Recent Posts

torstai 17. lokakuuta 2013

Diana Gabaldon: Tulivana

Diana Gabaldon: Tulivana (Gummerus 2013)

Suositun Matkantekijä-sarjan kirjoittanut Diana Gabaldon tunnetaan fanfic-piireissä ehdottomasta suhtautumisestaan fan fictionin kirjoittamiseen. Gabaldon on ankarasti kieltänyt kirjasarjaansa hurahtaneita kirjoittamasta tekstejä, joissa hänen luomaansa maailmaa käytetään, ja tiettävästi hän on myös vaatinut teksteihinsä perustuvia ficcejä poistettavaksi netin syövereistä. Syyn ymmärtää, kun lukee Tulivanan. Tämä rouva tahtoo kirjoittaa ficcinsä itse.

Tulivana koostuu neljästä novellista tai rönsystä, kuten kirjailija niitä itse johdannossa luonnehtii. Kaksi tarinoista sijoittuu aikamatkustustematiikan ympärille, kaksi kertoo Matkantekijä -sarjassa sivuhahnomona tunnetusta Lordi John Greystä. Minulle nämä rönsyt ja varsinkin John Greyn ympärille kietoutuvat tarinat ovat vähän kiusallisia, koska en ole oikein ikinä innostunut siitä, että hyvä tarina paisutetaan muodottomaksi möykyksi. Grey ei ole myöskään hahmona koskaan kiinnostanut minua niin paljon, että olisin saanut luettua hänestä kertovia tekstejä. Siksi Tulivanassa olleet Armeijan käytäntö sekä Lordi John ja zombien vitsaus olivat vähintäänkin puuduttavia. Sen sijaan Lehtenä pyhäinpäivän tuulessa ja Välitila olivat ihan viihdyttävää lukemista.

Tavallaan Gabaldonin idea punoa koko tarinamaailma suureksi kudokseksi on ihan viehättävä. Vaikka olen lukenut Matkantekijän paksut tiiliskivet useampaan kertaan, en millään pysynyt perillä kaikissa viittauksissa, joita kirjailija selitti johdannossa ja jälkipuheessa. Gabaldonin kirjat ovat niin jättimäisiä plus yhdistettynä huono nimimuistini, olin välillä ihan pihalla siitä kenestä henkilöstä on kyse ja mikä hänen roolinsa on ollut aikaisemmissa kirjoissa.

Gabaldonin idea kirjoittaa tällaisia pikkutarinoita on kuitenkin oivallinen. Lukijat odottavat kärsimättöminä niin uutta paksua kirjaa kuin tv-sarjaa, jota kuvataan parastaikaa. Sarjan castingien odottaminen oli fanien keskuudessa melkoista jouluaattoon verrattavissa olevaa jännittämistä ja Gabaldon osaa selvästi taktikoida julkaistessaan tällaisia pieniä porkkanoita, jotka pitävät fanien kiinnostuksen yllä. Ja mikäs siinä. Kyllä ainakin minulle tällaiset pikkutarinat kelpaavat vaikka en missään tapauksessa innostu niistä samalla tavalla kuin vaikkapa Matkantekijän ensimmäisistä osista.

Suosittelen Tulivana -novellikokoelmaa Diana Gabaldonin tuotantoon jo aikaisemmin tutustuneille lukijoille. Muille nämä tarinat eivät ehkä aukea senkään vertaa kuin minulle.

4 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Minulla on tämä kirja odottamassa hyllyssä. :)
Minäkään en ole jaksanut kiinnostua Lordi Johnista. Luin sen häneen keskittyvän sarjan ekan kirjan ja totesin, että ei ole minun juttuni.

En muuten tiennytkään Gabaldonin kieltäneen fanfictionin kirjoittamisen! Ohhoh. :)

Hyllytonttu Tiina kirjoitti...

Mä hotkaisin koko Outlander-sarjan viime syksynä, mutta tätä nimenomaista kirjaa en vain tunnu saavan luettua. Ei vain nappaa. Sama juttu niiden Lordi John -kirjojen kanssa. (Ja jos ihan rehellisiä ollaan, myös se alkuperäinen sarja on loppua kohden alkanut tökkiä.)

Telkkarisarjaa odotellessa! :3

Ahmu kirjoitti...

Maija: Joo, Gabaldonilla on jopa nettisivuillaan fanficiin liittyvä kielto. Ilmeisesti hän ottaa asian tosissaan ;)

Minä olen kokeillut lukea ensimmäistä Lordi John kirjaa, mutta se on edelleen keskeneräisenä! En tiedä johtuuko hahmosta vai teemoista, mutta ei vaan kiinnosta!

Tiina: Tunnustan, minullekin Outlander-sarjan viimeset osat ovat olleet vähän nihkeitä. Mutta kyllä minä silti odotan aina seuraavaa osaa. Ja tvsarjaa tottakai ;)

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Tämä toimi hyvin varsinaisen sarjan seuraavan osan odotuksen nostattajana, en millään malttaisi odottaa kahdeksatta tiiliskiveä :) En hirveästi innostu näistä sarjojen "sivuhyppelyistä", varsinkaan jos niiden lukemattomuus häiritsee vähänkään varsinaisen sarjan seuraamista (esim. Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -sarja). En usko, että tässä Gabaldonin tapauksessa kuitenkaan kävisi niin.

Lordi John Grey ei ole koskaan ollut minunkaan suosikkini, mutta nyt yllätyksekseni pidin myös hänestä kertovista tarinoista.