Recent Posts

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Laura Honkasalo: Eropaperit

Eropaperit päätyi luettavakseni kiitos Kirsin, jonka ansiosta postilaatikkooni tipahti heti juhannuspyhien jälkeen luettavaa. En enää muista missä joka puolella muualla olen kirjaan törmännyt, mutta sen ovat lukeneet ainakin Lumiomena, Susa ja Jenni.

Eropaperit on raastava kertomus riitaisasta avioerosta ja siitä miten esikoinen kokee tilanteen, jossa häntä riuhdotaan kahden eri perheen välillä. Romaanissa edetään hienovaraisesti näkökulmasta toiseen niin, että lopulta olennaisimmaksi päähenkilöksi muodostuu Sara, avioeroperheen tytär, joka toimii kiistakapulana vanhempien, Sinikan ja Jokken välillä. Toisaalta romaani on myös sukutarina, jossa etsitään syitä ja syyllisiä: miksi pojasta tuli sellainen? Miksi äiti kääntyi omaa lastaan vastaan? Miksi rakkaus loppui?

Luen itse aika vähän tämäntyyppisiä kirjoja, jotka kuvaavat suomalaista arkea ja kaikkia niitä kurjuuksia joita arkielämään kuuluu. Yleensä lukiessani kaipaan seikkailua, jännitystä ja kokemusta sellaisesta elämästä, jota ei ole mahdollista kokea. Eropaperit ei henkilökohtaisella tasolla tule lähelle, mutta silti aihe koskettaa ja pistää ajattelemaan sitä kaikkea, mitä lapset joutuvat pahimmillaan kestämään joutuessaan seuraamaan vanhempiensa erokiistoja. Honkasalo kirjoittaa todentuntuisesti ja kokemuspohjaisesti: tekstissä välittyy ymmärrys niitä tilanteita kohtaan, joissa lapsi joutuu tekemään valintoja ja punnitsemaan mielessään kumpi on hyvä ja kumpi paha: isä vai äiti?

Honkasalon Eropaperit laittaa ajattelemaan. Saran isän ja tämän uuden naisystävän käytös on keskenkasvuista ja itsekästä: kuinka lapselliseksi aikuinen ihminen voi muuttua? Toisaalta romaani valottaa näkökulmia melko puolueettomasti ja heijastelee myös sitä pahaa oloa, joka Jokke -isänkin toiminnan taustalla ehkä on. Ei löydy yhtä vastausta kysymykseen: mikä oikein meni pieleen?

Suosittelen Laura Honkasalon Eropaperit -kirjaa luettavaksi niille, jotka haluavat lukea ajatuksia herättävän ja realistisen kuvauksen avioerosta ja siitä miten lapsi kokee vanhempiensa raastavan välirikon.

2 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Eropaperit on paitsi hyvä, myös todella mieleenpainuva kirja. Luin sen viime heinäkuussa ja tuntuu kuin muistaisin kirjasta edelleen kaiken.

Kiitos linkityksestä. :)

Ahmu kirjoitti...

Joo, minäkin pidin tästä, hyvä kun tuli luettua!