Recent Posts

perjantai 12. elokuuta 2016Jeff VanderMeer: Hallinta
Like 2015
382s.
Oma ostos

Hotkaisin Eteläraja-trilogian ensimmäisen osan muutamassa päivässä, mutta trilogian toinen osa, Hallinta, ei päästänyt ihan niin helpolla. Hävityksessä lukija heitettiin kummalliselle ja kammottavalle X-alueelle, Hallinnassa aluetta katsellaan Etelärajasta käsin. Kirja kuvaa Etelärajan johtajaksi nimitetyn Controlin rämpimistä X-aluetta käsittelevässä tutkimuksessa. Control haastattelee Hävityksestä tuttuja retkikuntalaisia, mutta tuntuu, kuin kaikki ei olisi kohdallaan.

Hallinnan Etelärajan maailma tuntuu orwellmaiselta painajaiselta. Controllin työhuonetta kuunnellaan, työpöydän laatikosta löytyy omituinen yllätys ja vaikuttaa siltä, että suurin osa Controllin työtovereista ovat sekaisin. Siinä missä kirjasarjan ensimmäinen osa kuvaili outoa, jopa vieraan planeetan kaltaista ympäristöä, Hallinta tuo kauhun teemat lähemmäs lukijaa. Toisaalta kirja oli huomattavasti hidastempoisempi kuin edeltäjänsä. 

Vaikka Hallintakin oli omalla tavallaan mielenkiintoinen teos, se ei kuitenkaan imenyt mukanaan samalla tavalla kuin trilogian ensimmäinen osa. En pystynyt samalla tavalla samaistumaan tarinan hahmoihin, ja Controllin ahdistuneen maailman läpieläminen tuntui välistä puuduttavalta ja jopa tylsältä. Luin kuitenkin kirjan uteliaana, koska haluan tietää mitä ihmettä alue X:llä oikein tapahtuu.

Kolmas kirja on aloitettuna, mutta into trilogiaan on vähän hiipunut. Taidan lukea välipalana jotakin muuta, joka toivottavasti herättää kadonneen lukuinnon taas uudelleen.

Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat lukeneet Eteläraja -trilogian ensimmäisen osan.0 kommenttia: