Recent Posts

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Ihmeen tuntua - Näkökulmia lasten- ja nuorten fantasiakirjallisuuteen (Toim. Anne Leinonen & Ismo Loivamaa)Ihmeen tuntua - Näkökulmia lasten ja nuorten fantasiakirjallisuuteen
Toim. Anne Leinonen & Ismo Loivamaa
BTJ Kirjastopalvelu 2006
230s.
Kirjastosta

Kirjan artikkelit:

Vesa Sisättö: Fantasia ja fantasiakirjallisuus
Anne Leinonen: Fantasian taikamaailma
Sari Peltoniemi: Minun lohikäärmeeni. Kirjoittaja fantasian äärellä
Juha Halme: Esilukijan näkemyksiä ja kokemuksia. Kustantamon lukijan näkökulma
Sini Neuvonen: Fantasiaa kirjastossa
Pasi Jääskeläinen: Komeron kautta toisaalle
Boris Hurtta: Sata vuotta pohjoista fantasiaa
Liisa Rantalaiho: Kaikenikäisille keskenkasvuisille. Fantasa Leena Krohnin lasten- ja nuortenkirjoissa
Maria Ihonen ja Markku Ihonen: Pohdintoja fantasiakirjallisuudesta ja kristinuskosta
Irma Hirsijärvi: Fantastisten lajityyppien ongelma
Anne Leinonen: Fantasian harrastaminen Suomessa

Erään projektin johdosta työpöydälläni on viime aikoina ollut useampikin fantasiakirjallisuutta selostava opas. Tämä osui lukulistalle ihan sattumalta ja tykkäsinkin kirjasta kovasti, vaikka se ei enää ihan niin tuore olekaan. Kirjassa on kokoelma mielenkiintoisia artikkeleita fantasiakirjallisuudesta, ja jollain tavalla tekstit olivat helpommin lähestyttäviä, kuin muutamassa aikaisemmin lukemassani artikkelikokoelmassa.

Fantasia - tai laajemmin spekulatiivista fiktiota käsittelevissä kirjoissa on vähän se ongelma, että oikeastaan ne kaikki pyörittelevät samaa asiaa vähän eri näkökulmista. Fantasiakirjallisuuden ystävänä olen jo vähän kyllästynyt lukemaan siitä, miten kurjaa on kun fantasiakirjallisuutta ei arvosteta. Jos sitä asiaa lakkaisi sanomasta ääneen, niin ehkä se katoaisi myös lukijoiden mielestä! Yhtä kaikki tässä artikkelikokoelmassa tule vastaan muutama näkökulma, joista en ollut aikaisemmin lukenut, esimerkiksi Boris Hurtan kirjoitus pohjoisesta fantasiasta oli mielenkiintoinen.

Suosittelen artikkelikokoelmaa luettavaksi fantasiakirjallisuuden ystäville.

2 kommenttia:

vaarna kirjoitti...

Tällaiseen en ole törmännyt. Pitääkin etsiä käsiin joku hetki!

Kieltämättä saman aihepiirin kirjoissa pyörivät samat argumentit, mutta kyllä esim. fantasiakirjallisuuden asema on parantunut vuosien varrella huimasti! Osa harrastajista kiroaa LotR, GOT ja Harry Potter-buumeja, mutta niiden myötä fantasia on tullut myös valtavirtaan.

Anne Leinonen kirjoitti...

Lähes kymmenessä vuodessa alalla on tapahtunut huimasti, ja ainakin oma artikkelini olisi tänä päivänä hyvin toisenlainen. Suomalainen fantasia/spefi elää eräänlaista kultakautta monessa mielessä. Arvostuskin on noussut, tosin edelleen moni kustantaja valittaa ettei kotimainen fantasia sittenkään myy... Tekemistä siis vielä riittää.