Recent Posts

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Anna-Karoliina Tetri: Luonnonvärjäys


Näin syksyn lähestyessä käsillä tekijään iskee halu päästä näpeltämään villalankaa. Jostain syystä halu luoda uutta noudattelee luonnon rytmiä: talvisin on mukava istua neule käsissä, kesällä tehdään muuta, kuten esimerkiksi värjätään!

Anna-Karoliina Tetrin kirja Luonnonvärjäys esittelee sujuvasti miten villalankaan saa väriä luonnon antimilla. Lisävinkkiä voi hakea muuten myös kirjoittajan nettisivuilta www.tetridesign.fi.

Kasvivärjäys on kiva tapa saada luonnollisen ja herkullisen värisiä lankoja talven neuleisiin. Itse olin kokeillut värjäyspuuhia jo ennen Luonnonvärjäys -kirjaan tutustumista, mutta uskonpa, että ainakin värjäyshommia aloitteleville tästä saattaa olla suuresti apua. Itse olen kuitenkin huomannut, että kokeilemalla puuha on ehdottomasti kaikkein hauskinta ja isnpiroivinta!


Luonnonvärit ovat hauska ja ympäristöä sekä perinnettä kunnioittava tapa saada väriä käsitöihin. Ihanteellista värjäyspuuhille on tietysti paikka jossakin vesistön lähellä, mutta eiköhän värjääminen onnistu myös toisenlaisissa olosuhteissa. Kuvassa kesäkodin rannassa tuulessa kuivuvia lankavyyhtejä, joista pitäisi ruveta tekemään villatakkia talveksi. Värjättyjä vyyhtejä on päässyt kertymään vinttikamarin nurkkiin turhankin paljon, joten jos bloginin lukijoista löytyy käsin tekijöitä, voin kommenttiboksiin ilmoittautuneiden kesken arpoa pois muutaman vyyhdin kasvivärjättyä lankaa.

7 kommenttia:

marjis kirjoitti...

Voi, mten kauniin värisiä lankoja! :) Mikä noissa langoissa on väriaineena?

Olen pitkään haaveillut lankojen värjäämisestä, mutta se on aina kaatunut siihen, että pelkään sen olevan liian vaivalloista. :D

Olisi myös ihana voittaa kasvivärjättyä kankaa!

Leena Lumi kirjoitti...

Ahmu, olen kiinnostunut, jos langat ovat pehmeitä ihoa vasten (vrt. Teddy-lanka, jota ei enää saa).

Kasvivärjätyt langat ovat väreiltään paljon enemmän.

Jenni kirjoitti...

En osallistu arpajaisiin, koska olen maailman laiskin käsityöihminen (ja maailman ahkerin, mitä tulee käsitöiden kesken jättämiseen), mutta kiitän kiinnostavasta kirjoituksesta! Myös lankakuva on todella houkutteleva; näkisin ja kuulisin tästä aiheesta mielelläni lisää jatkossakin. Millä olet värjännyt nuo kuvassa olevat langat? Väri on todella kaunis ja vähitellen syksyisiksi vaihtuviin tunnelmiin oikein sopiva.

Marjikselle ja muillekin tiedoksi, että ainakin pk-seudulla työväenopistot järjestävät langanvärjäyskursseja ja -luentoja. Ehkä Martoillakin olisi opastusta?

Ahmu kirjoitti...

marjis: Kiitos :) Kuvan langat olen värjännyt krapilla, eli värimataran juurella. En tosin ole kerännyt juuria itse, vaan laiskuuttani tilasin netistä.

Värjääminen ei ole ollenkaan vaivalloista, jos vain olosuhteet ovat oikeat, esim. kerrostalohuoneistossa en lähtisi kokeilemaan, koska värjäyspuuhista syntyvät tuoksut voivat olla voimakkaita. Eli mikä tahansa paikka, jonne saa tehtyä tulen, ja jonne saa vettä ja padan sopii hyvin! Itse olen kokenut värjäilyn varsin rentouttavaksi kesäpuuhaksi puutarhanhoidon ja mökkeilyn yms. ohella! Suosittelen!

Leena Lumi: Eiköhän jotain pehmeääkin löydy, kun vähän kaivelen arkistoista. Lähinnä olen tykännyt värjätä mahdollisimman "raakaa" lampaanvillalankaa, koska se tuntuu luonnollisimmalta ja ottaa värin kaikista parhaiten

Jenni: Täytyy tehdä jokin lankapostaus, jos vaan suinkin saan aihetta sivuttua "kirjallisuusnäkökulmasta". Ehkä katsaus aiheeseen liittyviin kirjoihin ja samalla hiukan enemmän värkäyskokeiluistani? Langassa väriä tosiaan antaa krapinjuuri, mutta olen kokeillut myös monilla tutummilla kasveilla, kuten lupiinilla, erilaisilla sammalilla/jäkälillä, nokkosella, koivulla, sipuleilla jne.

Langanvärjäyskursseja kyllä löytyy varmasti, itse en ole käynyt vaan olen "itseoppinut" yrityksen ja erehdyksen kautta :)

710 East Myrtle Avenue kirjoitti...

Kiitos vinkista luonnonvarjayskirjaan! Olen saanut blogistasi monia muitakin mieleisia kirjavinkkeja. Tuosta varjaamastasi langasta tuleekin varmasti kauniit sukat. Kiitos myos kivasta arpajaisideasta!

Nimetön kirjoitti...

Kerrassaan mahtava idea! En ole kyllä ikinä ajatellut että itse värjäisin lankoja ja mistä kaikesta olenkaan jäänyt paitsi! :D Minkälaista lankaa siinä kannattaa käyttää? Eli ostatko kaupasta valkoista villalankaa ja sitä käsittelet?

Ihanaa, osallistun myös arvontaan! :)

Ahmu kirjoitti...

710 East Myrtle Avenue: Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt hyviä lukuvinkkejä blogista. Tämä luonnonvärjäyskirja on kyllä ollut mukavaa luettavaa ja varsin inspiroivaa!

Gammur: Langanvärjäys on kyllä huippuhauskaa puuhaa ja antaa ihan uusia ulottuvuuksia käsillätekemiseen. Itse olen käyttänyt karstavillalankaa, eli mahdollisimman "raakaa" ja käsittelemätöntä lankaa, joka ottaa värin parhaiten. Mutta hyvin värjäilyihin sopii myös esim. Novitan villalangat. En lähtisi keinokuiduilla tms. kokeilemaan, mutta kasvikuitulangatkin voisivat ottaa väriä. Pellavakangasta olen myös värjännyt ihan hyvällä menestyksellä :)