Recent Posts

lauantai 9. lokakuuta 2010

NaNoWriMo 2010

Heräsin tänään siihen todellisuuteen, että vajaan kuukauden päästä alkaa syksyn omituisin ja mielipuolisin urakka, National Novel Writing Month, eli kansainvälinen (tai alunalkaen kansallinen) romaaninkirjoituskuukausi.

Marraskuun kirjoitusrupeaman kaava on yksinkertainen: aikaa marraskuu ja päämääränä saada aikaiseksi 50 000 sanan teksti. Käytännössä marraskuun aikana olisi tarkoitus saada siis kasaan kokonaisen romaanin verran tekstiä. Ainoana kriteerinä on oikeastaan se, että tekstiä aletaan tuottaa tyhjästä (ei esimerkiksi jatketa jo aloitettua tarinaa), ja tekstin muodon pitäisi olla romaani, eikä esimerkiksi novellikokoelma tai tietosanakirja. Tosin myös Nanokapinalliset omine tekstiviritelmineen otetaan vastaan suvaitsevaisesti.

50 000 sanan romaani 30 päivässä. Tämä vaatii noin 1700 sanaa joka päivä, eli armotonta ja säälimätöntä tajunnanvirtaa vailla sen suurempaa itsekriittisyyttä tai sensurointia. Lopputulos voi olla kerrassaan mainio. Tai sitten ei.

Nanowrimo sai alkunsa vuonna 1999 yhdysvaltalaisen Cris Batyn toimesta. Osallistujamäärä on kasvanut joka vuosi ja esimerkiksi vuonna 2008 Nanowrimoon osallistui 119 301 kirjoittajaa, joista 21 683 ylsi maagisen 50 000 sanan tavoitteeseen. Nanowrimo ei ole varsinainen kilpailu, sillä siinä ei kilpailla toisia vastaan eikä voiteta palkintoja: tärkein saavutus on voittaa itsensä ja yltää mahdottomaan.

Itse olen osallistunut Nanowrimoon vuosina 2008 ja 2009 ja saanut kumpaisenakin vuonna marraskuun aikana kasaan vaadittavat 50 000 sanaa. Myös tänä syksynä olisi tarkoitus tarttua haasteeseen ja ryhtyä naputtelemaan marraskuun pimenevinä iltoina ja sumuisina aamuina sanoja tietokoneen ruudulle. Nanowrimo muuttaa maailmankuvan hetkeksi: marraskuussa aikaa ei mitata tunteina tai minuutteina, vaan sanoina ("Miten monta sanaa kestää viedä pyykit kuivumaan tai laittaa ruokaa"). Minulle Nanowrimo on muodostunut jo tavaksi. Odotan sitä innolla ja kauhulla!

Marraskuun aikana lukutahtini hyytynee, ja pahoittelen jo etukäteen, jos Vinttikamariin eksyy levottomia purkauksia kirotuista sanamääristä ja epätäydellisestä kirjoittamisesta. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, jos blogini lukijoiden joukossa on muita nanottajia? Oletko koskaan osallistunut tai harkinnut osallistuvasi? Miltä tuntui?

Nanowrimosta kiinnostuneille linkki nanottajien nettisivuille löytyy tästä.

2 kommenttia:

Susi kirjoitti...

Hähää, minut sinä kyllä tiedät nanottajaksi, mutta ilmoitanpa itsestäni täällä siitä huolimatta :D Marraskuussa tähän aikaan pitäisi olla jo melkein 15 000 sanaa kasassa o.O Milloin pitäisi alkaa panikoida sitä, ettei aihe ole vieläkään kunnolla selvillä?

Teresita kirjoitti...

Meikkukin odottaa Nanoa, mutta hieman eri syistä ;)