Recent Posts

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Jyrki Erra: Kaunasin sivut

Jyrki Erra: Kaunasin sivut (Otava 2012) 544s.
Kirjastolöytö

Dan Brownin pidetyn ja haukutun Da Vinci koodin jälkeen erilaisia historiallisiin lähteisiin perustuvia mysteerikirjoja on tupsahdellut sieltä täältä. Itse en ole mikään valtavan suuri genren ystävä, mutta mysteerikirjat ovat yleensä viihdyttävää luettavaa, kevyempää ja toisaalta monipuolisempaa kuin dekkarit, joissa kaikki pyörii kuoleman ympärillä. Da Vinci koodin henkisissä tarinoissa mysteerin keskiössä on jokin vanha, historiallinen salaisuus, plus lisämausteena jokin fanaattinen lahko, joka salaisuutta vaalii. Näin kärjistettynä.

Jyrki Erran esikoisteos Kaunasin sivut tarttui kirjastosta mukaan sattumalta. Romaanissa suomalainen tutkija muuttaa Roomaan tekemään väitöskirjaansa, mutta Vatikaanin arkistossa hänen eteensä osuu salaperäinen, vanhalla suomenkielellä kirjoitettu dokumentti. Dokumentti vetää Johanin niin pauloihinsa, että väitöskirja jää vähemmälle ja tyttöystävälläkin menee hermot. Mystinen kirjoitus heittää tutkijan Roomasta Kaunasiin, vanhojen luostarien uumeniin ja muinaisten salaisuuksien jäljille.

Erran esikoinen on hieno ja mielenkiintoinen avaus kirjailijan uralle. Pahoittelen mielessäni sitä, että heinäkuun helteiset illat olivat minulle täysin väärä hetki tarttua järkäleeseen, joka olisi vaatinut ajattelua ja keskittymistä. Erra pitää lukijan otteessaan, mutta teksti vaatii paneutumista, eikä se toimi samanlaisena höthöttönä makupalana kuin vaikkapa Da Vinci. Kaunasin sivuihin täytyy keskittyä ja silloin kirja vie mukanaan mysteerien maailmaan. Erran kerronta on genrelle tyypillisen kuvailevaa, eikä henkilöhahmoihin paneuduta kovinkaan syvällisesti. Kaunasin sivuissa se ei jää harmittamaan, sillä tarinassa on sisältöä kylliksi muutenkin.

Lopputulema on kuitenkin se, että olisin halunnut pitää tästä kirjasta enemmän. Liekö syynä väärä ajankohta vaiko se, että olen viime aikoina lukenut aika paljon lähinnä YA-genreen sijoittuvaa kirjallisuutta. Oman rajoittuneisuuden huomaa: kun pään käntää tietylle modelle, on vaikea hypätä aukotta maailmasta toiseen. Aikaisemmin helpolta ja nopealukuisilta tuntuneet historialliset romaanit vaativat enemmän keskittymistä. Monipuolisuus on kaiken kaikkiaan hyvä asia, joten Kaunasin sivuista oppineena lisään lukulistalleni vastaisuudessakin sellaisia kirjoja, joihin en ole muistanut vähään aikaan tarttua. Romaani oli lukijan kompuroinnista huolimatta mielenkiintoinen ja on jännittävä nähdä millainen on Erran seuraava teos; pysytäänkö historiallisissa mysteereissä vaiko mitä lienee seuraavaksi luvassa.

Niin tai näin, tämä lukija on vaihtelevasti netin ääressä, joten muutama lähiviikkojen lukukokemus saattaa jäädä kirjaamatta, mutta palaan niihin sitten kun olen taas sivistyksen parissa. Tiedossa maisemia, mutta en vielä kerro missä! Mukana myös pari kirjaa, joilta odotan paljon. Saa nähdä miten odotukset täyttyvät.

Jyrki Erran Kaunasin sivuja suosittelen jännittävien, historiallisista lähteistä ammentavien mysteeriromaanien ystäville.

0 kommenttia: