Recent Posts

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kirsti Ellilä: Reetta ja linnan vangit

Edellisen postaukseni kommenttilootassa Sonja mainitsi viettävänsä huhtikuussa lastenkirjaviikon, ja ajatuksen inspiroimana päätin lumisen huhtikuun piristykseksi tarttua muutamaan lasten- ja nuortenkirjaan, jotka olen aikonut lukea. Ensimmäisenä näistä Kirsti Ellilän Reetta ja linnan vangit, jonka lukaisi nopeasti välipalana.

Ellilän 8-12 vuotiaille lukijoille suunnattu tarina on hauskanhupaisa seikkailu, jossa sisaruskolmikko päätyy hassahtaneen sirkusprinsessan hoiviin ja eksyy linnakierroksellaan Turun linnan uumeniin. Pikkuisen pullukka, sirkusprinsessan urasta haaveileva Reetta eksyy toisten matkasta, kun pakotie Jaakko Ilkan vankilan vessareijästä viekin tyttösen omituiseen onkaloon, jossa asustaa oikea noita, Valpuri Kymi.

Ellilän tarinassa viehättää mutkaton huumori ja erityisesti se, että sankariksi on nostettu lihava Reetta, joka ei suinkaan ole koulukiusattu reppana, vaan reipas tyttö, joka ei pahemmin piittaa sisarusten naljailusta. Seikkailustaankin Reetta selviytyy hienosti ja kaikeksi onneksi museoväkikin katsoo lasten koitoksia läpi sormiensa, kun paljastuu että näiden linnasta löytämä asia onkin jotain paljon arvokkaampaa kuin lapset edes osasivat kuvitella. Tämän enempää en paljasta: kirja pitää lukea itse.

 Tarinaa värittää Kirsi Haapamäen kuvitus ja kertomuksessa on mukana sopiva määrä historiallista faktaa niin, että pienemmätkään lukijat eivät ihan kyllästy vaan pysyvät seikkailussa mukana. Ellillä tavoittaa hyvin lasten maailman, tosin jäin itse pohtimaan olisinko kolmasluokkalaisena tunnistanut venäjänkielen tai tiennyt mitä eroa on identtisillä ja ei-identtisillä kaksosilla. Ellen ihan väärin muista, se opetettiin biologiantunnilla vasta lukiossa. Vai mahtaako maailma olla muuttunut siitä ajasta kun kävin itse koulua?

 Suosittelen Kirsti Ellilän Reetta ja linnan vangit kirjaa luettavaksi seikkailunhaluisille koululaisille, joita kiinnostaa historia. Kirjaa ei ole vielä pahemmin näkynyt blogiarvioissakaan: lisätkää luettavien lastenkirjojen listalle siis!

7 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kirsti kirjoitti...

Tuli niin monta kämmiä tuohon edelliseen viestiin, että poistin. Sitä piti vain sanoa, että lapset olivat tietenkin perillä erimunaisista ja samanmunaisista kaksosista, koska sellainen ihme oli omassa perheessä ja sukulaiset olivat tietenkin ihmetelleet asiaa kovasti. Joten perheen lapset olivat tulleet tutuiksi ilmiön kanssa jo ennen kuin oppivat edes kunnolla puhumaan:-)

Kiitos palautteesta!

Ahmu kirjoitti...

Aah, totta! Kuvittelin jotenkin lukeneeni, että asia oli opetettu sisaruksille koulussa, mutta tämä oli varmaan omassa päässäni.

Kirsti kirjoitti...

Hah kävipä hassusti, sillä sinä olet oikeassa:-) Piti oikein itse katsoa, että mitä olin kirjoittanut. Kyllä siellä tosiaan sanotaan, että koulussa oli opetettu. Mutta siis ajatukseni oli, että asia oli tullut selväksi heille, koska olivat itse kaksosia ja asia oli siksi herättänyt ympäristössä huomiota.

Ahmu kirjoitti...

Heh! No toisaalta: jos luokassa on kaksoset, on opettaja ehkä selittänyt asiaa juuri siksi koululaisille, vaikka se ei oppimäärään kuuluisikaan. Ainakin näin voisin kuvitella :) En ole tainnut itse koskaan tuntea kaksosia ja minulle kaksosuuden ihmeellinen maailma aukeni vasta paljon myöhemmin :)

Sarin kirjoitti...

Täytyykin pistää tuo kirja lukulistalle. Itse ehdottaisin luettavaksi Taavi Vartian uutuutta Viikinkipoika Kaspar. En ole itse vielä kirjaan tarttunut, mutta ostettu on ja olen saanut siitä tutuilta kosolti hyvää palautetta. Kannen kuvituskin on kaiken lisäksi tosi upea ja toivoisi että kuvittaja olisi saanut matskuaan myös sisäsivuille.
Jokaisesta myydystä kirjasta menee muuten 3 e Lastenklinikoiden Kummeille. : )

Ahmu kirjoitti...

Sarin: Viikinkipoika kuulostaa lupaavalta! Täytyy katsoa jos se löytyisi seuraavalta kirjasto- tai kirjakauppareissulta mukaan!