Recent Posts

torstai 11. elokuuta 2016

Jeff VanderMeer: HävitysJeff VanderMeer
Like 2015
222s.
Oma ostos

Olin silmäillyt Eteläraja-trilogiaa muutamaan otteeseen kaupoissa, mutta se tarttui mukaan viimein Akateemisen kirjakaupan alennuksesta -70%. En ollut juurikaan lukenut kirjaan liittyviä juttuja tai bloggauksia, joten tartuin siihen ihan ilman suurempia odotuksia.

Mitä ihmettä tästä kirjasta voisi sanoa?

Romaani kertoo tutkimusryhmästä, joka on lähetetty oudolle alue X:lle tutkimaan ja ottamaan näytteitä. Matkalla on mukana minäkertojana toimiva biologi, psykologi, maanmittari ja antropologi. Alueella on käynyt jo aikaisemminkin retkikuntia, mutta kaikki ne ovat päättyneet jollain tavalla onnettomasti. Vaikuttaa siltä, ettei kukaan oikein tiedä mikä alue X on ja mitä siellä tapahtuu. Se tiedetään, että alue tuntuu leviävän ja lähestyvän Etelärajan tutkimuskeskusta.

Romaanin minäkertojana toimiva biologi on oivallisesti rakennettu hahmo. Hahmon kerronnan analyyttisyys ja havaintojen tekeminen on yksi kiinnostavin osa kirjan antia. Tarina on psykedeelinen ja outo, jopa aika häiritsevä, mutta kieli on ihan huikean kaunista ja taitavasti rakennettu hahmo tekee tarinasta kiinnostavan. Luin kirjan hyvinkin nopeaan tahtiin vaikka ensimmäisiä sivuja selaillessani epäilin, että se saattaa jäädä minulta jopa kesken, koska sen verran oudolta tarina tuntui.

Kirjasta ei voi kirjoittaa kovinkaan paljon paljastamatta liikaa sen juonta ja tarinaa. Jollain tavalla se karttaa määrittelyjä, kai Hävitys jonkinlaista scifiä taitaa olla. Minuun tarina kyllä upposi ja sen outous tuli sopivasti iholle. Muutama teema teoksessa on tietyllä tapaa niin karmiva, että niitä on tullut mietittyä kirjan lukemisen jälkeenkin. Erityisesti tarinan tunnetilan ja ilmapiirin luominen on onnistunut.

Suosittelen Hävitystä oudon ja hämmentävän scifin ystäville.

0 kommenttia: