Recent Posts

perjantai 4. lokakuuta 2013

Kirjamessuperjantai


Vietin tänään vauhdikasta kirjamessuperjantaita Turun kirjamessuilla mukanani mukavaa kirjallista ja blogistista seuraa. Olen käynyt Turun messuilla niin kauan kuin muistan, mutta en ole tainnut koskaan viihtyä messuilla niin pitkää ja vauhdikasta päivää. Pujottelimme ihmisjoukoissa ja säntäilimme kuuntelemassa erilaisia paneelikeskusteluja, haastatteluja ja muuta. Ja tietysti shoppailemassa kirjoja. Kiitokset Sudelle ja Beelle virkistävästä messuseurasta!

Messupäivän ensimmäinen etappi oli Anu Holopaisen ja Kirsi Kurosen esiintyminen Suomen nuorisokirjailijoiden osastolla. Teemana oli "fiilaten ja höyläten", eli kirjailijat kertoivat tarinoidensa syntymisestä ja kirjoitusprosessista. Päällimmäisenä esityksestä jäi mieleen haapa, jonka sisältä kuului ääniä.

Suomen nuorisokirjailijoiden osastolta suuntasimme shoppailukierroksen kautta kuuntelemaan Young Adult -keskustelua, johon ottivat osaa Annukka Salama, Siiri Enoranta ja Elina Rouhiainen. Kaikki keskustelussa käsitellyt kirjat olivat minulle tuttuja, ja olin kuullut kaikkia kirjailijoita aikaisemminkin, joten keskustelun seuraaminen ei tuonut hirveästi uutta. Lähinnä hämmästelin kuullessani millaisia lukijapalatteita kirjailijat ovat saaneet kirjojensa tarkkanäköisiltä ja fanaattisilta lukijoilta. 

Shoppailu- ja ruokamessutankkauksen jälkeen seuraava etappi oli jälleen Suomen nuorisokirjailijoiden osastolla, jossa keskusteltiin amerikkalaisesta ja suomalaisesta fantasiakirjallisuudesta. Mukana keskustelussa olivat Siiri Enoranta ja Sari Peltoniemi sekä keskustelua vetänyt Anu Holopainen, ja kaksi koululaista. Keskustelu oli ehdottomasti messukokemukseni mielenkiintoisin, ja siinä käsiteltiin todella monelta eri kantilta suomalaisen ja amerikkalaisen fantasiakirjallisuuden eroja ja sitä millaisia kirjoja nuoret lukijat haluavat lukea. Paneelin koululaisilla oli hyviä ja perusteltuja mielipiteitä ja keskustelua oli varsin antoisa seurata. Kävi muun muassa ilmi, että suomalaista fantasiakirjallisuutta pidetään koululaisten keskuudessa herkästi "junttimaisena", jos se tuntuu amerikkalaisen miljöön matkimiselta tai muuten mauttomalta ja epäuskottavalta. Nuoret kaipasivat kotimaisista kirjoista uskottavuutta ja rivien välistä saattoi lukea myös kaipuun amerikkalaista eksotiikkaa kohtaan. Nuoret kuitenkin mainitsivat esim. Enorannan Nokkosvallankumouksen ja Emmi Itärannan Teemestarin kirjan suosikeiksi, jotka välttävät suomalaisen fantasian kompastuskivet.

Iltapäivän puolella kerkesimme kuuntelemaan Päivi Haanpään vetämää fantasia-aiheista keskustelua, jossa olivat mukana Hanna van der Steen ja J.S. Meresmaa. Tässä vaiheessa aloin olla jo itse niin uuvuksissa, etten oikein pysynyt perässä, mutta seuraava esiintyjä Siri Kolu pakotti taas hereille räväkällä ja innostavalla esiintymisellään. Olen lukenut Kolulta vain Metsänpimeän, josta en oikein pitänyt, mutta haastattelua seurattuani vakuutuin siitä, että Me Rosvolat on ehdottomasti lukulistallani! Kolun jälkeen jäimme vielä hetkeksi kuuntelemaan Magdalena Hain ja Juha-Pekka Koskisen keskustelua toisista todellisuuksista, mutta yli viisituntiseksi vierähtänyt intensiivinen ja vauhdikas messupäivä alkoi vaikuttaa niin harmittavasti, ettei oikein kukaan meistä jaksanut pysytellä perässä keskustelussa, vaan päätimme mennä vielä hetkeksi shoppailemaan ja lopettaa sitten onnistuneen messupäivän.

Kuulematta jäi monta mielenkiintoista esitystä kuten vaikkapa Kaari Utrio ja historiallisen romaanin luominen. Iltapäivällä kirjakassi (huom, ostin vain kaksi kirjaa!) alkoi kuitenkin tuntua liian raskaalta, eikä mieli vastaanottanut enempää messujen antia. Seuraavaksi sitten Helsinkiin.

Turun messuilla jäin taas kerran suremaan isojen kustantamojen puuttumista ja kirja-annin pienuutta. Jostain syystä minulle jäi se fiilis, että kaikissa kojuissa oli vähän samat kirjat, enkä esimerkiksi löytänyt muutamaa uutuutta, joista toisen kävinkin sitten kotimatkallani nappaamassa kirjakaupasta mukaani. Luulisi, että messut olisivat kustantamoillekin hyvä paikka näkyä maailmalle, mutta ehkä maailmaa ei ole Helsingin ulkopuolella? Turun messuilla meininki oli kuitenkin iloista, vilkasta ja muuten monipuolista, joten kotiin jääminen lienee lähinnä kustantanoiden ja kirjakauppiaiden tappio...

Hieno messupäivä, aurinkoinen Turku ja väsyneet jalat. Kiva päivä!

4 kommenttia:

B. H. kirjoitti...

Kiitos tosi kivasta messuseurasta sinulle myös! Messut oli kiva kokemus, ja minustakin tuo amerikkalaisen ja suomalaisen fantasiakirjallisuuden pohtiminen oli mielenkiintoisinta antia. Ja Siri Kolu vakuutti sen verran, että Me Rosvolat on minunkin lukulistallani ehdottomasti! Yritin sitä sieltä löytääkin, mutta jostain syystä sitä ei näkynyt messupöydillä. o.O Vaikka luulisi, että kai sitä siellä täytyi olla myynnissä... eli tosiaan kirjavalikoima olisi voinut olla parempi.

Annami kirjoitti...

Minäkin olin tuota amerikkalainen vs. suomalainen fantasiakirjallisuus -keskustelua seuraamassa ja hyvin mielenkiintoinen se kyllä oli.

vaarna kirjoitti...

Olipa ärsyttävää kun kaikki "hyvä" ohjelma oli kasattu perjantaille. Minulla ei ollut käytännössä mitään chansseja ehtiä paikalle työpäivän päätteeksi, kun ajamiseenkin menee pari tuntia. :(

Katselin aika lailla samoja esiintymisiä kuin missä kävitte. ;) Noh, aina on sitten Helsingin messut...

Ahmu kirjoitti...

B.N. Kiitos vielä itsellesikin seurasta! Messut olivat todella antoisat ja ehkä tuon kirjatarjonnan niukkuuden takia pahemmilta konkursseilta vältyttiin ;)

Annami: Keskustelu oli kyllä kovin mielenkiintoinen! Toivottavasti sinulla oli muutenkin antoisa messuperjantain:)

Vaarna: Ymmärrän kyllä tuon perjantaikeskeisyyden, koska ainakin minusta vaikutti että lanu oli tietoisesti kasattu arkipäivälle, että koululaiset voivat osallistua. Ainakin sen verran paljon nuorta porukkaa pyöri messuilla, että tuli sellainen vaikutelma, että heidät oli koulusta "pakotettu" messuille. Kurjaa arkityötä tekeville aikuisille, mutta minusta toisaalta hienoa, että lanu on sijoitettu juuri kohderyhmää ajatellen...