Recent Posts

lauantai 21. toukokuuta 2011

Nanowrimo?


Kirjoitin viime syksynä muutaman postauksen Nanowrimosta eli suomalaisittain kansallisesta (/kansainvälisestä) romaaninkirjoituskuukaudesta. Tulevaan marraskuuhun on vielä kovin kovin pitkä aika, mutta ajattelin ottaa asian esille jo hyvissä ajoin, sillä kyllä se syksy sieltä vielä tulee ja marraskuu kirjoitusurakkoineen.

Mikä siis on Nanowrimo? Tarkoitus on kirjoittaa marraskuun aikana 50 000 sanan romaani tai romaaninalku. Tämä tarkoittaa noin 1 700 sanaa päivässä, joka päivä. Kyseessä ei ole kilpailu, tekstejä ei tarvitse julkistaa missään, eikä tarkoituksena ole myöskään tavoitella minkäänlaista taloudellista voittoa. Tarkoituksena on yksinkertaisesti voittaa itsensä ja kirjoittaa kuukauden aikana 50 000 sanan teksti.

Mikä järki touhussa sitten on? Vaikea sanoa. Itse olen osallistunut Nanowrimoon kolme kertaa, ja saanut joka kerta kasaan tuon 50 000 sanaa. Minua Nanowrimossa motivoi se tietty sosiaalinen paine, tarve näyttää itselleni että pystyn kuin pystynkin yltämään tavoitteeseen. Ja toisaalta se helppous: kun aloitan marraskuun ensimmäisenä päivänä, tiedän, että minulla on marraskuun viimeisenä päivänä valmiina jo kokonainen käsikirjoitus tai ainakin hyvä alku! Se on rohkaiseva ajatus.

Otin Nanowrimon esille nyt, sillä olen laittanut merkille, että kirjoittamisblogit ovat lisääntyneet ihan huimaa tahtia viime vuosina! Monissa blogeissa kuitenkin harmitellaan sitä, että aikaa kirjoittamiselle ei tunnu olevan. Kiireisille ihmisille Nanowrimo näyttäytyy älyttömänä haasteena, jossa muka yritetään saada lyhyessä ajassa aikaiseksi jotakin. Minulle Nanowrimo on kuitenkin osoittanut, että aikaa kyllä on, se on vain otettava! Ensimmäisen nanoni aikaan kirjoitin samalla gradua ja kävin töissä, ja sain kuitenkin sen 50 000 sanaa kasaan (ja ihan hyvän arvosanan gradusta).

Saisinko tänä vuonna houkuteltua muitakin mukaan nanottamaan? Blogikaverini Suden kanssa olemme nimittäin huomanneet, että mikään muu ei kannusta kirjoittamaan niin paljon kuin kaverin painostus ;) Kannattaa myös muistaa, että nanossa ei tarvitse yrittää kirjoittaa "julkaisukelpoista" tekstiä tai hienoa romaanikäsikirjoitusta. Pikemminkin saada kiinni kirjoitusrytmistä, ja pitää hauskaa.

Kuka lähtee mukaan ensi marraskuussa?

4 kommenttia:

Kettu kirjoitti...

Hui, olen todella vaikuttunut siitä että olet saanut tuon nanon sanamäärän täyteen peräti kolmesti! Itse yritin osallistua pari vuotta takaperin, mutta se oli täydellinen fiasko... Tänä vuonna voisin kuitenkin repiä itsestäni irti sen verran yritteliäisyyttä, että kokeilisin vähän paremmalla menestyksellä. : )

Ahmu kirjoitti...

Kettu: Minullakin on meinannut mennä usko aina välillä, mutta kyllä ne sanat on jostain aina saanut puristettua. Kiva jos olet mukana marraskuussa :)

Teresita kirjoitti...

En ole päässyt kommentoimaan edelliseen nanowrimoosi pariin päivään; jostain syystä selain ei anna avata kommenttilootaa. Taitaa olla taas vika täällä päässä.. ihan menee hiljalleen hermot toimimattomiin laitteisiin. Joka tapauksessa palaan asiaan ja yksityiskohtiin ensi viikolla. Likat on varmaan ihan riemuissaan, kun saavat auttaa tärkeässä asiassa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaisi kyllä kovasti osallistua, mutta koska olen aina ollut viimetinkailija ja opparin viimonen palauttamispäivä taitaa olla tuolla marraskuun lopulla, niin taitaa kirjoitusinto mennä siihen, mutta pitää katella. Ensi vuonna ainakin luulisi olevan aikaa. :)