"Heitänpä minäkin haasteen kirjabloggaajille ja muille himolukijoille: olisi hauskaa, jos innostuisitte esittelemään sen maantieteellis-kirjallisen ympäristön, jossa itse olette parhaiten viihtyneet - parhaine kirjailijoineen ja/tai kirjoineen tietysti.
Löytyvätkö suosikkinne Euroopasta ja jos, niin mistä päin? Jos koette pohjoisamerikkalaisen kirjallisuuden läheisemmäksi, niin oleskeletteko mieluiten itärannikon älykkökaupungeissa, Syvässä etelässä, Keskilännessä vai kenties Kanadassa?
Ehkä henkinen kotinne löytyy venäläisestä kirjallisuudesta? Vai sijaitseeko rakkain kirjallinen kolkkanne sittenkin latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa tai Afrikassa? Entä kotimaisen kirjallisuuden ystävät: kaupunki vai maaseutu?"
Mikäli ymmärsin haasteen oikein, nyt ei olla etsimässä suosikkikaupunkia tai maata fiktiivisestä tarinamaailmasta, vaan pikemminkin maantieteellis-kirjallista ympäristöä eli paikkaa jossa on luotu juuri ne kirjat ja se kirjallinen ilmapiiri, josta nautin ja jonne koen kuuluvani.
Pohdin hetken ja löysin aika nopeasti vastauksen: minun kirjallinen, henkinen kotini löytyy Englannista! Skotlantia myös rakastan, mutta ajatellen nimenomaan kirjailijuutta ja niitä kaunokirjallisia tuotoksia, joita kyseinen maisema on synnyttänyt, on ehdoton vastaus Englanti. Luulen, että tähän päätyy aika moni muukin, sillä niin ihania klassikoita on syntynyt englantilaisesta maisemasta ja mentaliteetista.
Mainitakseni muutamia: Enid Blyton, jonka seikkailujen parissa olen viettänyt lapsuuteni. Jane Austen vanhan kivitalon muraatinpeittämien seinien suojassa ja Emily Brontë humisevalla harjullaan, nummella tuulen tuiverruksessa. Siellä on se kirjallinen maisema, jota rakastan. Samasta maisemasta ovat ammentaneet myös mm. Beatrix Potter ja J.R.R Tolkien.
Ja mistä paikasta puhumme tarkkaanottaen? No, tietysti Kaakkois-Englannista, Oxfordin ja Bathin maisemista, rannikosta Bournemouthin tietämillä, Cotswoldin kapeista kujista ja salaperäisistä taloista jotka ovat kuin suoraan satukirjojen sivuilta. Niissä maisemissa haluaisin itsekin istua kirjoittamassa ja haaveilemassa. Olen varma, että siellä on tarinoiden koti! Olen siellä käynyt, nähnyt, kokenut ja menettänyt sydämeni.
Meysey Hampton, England |
Cirencester, England |
Bilbury, England |
2 kommenttia:
Höh, tämä postaus meni minulta perjantaina ohi, mutta onneksi löysin nyt ja ehtiihän vielä kommentoimaan. Englanti on tosiaan ihana kirjallinen maisema! Siellä ovat versoneet juurikin Austenit, Brontet, Woolfit ja monet hyvät nykykirjailijatkin, kuten McEwan ja Winterson. Nimenomaan ihanaa lastenkirjallisuutta ja fantasiaa on tullut Englannista paljon.
Kivaa kun tartuit tähän, Sinisen linnan Marialta sain tiedon.
Englanti on minullekin tärkeä, etenkin dekkarimaana. Suuri osa lempidekkaristeistani on brittejä ja viehtymys on levinnyt myös tv:n puolelle; missään ei osata tehdä yhtä hyviä rikossarjoja kuin Britanniassa. Parhaillaan luen Pohjois-Irlantiin sijoittuvaa cozy mysteryä.
Myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden kannalta Englanti on omassa liigassaan. Mainitsemasi Blytonin, Tolkienin (joka ei ehkä lastenkirjailija mutta menköön) ja Beatrix Potterin lisäksi esim. skotlantilainen Kenneth Grahame (Kaislikossa suhisee), Lewis Carroll ja C.S. Lewis.
Lähetä kommentti