Recent Posts

tiistai 2. lokakuuta 2012

Virtuaalinen kirjoitusleiri Leirinuotio


Jaan kanssanne ripauksen kirjoittamisen iloa, vaikka olenkin pyrkinyt siihen, että kirjoittamiseen liittyvät ajatukset sijoittuvat toiseen blogiini. Tämä on kuitenkin niin hieno juttu, ettei sitä voi olla jakamatta lukevien ystävien kesken.

Osallistuin syyskuun aikana Virtuaaliselle kirjoittajaleirille, joka järjestettiin kirjoittamista harrastavien blogiystävien voimin. Harrastelijakirjoittajan ikuisena ongelmana on vertaistuen ja varsinaisen opetuksenkin puute: arkielämän pyörteissä ei ole useinkaan mahdollista osallistua opistojen kirjoittajakursseille, vaan oppi on etsittävä itse, tai opittava yhdessä. Palauteesta on aina myös pulaa: on niin kiva kuulla, mitä muut pitävät tekstistäsi.

Virtuaalisen kirjoitusleirimme ideana oli se, että jokainen pääsee osallistumaan omalla panoksellaan, eli kommentoi muiden tekstejä ja yhteistä "ohjelmaa" oman aikataulunsa mukaan. Leirinuotio järjestettiin yksityisessä blogissa, jonne vain osallistujilla ja kutsuvierailla oli pääsy. Esittelimme omia tekstejämme, kirjoitimme haastetekstin ja keskustelimme myös kirjoittamiseen liittyvistä ongelmakysymyksistä.

Leirillämme vieraili varsinaisten osallistujien lisäksi huikea joukko kirjailijoita, jotka tsemppasivat ja neuvoivat. Alussa saimme terveiset Pasi Ilmari Jääskeläiseltä, toisella viikolla luonamme vierailivat Anu Holopainen ja Hanna van der Steen. Kolmas viikko kului Annukka Salaman ja Magdalena Hain opastuksessa ja neljännellä viikolla vieraana poikkesi Maaria Päivinen. Jokainen toi mukanaan vinkkejä ja neuvoja. Saimme myös ohjeistusta siitä millaisella asenteella kannattaa lähestyä kustantajia, mitä nykyään julkaistaan, miten kannattaa editoida jne. 

Tärkeä merkitys leirillä oli vertaistukiverkon muodostuminen. Se, että ongelmia ja epätoivonpuuskia voi jakaa tutuksi käyneen kirjoittajaystävän kanssa. Se, että on joku, jolle voi lähettää keskeneräisen käsikirjoituksen ja kysyä, että onko tässä mitään tolkkua. Leirillä oppi myös uusia oivalluksia erilaisista kirjoitukstekniikoista. Kaiken kaikkiaan kokemus oli mielenkiintoinen, eikä varmasti jää ainutkertaiseksi. Kirjoitimme leirillä myös haastetekstin aiheesta "Pilvi" (aihe arvottiin jokaisen heittämien ehdotusten joukosta.) Oman haastetekstini voi käydä lukemassa täällä. Deen Pilvi löytyy täältä. Kovin erilaisilla näkökulmilla lähdimme jokainen aihetta työstämään. Linkitän, jos muutkin innostuvat oman haastetekstinsä julkaisemaan.

Leiri oli mielenkiintoinen ja innostava kokemus. Nyt on taas kiva käpertyä viltin alle sohvalle. Lukea, kirjoitella, juoda teetä ja suunnitella NaNoWriMoa!

2 kommenttia:

Dee kirjoitti...

Tulipa nuotiofiilis. Ei tainnut kamalsti tuulla kun on niin lämpimiä muistoja. Tai sitten ne ovat ne syömämme sienet.

Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Kiva kun linkitit tekstisi :) Kävin lukemassa ja kommentoimassa.