Gwyneth Paltrown johonkin toiseen...: )

Ahmu kirjoitti...

Jep, minuunkaan ei tuo Shakespeare in Love oikein iskenyt ja samaan tapaan Leonardo DiCaprion tähdittämä Romeo ja Julia oli aika jäätävä. Onhan noita Hamlet ja Macbeth -elokuvasovituksiakin tehty, mutta niistä en ole nähnyt yhtäkään. Pitäisi joskus oikein listata kaikki Shakespeare -elokuvasovitukset ja katsoa läpi ;)

Sarin kirjoitti...

Paljon Melua Tyhjästä (Kenneth Branagh-versio) on mielestäni paras Shakespeare-filmatisointi. Tai yksi parhaista.
Kun katsoo tuon leffan niin ei voi olla sen jälkeen pahalla tuulella. : )

Sarin kirjoitti...

Sitten jos vakavammista puhutaan niin Richard III on loistava. Osasin pitkään jopa sitä alkupuhetta ulkoa. "Now is the winter of our discontent.."

Aivan mahtava elokuvasovitus oli se Ian McKellenin tähdittämä versio, jossa tapahtumien ajankohtaa oli modernisoitu, mtuta erittäin onnistuneesti.

Tästä aiheesta keskustelisi mielellään enemmänkin, mutta ehkä teen sen jossain muualla. : )

Ahmu kirjoitti...

Mun on ihan pakko kaivaa noita leffoja käsiini, innostuin ihan tosissaan. Samalla voisi lukea ko. näytelmät uudelleen läpi, kun siitä on jo vähän aikaa kun olen viimeksi niitä lukenut!

Ja muuten ihan huomattavan kiva kuulla että en ole ainoa joka osaa Shakespeare- sitaatteja ulkoa ;)

Oleko muuten käynyt ihan teattereissa katsomassa Shakespearea? Itse olen nähnyt vain äkäpussin ja Romeon ja Julian. Tuntuu ettei nykyään viitsitä ainakaan meidän kulmilla esittää noita klassikoita vaan lähinnä teattereissa pyörivät uudemmat näytelmät. Se on sääli...

...Kuten huomaat, minäkin voisin jauhaa tästä loputtomasti...