Recent Posts

torstai 1. syyskuuta 2011

Diana Gabaldon ja Matkantekijä -sarja

Olen pannut merkille, että blogiini eksytään usein Diana Gabaldoniin liittyvillä hakusanoilla. Luin Gabaldonin Matkantekijä -sarjan läpi viime vuonna ja aiheeseen liittyviä postauksia onkin kertynyt jokunen. Ajattelin, että voisin Gabaldonia hakevien helpotukseksi koota aiheeseen liittyvät postaukset yhteen ja pohtia muutenkin samaan teemaan liittyviä kirjoja, jos vaikka niistä löytyisi vinkkejä Gabaldonin tuotannosta innostuneille.

Kirjailija Diana Gabaldon. Kuva mylot.com.
Diana Gabaldon on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka suosituimpaan tuotantoon kuuluu historiaa ja aikamatkustusteemaa yhdistelevä romanttinen kirjasarja Matkantekijä (Outlander). Alla linkit ilmestyneisiin ja lukemiini osiin, joita olen kommentoinut blogissani. Kirjasarjan juonta en ala tarkemmin selostamaan, sillä halukkaat löytävät sen esimerkiksi Gabaldonia käsittelevältä Wikipediasivustolta. Tämä teksti pysykööt spoilaamisesta mahdollisimman vapaana.

*Muukalainen
*Sudenkorento
*Matkantekijä
*Syysrummut
*Tuliristi
*Lumen ja tuhkan maa
*Luiden kaiku

*Skottilainen vanki

Näiden lisäksi Gabaldon on julkaissut aiheeseen liittyen sarjakuvakirjan The Exile, sekä ensimmäistä kolmea osaa selostavan Trouhgt the Stones, jota en ole toistaiseksi esitellyt blogissa, vaikka kyseinen teos minulta löytyykin.

Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarjaa on kehuttu historiallisesta tarkkuudesta ja esimerkiksi kasvilääkintätietojen yksityiskohtaisuudesta. Ennen kaikkea kirjasarja kuitenkin perustunee henkilöhahmojen romanttisiin jännitteisiin, vaikka mukana on myös mm. toimintaa ja sotakuvausta. Myös aikamatkustus -teoria on esillä keskeisenä useissa kirjasarjan osissa.

Diana Gabaldonin kotisivuilta sekä blogista löytyy lisää kirjailijan tuotannosta. Matkantekijä -sarjan lisäksi häneltä on ilmestynyt sarjan sivuhenkilöön, lordi Johniin liittyviä kirjoja, joita itse en ole lukenut. Fanisivusto Ladies of Lallybroch sisältää myös monenlaista tietoa aiheesta kiinnostuneille. Kirjasarja on myös tunnettu siitä, että se on inspiroinut faneja kokoamaan suuren määrän casting -videoita Youtubeen, sillä elokuvaa ei ainakaan vielä ole tulossa, vaikka asian suhteen spekulaatioita on ollut puolin ja toisin, jopa kirjailijan omalta suunnalta. Sarjan ensimmäisestä kirjasta on myös tehty musikaali, sekä muuta oheistuotetta.

EDIT(15.1.2014) Kirjasarjan ensimmäisestä osasta on tekeillä tv-sarja. Traileri löytyy täältä.

Skotlanti - ja miksei myös aikamatkailuteemasta innostuneille voin suositella Matkantekijä -sarjan oheen luettavaksi ja katseltavaksi esimerkiksi seuraavia:

*Ken Follett - Paikka nimeltä Vapaus
*Susan Fletcher - Noidan rippi
*Jude Deveraux - Ylämaa -sarja
*Elokuva Timeline


Gabaldonin kirjoitustyylistä ja tarinanrakennustavasta pitävät saattaisivat innostua myös Jean M. Untinen-Auelin Maan lapset -sarjasta sekä Marion Zimmer Bradleyn kirjasta Avalonin usvat.


5 kommenttia:

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Aijai, tuon Avalonin usvien uudelleenlukua olen jo pitkään haikaillut. Gabaldonin kirjoissa saattaa viehättää, toisaalta puuduttaa myös melkoisen suorasukainen seksi, jota on paljon ja usein :)

Satu Ekoluoma kirjoitti...

Mahtaako tuo Timeline-elokuva perustua Michael Crichtonin samannimiseen kirjaan (suom. Aikamatka)? Matkustetaanko siinä keskiaikaan?

Anonyymi kirjoitti...

Mä en näistä Gabaldonin kirjoista innostunut silloin nelisen vuotta sitten, kun luin ekan ja toista yritin. Sen sijaan Maan lapset-sarja ja Avalonin usvat on kyllä tullut luettua ja pidinkin niistä. :)

Ahmu kirjoitti...

Kirsi Hietanen: Minunkin pitäisi lukea Avalonin usvat uudelleen. Sekin on kyllä vaikuttava kirja ja kokonaisuus! Ja kyllä: aikamoista kioskikirjallisuutta tämä Matkantekijä olisi, ellei sillä -onneksi- olisi myös muitakin ansioita (kuten juuri historiallisuus jne.)

Satu: Kyllä muuten luultavasti perustuu, vaikka en ole kirjaa lukenutkaan. Leffassa joku joukkio siirtyi aikakoneellaan syystä tai toisesta keskiajalle, ja lopputuloksena yksi kaveri jäi sinne rakastuttuaan johonkin typykkään?

Jossu: Matkantekijä -sarja alkaa kyllä polkea viimeisimpien osien kohdalla paikoillaan. Lisäksi olen kuullut muutaman valittavan, että henkilöhahmojen "täydellisyys" ärsyttää ja tekee lukemisesta epämielyttävää. Itseasiassa on ihan hirveän mielenkiintoista, miksi joku tykkää kirjasta ja toinen taas ei -siis ihan yleisestikin. Onkohan se kulttuurisidonnaista (pienemmässäkin kontekstissa), vai mitä? ;)

Kirsi-Riksi kirjoitti...

Matkantekijä-sarja on tullut luettua moneen kertaan läpi ja aina se vain on yhtä hyvä. :) Avalonin usvat pitäisi kyllä taas bongata kirjastosta ja lukea. Sen edellisestä lukemisesta on jo vuosia aikaa.