Recent Posts

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Pat Conroy: Vuorovetten prinssi

Löysin äidin kirjahyllystä "klassikon" ja päätin sivistää itseäni romaanilla, josta olen kuullut puhuttavan paljon, mutta josta en tiedä yhtään mitään. Pikaisen googletuksen seurauksena vaikuttaisi siltä, että romaani tunnetaan nykyään lähinnä filmatisaationsa kautta: en löytänyt edes kuvaa suomenkielisestä kannesta, joten tämä postaus jää ilman kansikuva-aihetta.

Vuorovetten prinssi sijoittuu oikeastaan kahteen aikatasoon. Nykypäivässä Etelä-Carolinalainen Tom tilittää psykiatrille lapsuuden traumojaan auttaakseen itsemurhan ja mielisairauden partaalla keikkuvaa sisarta, ja menneessä ajassa Tomin perhe kipuilee päivästä toiseen syvän etelän arjessa. Romaanissaan Conroy avaa pala palalta tarinaa, eikä kieltä ja rakennetta voi kuvata millään muulla sanalla kuin herkullinen. Tekstiä on todella miellyttävä lukea ja juonikin vie mukanaan.

Yhteenvetona koko juonesta voisi sanoa, että ihmisille tapahtuu kamalia asioita. Torey Haydenin kirjoissa lapsuuden traumojen ja kokemusten merkitys näyttäytyy konkreettisena, Conroy tuo sävyt esille kaunokirjallisin keinoin. Toisaalta Vuorovetten prinssissä esille nousee myös muiden ihmissuhteiden merkitys ja se, että pahakaan ei ole koskaan yksiselitteisesi pahaa. Tästä näkökulmasta pidän: maailma ei ole koskaan mustavalkoinen.

Loppujen lopuksi kertomuksen loppuratkaisu ei ollut järin yllätyksellinen, enkä päässyt aivan kiinni siihen, mitä kirjoittaja oikeastaan halusi sanoa. Mikä oli se lopullinen sisältö ja pointti? Tunnelmaltaan romaani oli joka tapauksessa vahva ja ehdottomasti vaivan arvoinen. Traagiset lapsuudenkuvaukset ja niiden yhteys nykyhetken ongelmiin jäi kuitenkin minusta sieluttomaksi. Sen sijaan kirjoittaja kuvaa hienosti sitä ristiriitaa, joka perheyhteisössä voi syntyä: miten voisi koskaan vihata häntä, jota rakastaa, ja miten ihmeessä voikaan rakastaa häntä, jota oikeasti pitäisi vihata?

Suosittelen luettavaksi niille, jotka haluavat sivistää itseään klassikoksi määriteltävällä kirjallisuudella, niille jotka ovat kiinnostuneita menneisyyden ongelmien selvittämisyrityksistä, sekä lukijoille, jotka yksinkertaisesti rakastavat kaunista ja sujuvaa kieltä.

4 kommenttia:

Teresita kirjoitti...

Minulla on kirjahyllyssäi jokin Conroyn kirja mutten nyt äkkiseltään muista sen nimeä. Sain sen perintönä eräältä vanhalta opettajattarelta. Kuten myös muutaman hyllymetrin muita kiinnostavia kirjoja. Osa on hieman kellastuneita, mutta mitäs pienistä...

Google Blogger Buzz kirjoitti...

Viisikko kirjat.
Enid Blyton.Toimisto Oulu

Google Blogger Buzz kirjoitti...

Salaisuus kirjat.
Enid Blyton.Toimisto Oulu

Google Blogger Buzz kirjoitti...

Sos-kirjat.
Enid Blyton.Toimisto Oulu