Recent Posts

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Maailmanperintöä bongareille


Kesä on matkojen tai ainakin matkoista haaveilun aikaa. Nojatuolireissausta voi hyvin harrastaa matkaoppaan ja googlen avulla, mutta myös hyvä romaani virittää matkatunnelmaan. Perinteisten turistikohteiden lisäksi matkalistan voi laatia myös muilla tavoilla. Itse bongailin viime kesänä Englannissa käydessäni tarinoiden ja kirjalijoiden kotikontuja: Shakespearen Stratford-Upon-Avonia, Humisevan harjun karuja kukkuloita ja Sherwoodin metsää. Seuraavalla matkallani ajattelin ottaa bongauslistalle maailmanperintökohteet.

Unescon julkaisema Maailmanperintöä bongareille on vaihtoehtoinen matkaopas kesän reppureissulle.  Unesco on yhdistyneiden kansakuntien alajärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mm. tieteen ja kulttuurin avulla kansojen yhteistyötä. Maailmanperintökohteet kuuluvat Unescon toimintaan: ne ovat kulttuurillisesti merkittäviä kohteita, jotka on luokiteltu maailmanperinnöksi. Suomesta maailmanperintölistalle on päässyt muun muassa Suomenlinna. Tiedättekö mitkä muut?

Niin Suomen kuin muidenkin maiden kohteet löytyvät kirjasta maittain lueteltuna. Kirja ei ole erityisen visuaalinen, mutta sieltä on helppo etsiskellä vaikka kesän lomakohteen maailmanperintöaarteet ja käydä bongaamassa. Totesin, että syksylle sijoittuvan lomakohteeni lähellä on ainakin yksi maailmanperintökohde, jonka käyn katsastamassa (uudelleen, koska olen käynyt siellä kerran aikaisemminkin). Mutta siitä lisää myöhemmin.

Suosittelen kirjaa luettavaksi kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille nojatuolireissaajille sekä muillekin matkaajille.

5 kommenttia:

B. H. kirjoitti...

Tämähän on kiinnostava. Tai olisi, jos olisi varaa matkustaa ihan paikan päälle bongaamaan. :) Ilmeisesti maailmanperintölistalla on nykyisin niin paljon kohteita, että kaikkia ei voi kutsua "ainutlaatuisiksi", mutta itseäni kiinnostaisi kyllä monetkin kohteet. Suomesta taitaa olla kahdeksan paikkaa listalla? Olen käynyt vain Suomenlinnassa, mutta vanha Rauma ja Petäjäveden kirkko kiinnostaisivat myös.

Ahmu kirjoitti...

Minä olen käynut Petäjävedellä (luulen), mutta muuten Suomen kohteet ovat ihan hämärän peitossa! En ole käynyt edes Suomenlinnassa, mikä on kyllä sääli. Pitäisi ryhdistäytyä.

Monet kohteista tuntuvat vähän oudoilta, mutta ehkä niiden kulttuurillinen merkitys pitää ymmärtää ennen kuin kohteita voi ryhtyä arvottamaan. Ainakin näitä bongailemalla saa kasaan vähän erilaisen matkasuunnitelman ;)

Elegia kirjoitti...

Vaikuttaa kiintoisalta kirjalta, jota varmaan tykkäisin itsekin tutkailla. Tosin miinusta tulee, jos ei ole visuaalinen. Näin kirjaa näkemättä ja lukematta ajattelisin, että visuaalisuus jotenkin "kuuluisi" kirjaan.

hdcanis kirjoitti...

Joskus näitä tuli listailtua ja näköjään olen vieraillut 16 kohteessa kymmenessä maassa (tämä aika hyvin kun en oikeasti matkustele paljon).
Suomessa vain Suomenlinnassa, muistelen että pari niistä kohteista taitaa vaatia hieman kontekstin ymmärtämistä että niitä osaa kunnolla arvostaa...

Kirjakin kiinnostaisi, vaikka kuvitus kuulostaisi aika olennaiselta tässä...

Ahmu kirjoitti...

Joo, sitä visuaalisuutta minäkin jäin kaipaamaan, mutta toisaalta niitä maailmanperintökohteita taitaa kaikenlaikkiaan olla niin monta sataa, että yksityiskohtaisempi ja kuvapainotteisempi teos olisi varmaan aika massiivinen toteuttaa. Tämän vielä voisi ottaa roadtripille vaikka mukaan.

Kiitettävästi bongauksia hdcaniksella! Vau!