Recent Posts

maanantai 13. toukokuuta 2013

Kesäksi kuntoon? Inspiroivia kirjoja kevään projekteihin

Keväällä tekee mieli juosta! Paljasjalkakengät tuovat metsän lähelle.

Kirkkaaseen veteen on hyvä sukeltaa. Sitten kun kotimaan vedet lämpenevät,
täytyy vain metsästää vesi, jonka läpi näkee pohjaan saakka.

Minä en ole ollut koskaan niitä ihmisiä, jotka aloittavat keväällä vimmatun painonpudotuksen ja tuskailevat talven aikana kertyviä kiloja. Jokin hulluus keväällä silti iskee, joka vuosi. Se ei välttämättä ole halu ryhtyä kuntoilemaan, vaan pikemminkin jokin omituinen biologinen tarve päästä ulos sinne, missä ruoho kasvaa ja linnut laulavat. Tulee tarve liikkua, liikutella raajoja, juosta, hyppiä, sukeltaa, kieriä nurmikolla. Tänä keväänä olen haalinut itselleni myös kasan kirjoja, joissa kerrotaan miten kannattaa hyppiä, riehua ja pulikoida, että siitä olisi jotakin hyötyä.

Christopher McDougalin Syntynyt juoksemaan on amerikkalaisessa hengessä kirjoitettu, kotimaassaan suureen suosioon noussut teos, joka kertoo omaelämänkerrallisen tarinan McDougalin halusta juosta ja löytää juoksemisen ilo. Kirjassa etsitään Pohjois-Amerikan kesyttömillä seuduilla asuvaa Tarahumara-intiaaniheimoa ja Blanco Caballoa, joka juoksee. Tarinaa kuljettavat mukanaan tosielämän juoksijat ja sankarihahmot, kuten paljasjalkajuoksun puolestapuhuja Ted McDonald. Vaikka kirja onkin varsinaista amerikkalaista hapatusta, se sopii hyvin luettavaksi niille, jotka haluavat löytää juoksun ilon. Tämän avulla oivaltaa, että ihminen on oikeasti tarkoitettu juoksemaan, eikä nököttämään sisällä tietokoneen ääressä.

Muita kevätlukemisiani ovat olleet Marja Putkiston venyttelymetodia esittelevä Kaunis solakka vartalo, sekä Greg Whyten Kuntouimarin käsikirja. Kumpikin asiasisältöisiä teoksia, jos lajit kiinnostavat. Oppaita ja innostavia tietokirjoja löytyy vaikka millä mitalla, olennaista lienee löytää se laji, joka oikeasti kiinnostaa ja jonka parissa haluaa vietää aikaansa. Kirjoja ja lukemista rakastavalle ihmiselle on ollut kynnys lähteä notkuvien kirjapinojen ääreltä ulos. Ratkaisuna toimivat onneksi äänikirjat, jotka voi laittaa lenkillä ollessa pyörimään ja kadota tarinoiden maailmaan. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla...

Toinen keväällä viettelevä aihe on puutarha ja puutarhakirjat, mutta siitä joskus toiste. Kannattaa käydä lukaisemassa Leena Lumin puutarhasta, sillä häneltä löytyy kokemusta ja näkemystä puutarhoista ja puutarhakirjoista. Minä vielä vaeltelen omalla pihallani, nypin rikkaruohoja ja ihmettelen mitä maasta tuppaa ylös.

Millaisia kevätinspiraatioita teillä on?

0 kommenttia: