Recent Posts

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Skotlannissa, Muukalaisen maisemissa

Sateisesta ja kylmästä säästä huolimatta kesä on saanut mukavan alun. Olen ollut paljon netin ulottumattomissa, mikä on oikeastaan ihan hyvä juttu. Aikaa lukemiselle ei ole hirveästi ollut, mutta toisaalta olen ehtinyt tehdä kaikenlaista muutakin, muun muassa käydä maailmalla. Satujen ja tarinoiden Skotlannissa!

Kiinnostukseni Skotlantia kohtaan ei ole herännyt pelkästään Diana Gabaldonin Muukalaisen johdosta, vaan olen ollut kiinnostunut maasta niin kauan kuin muistan. Ensimmäisiä kiinnostuksenherättäjiä oli Braveheart -elokuva, sen jälkeen ehdin lukea muun muassa Ken Follettin Paikka nimeltä vapaus -romaaniin ennen kuin törmäsin Gabaldoniin. Kävin Skotlannissa ensimmäisen kerran joskus 2000-luvun alussa ja nyt tuntui siltä, että on hyvä hetki lähteä reissuun uudelleen.

Skotlanti oli yhtä kaunis kuin ennenkin. Kiersimme aika paljon ympäriinsä pitkin ylämaita, enkä varsinaisesti yrittänyt bongailla kirjoista ja tarinoista tuttuja paikkoja. Väistämättä matkan varrelle kuitenkin osui muutamia juttuja, jotka täytyi ehdottomasti käydä katsastamassa. Silti parasta antia reissussa olivat huimaavan hienot maisemat, joita olisi voinut katsoa ja ihastella vaikka miten pitkään. 

Olen käynyt briteissä useampaankin otteeseen. Skotlanti eroaa Englannista yllättävän monella tavalla; siinä missä Englannissa saa pelätä sokkona buukatun hotellin tai majatalon varustetasoa, Skotlannissa sai huokaista helpotuksesta, sillä edullisetkin paikat olivat ihan mukiinmeneviä. Englannissa maksettiin itsemme kipeiksi hotellista, jonka ovi ei mennyt lukkoon, suihkusta tuli vain jääkylmää vettä ja seinästä kasvoi tatteja. Jos englantilaisten miltei teennäisyyksiin menevä ystävällisyys alkaa ärsyttää, Skotlanti tarjoaa siihenkin helpotusta: asiakaspalvelu on pääasiassa hyvää ja ihmiset ystävällisiä, mutta ei ylenpalttisen hymyileviä kuten Englannissa. Skottien puhetta tosin on haastava ymmärtää, mutta kysymällä siitäkin selviää. Turisteja tosin piisaa, varsinkin tunnetuimpien nähtävyyksien lähistöillä.


Dounen linna, jossa kuvattin parhaillaan Muukalaiseen perustuvaa tv-sarjaa.
Samassa linnassa on kuvattu myös Monty Pytonin Holy Grail.

Linnoja ja katseltavaa riittää. Asevarustuksia ja kokoelmia löytyi muun muassa
Edinburghin linnasta, sekä Inverarayn linnasta


Maisemien huikeutta on vaikea kuvata. Skotlanninreissulla kannattaa (jos on
yhtään ulkoilmaihminen) varata aikaa patikointiin ja vuorten ihailuun

Blairin linnan vanhalta hautausmaalta löytyi hauta, johon oli haudattu James McKenzie.
Edinburghissa olisi ollut kirjailijoiden museo, mutta se jäi seuraavalle reissulle.

Gabaldonin Muukalainen ei ole toki ainoa tarina, jota on kuvattu Skotlannin jylhissä maisemissa. Samoilta seuduilta löytyy Harry Potterissa vilahtanut junanrata ja Hagridin mökki sekä vuoristoiset maisemat, James Bondeista uusin Skyfall on niin ikään kuvattu osittain Skotlannissa, samoin kuin Pythonin Holy Grail, sekä tietysti aiemmin mainittu Braveheart. Elokuvien ja tarinoiden ystäville riittää siis bongailtavaa.

Tarinoiden Skotlannissa riitti ihmeteltävää ja haaveiltavaa. Ei ole ihme, että Edinburghissa asuva J.K. Rowling on saanut idean lumoaviin tarinoihinsa. Sumuisten vuorten kupeessa, kaupunkien kapeilla kujilla mielikuvituksella on tilaa laukata.

Suosittelen Skotlantia matkakohteeksi kaikille, joilla on ripaus seikkailumieltä ja jotka kaipaavat vanhojen aikojen tuoksua ja muinaisten tarinoiden kaikuja.

13 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Oijoi, ihania tunnelmia!

Kävin Edinburghissa jokunen vuosi sitten ja joskus on pakko mennä uudelleen. Emme sillä reissulla poistuneet kaupungista, jossa riitti niin paljon nähtävää (ja aika oli tietenkin harmillisen rajallinen), mutta seuraavalla reissulla lähtisin minäkin maaseudun maisemiin. Pyöräreissukin kiehtoisi. :)

Maija kirjoitti...

Voi miten upeita maisemia ja nähtävyyksiä!
Näkyikö itsenäisystymiskansanäänestyksen (Saatoin keksiä tämän sanan) lähestyminen mitenkään?

Pitäisikin lukea se viimeisin Matkantekijä-sarjan kirja ennen uuden ilmestymistä...

Katri kirjoitti...

Hienoja kuvia ja mukava postaus. Matkakuume heräsi, tai pyh, pysyy yllä edelleen ;)

Sara / p.s. rakastan kirjoja kirjoitti...

Lääh ja puuh, en melkein kestä miten ihana postaus, ja ihanat kuvat! <3 Rakastan Skotlantia, olen käynyt siellä muutaman kerran ja kaipaan sinne taas. Kiitos siis tästä nojatuolimatkasta!

Ja Muukalainen, voi että. Tv-sarjaa odotellessa tekisi mieli lukea koko sarja nyt osin uudelleen alusta alkaen (olen siis lukenut vasta kolme ensimmäistä osaa)... Kuvauspaikka ainakin näyttää ihanalta, juuri oikeanlaiselta. <3

Ahmu kirjoitti...

Suketus: Voi, kannattaa käydä myös kaupungin ulkopuolella jos lähtee reissuun uudestaan! Skotlannin melkeinpä parasta antia (minulle!) ovat ne huikeat maisemat, joita löytyy eri puolilta maata. Eikä se nurjalla puolella ajaminenkaan ihan mahdotonta ole, ja tietysti junat ja bussit kulkevat...

Maija: Itsenäisyyskysymykset olivat todella tapetilla reissumme aikana. Uutisia tuli seurattua aika paljon, ja joka päivä asiaa käsiteltiin eri näkökulmista. Myös paikalliset, kun heidän kanssaan osui juttusille, mainitsivat asiasta ja kyselivät mielipiteitä. Selvästi asia jakoi ihmisiä, eikä yhtä selvää kantaa ollut.

Katri: Samoin täällä, loputon hinku reissata ;)

Sara: Eipä kestä! :) Sktolanti on kyllä ihana maa! Tietyissä kohteissa (muut) turistit olivat vähän riesaa, mutta ymmärtäähän sen kun matkustaa sesonkiaikana...

M. kirjoitti...

Englanti oli minusta suorastaan vastenmielinen paikka, Skotlanti taas tosi kiva. Ei niillä ole keskenään juuri mitään yhteistä ja todella, todella toivon Skotlannille itsenäisyyttä. Tarkoitus on varmaan matkustaa sinne taas ensi vuonna, jos vaikka vihdoin pääsisi sinne saariinkin ja pois kaupungeista. Olen käynyt Glasgow'ssa, Aberdeenissa ja Edinburghissa. Aberdeenissa asuu myös hyvä ystävä.

-Maija

rosales kirjoitti...

Aivan ihania maisemia ja haluan itsekin päästä kokemaan Skotlannin virheät upeudet! Diana Gabaldon herätti minun ihailuni maata kohtaan ja jonain päivänä teen taatusti haaveilemani reissun Skotlantiin.

Ihana postaus! :)

Ahmu kirjoitti...

Maija: Totta! Englanti ja Skotlanti ovat todella erilaisia keskenään. Itse pidän kyllä kummastakin, mutta Englannissa reissatessa on välillä vaikea uskoa, että on ns. sivistysvaltiossa! Miksi sinä et pitänyt Englannista?

Tuo Skotlannin itsenäistyminen on jännä juttu myös siksi, että se tekisi entisestä kuningaskunnasta tasavallan! Laitoin muuten Skoteissa merkille sellaisenkin pienen seikan, että koko reilun viikon reissun aikana näin vain yhden tupakoivan ihmisen!!

Ahmu kirjoitti...

Rosales: Suosittelen kyllä lämpimästi! Ja ehdottomasti kannattaa lähteä kaupungeista maalle ja vuorille. Glencoe oli upea ja kehuvat myös mm Isle of Skyen saarta, menen sinne ehkä seuraavalla reissulla...

M. kirjoitti...

Mentaliteetti (esim. julkkisfanitus, ketunmetsästys ja muu käsittämätön menneiden aikojen touhu) ja infra (kaikki vessoista joukkoliikenteeseen) häiritsivät. Ärsyynnyn näistä kahdesta helposti.

En tullut kiinnittäneeksi huomiota vähäiseen tupakointiin, vaikka täällä Hollannissa sauhutellaan tosi paljon. Kolmesta skotlantilaisesta kaveristani yksi tupakoi ja hänen kohdallaan se on vielä erityisen huono, koska hän sairastaa vaikeaa MS-tautia (joka ei sovi tupakoinnin kanssa yhteen lainkaan).

-Maija

Ahmu kirjoitti...

Maija: Ne julkiset vessat! Apua! Minua lähinnä näin Skotlannin jälkeen on alkanut ärsyttää Englannin majoitusten surkea laatu. Ei siinä mitään, jos maksan vähän niin oletan saavani sen mukaan, mutta jos hotellihuoneen hinta on euroissa yli sata euroa yöltä, niin toimiva wc ja suihku olisi ihan jees.

Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Muuten kiva postaus, mutta tässä iskee väkisin matkakuume ;) Mahtavia kuvia!

Ahmu kirjoitti...

Heh, matkakuume on kyllä sitkeä vaiva! Se nimittäin tuntuisi vain pahenevan matkustamalla!!