Tämä vuosi on pitänyt sisällään niin loistavia kirjoja, että on ihan mahdotonta valita yhtä ja parasta romaania. Uusien elämysten lisäksi luin urakalla läpi Gabaldonin Matkantekijä-sarjan, joka oli minulle ennalta tuttu, sekä muutaman muun romaanin, jotka olen lukenut jo aikaisemmin. "Uudelleenlukeminen" on paha tapani, mutta annan itselleni toisinaan luvan palata takaisin tuttujen ja rakastettujen romaanien maailmaan. Suosikki- ym. listauksista jätän siis pois ne kirjat, jotka olen jo aikaisemmin lukenut.
Blogista vielä sen verran, että reilun vuoden ajan julkisena olleeseen blogiini on löydetty eniten hakusanoilla "taivaan pilarit tv-sarja", "luiden kaiku" "nanowrimo 2010", ja "Vuorovetten prinssi".
Luetuimmat päivitykset ovat "Uutisia Ken Follettin Taivaan pilarit-romaanin ystäville", "Pat Conroy: Vuorovetten prinssi", sekä "Diana Galaldon: Luiden kaiku". Toivottavasti näitä aiheita etsineille on löytynyt edes jotakin sellaista, mitä he ovat hakeneet. Tutuksi tulleille lukijoille kiitokset kuluneesta vuodesta ja älykkäistä kommenteista!
2010 Kirjavuoteni oli seuraavanlainen:
Vuoden parhaimmat kirjat (aikajärjestyksessä ensimmäisenä luetusta viimeisimpään)
Mitchel: Tuulen viemää, joka on paikkansa klassikkona ansainnut. Minun kokemukseni mukaan ei mikään rakkaustarina, vaan kuvaus ihmiskohtaloista ja maailmasta sellaisena kuin se on ollut siellä jossain, silloin joskus. Kerrassaan miellyttävä lukukokemus.
Enoranta: Omenmean vallanhaltija, joka on lastenkirja mutta ei oikeastaan olekaan. Sellainen täydellinen pieni satu, jonka lukemisesta ei voi tulla kuin hyvälle mielelle.
Forsgren: Auringon kehrä, joka oli tämän vuoden yllättäjä. Uskomattoman taitavasti rakennettu historiallinen romaani, joka yksinkertaisesti tyydytti historiannälkäni. Aika älykäs vielä kaiken lisäksi.
Kirjavuoteeni mahtui myös muita älyttömän hyviä ja koskettavia kirjoja, kuten Seen Lumikukka ja salainen viuhka, Brooksin Kirjan kansa (josta löytyy muuten paljon asiaa muun muassa Leena Lumin blogista!), Barberyn Siilin eleganssi, sekä Conroyn Vuorovetten prinssi.
Vuoden turhin kirja
Jos jokin luetuista kirjoista pitäisi jättää lukematta, jättäisin pois hömppäkirjoihin lukeutuvan kioskipokkarin, Woodsin Kun siivet kantavat. Outoudessaan kakkossijalle kipuaa Vallgrenin Tarina merkillisestä rakkaudesta, joka ei sekään avautunut minulle kaikessa merkillisyydessään.
Vuoden kiehtovin henkilöhahmo
Larssonin Millennium-trilogian Lisbet Salander, joka oli koko romaanisarjan kantava voima, sekä Lidgvistin hämmentävän Ystävät hämärän jälkeen -romaanin vampyyrilapsi Eli.
Vuoden hauskin kirja
Paikasta kamppailevat Fortierin Julian rakkaus, sekä Niemen Populäärimusiikkia vittulanjänkältä. Julian rakkaus vienee tällä kertaa voiton.
Vuoden luetut tässä: (tähti perässä, jos olen lukenut kirjan aikaisemminkin)
- Follett: Taivaan pilarit *
- Pulkkinen: Totta
- Brown: Miten mieltä hallitaan
- Hayden: Toisten lapset
- Craig: Vaino ja viettelys
- Deveraux: Ylämaan taika
- Gabaldon: Luiden kaiku
- Gabaldon: Lumen ja tuhkan maa *
- Gabaldon: Tuliristi *
- Gabaldon&Nguyen: Exile
- Gabaldon: Syysrummut *
- Gabaldon: Matkantekijä *
- Calvino: Paroni puussa
- Gabaldon: Sudenkorento *
- Gabaldon: Muukalainen *
- Larsson: Pilvilinna joka romahti
- Larsson: Tyttö joka leikki tulella
- Larsson: Miehet jotka vihaavat naisia
- Niemi: Populäärimusiikkia vittulajänkältä
- Cameron: Tyhjän paperin nautinto
- Hall: Tuulen laulu
- Reichs: Pyhimyksen hauta
- Grengé: Viattomien veljeskunta
- Forsgren: Kolmen kuun kuningatar
- Arstila: Susinainen
- Forsgren: Auringon kehrä
- Vallgren: Tarina merkillisestä rakkaudesta
- Fortier: Julian rakkaus
- Vreeland: Sininen neito
- See: Lumikukka ja salainen viuhka
- Blyton: Viisikko aarresaarella *
- Hearst: Suden lupaus
- Blyton: Seikkailujen laakso *
- Vreeland: Artemisian rohkeus
- Woods: Kun siivet kantavat
- Meyer&Kim: Twilight The Graphic Novel
- Lidqvist: Ystävät hämärän jälkeen
- Picoult: Koruton totuus
- Enoranta: Omenmean vallanhaltija
- Hosseini: Leijapoika
- Johnson: Neidonryöstö
- Snellman: Lemmikkikaupan tytöt *
- Gallmann: Unelma Afrikasta
- Samartin: Senor Peregrino
- Evans: Hevoskuiskaaja
- Westcott: Armollinen kuningatar
- Mitchel: Tuulen viemää
- Conroy: Vuorovetten prinssi
- Barbery: Siilin eleganssi
- Swanwick: Rautalohikäärmeen tytär
- Onsér-Franzér: Kulturernas kamp
- Iggulden: Valloittaja - Nuolten herrat
- Brooks: Kirjan kansa
- Venezia: Sonderkommando
- Boyne: Kapina laivalla
- Harper&Puch: Tanssii Saatanan kanssa
- Auer: Sysilouhien sukua
- Meyer: Aamunkoi
- Meyer: Epäilys
3 kommenttia:
Mielenkiintoinen ja monipuolinen kirjavuosi 2010! Olisipa minullakin aikaa lukea noin paljon! Joululomalla luin Rebecca Stottin Korallivarkaan ja nyt yöpöydällä on Paulo Coelhon Valkyriat. Ensi vuonna taidan ottaa lukulistalleni suosittelemasi Auringon kehrän. Onnellista ja Inspiroivaa Uutta Vuotta 2011!! :D
Lupaan, että aikaa on enemmän kunhan saat opinnot loppuun :) En minäkään opiskeluaikana lukenut juuri muuta kuin tenttikirjallisuutta...
Auringon kehrää suosittelen kyllä lämpimästi! Se oli minulle positiivinen yllätys ihan todella :)
Omalla kohdallani blogeista satelevat kiinnostavat kirjavinkit ovat vallanneet lukemistoni niin etten yhtään muista koska olen viimeksi lukenut jonkin kirjan uudelleen - ja se on harmi, koska on niin monta kirjaa jotka haluaisin lukea uudelleen ja jotka olisivat sen ansainneet!! Joskus sitten... :) Hyvää uutta vuotta!
Lähetä kommentti