"Kultur är en central ideologisk fråga. Trots vad kulturnämndens politiker själva säger, handlar kulturpolitiken om makt, om makten över samhällets mänskliga värden, att exkludera eller inkludera fåtalets eller flertalets positiva uppleversel."
Viimeinen tenttikirjani, Kulturernas kamp, tarkastelee kulttuuripolitiikkaa ruotsaisessa kunnassa. Olen lykännyt tämän tentin suorittamista melkein vuoden ajan, koska ruotsiksi lukeminen tuntuu niin vastenmieliseltä. Lopulta päätin kuitenkin ryhdistäytyä ja yrittää selviytyä viimeisestä tentistäni edes osittain kunnialla.
Kulttuurilla voidaan tarkoittaa monia erilaisia asioita. Yhdelle kulttuuria ovat taidenäyttelyt, korkeakirjallisuus ja teatteri, toinen katsoo kulttuurin olevan kansanperinteenä siirrettyä muistitietoa ja kokemusta. Toisaalta kulttuuri on myös television katselua ja kioskin kulmilla seisoskelua: se mikä mielletään kulttuuriksi ei aina kuitenkaan ole kunnallisessa päätöksenteossa keskeisessä osassa rakennettaessa paikallista identiteettiä ja käsitystä siitä millaisiin elementteihin paikallinen kulttuuri nojautuu.
Väitöstutkimuksessaan Onsér-Franzér tarkastelee oivaltavasti sitä, miten kunnan virkamiehet ja politikot vaikuttavat paikallisen kulttuurielämän kehittymiseen. Hän kuvailee kulttuuritoiminnan teatterina (de kulturpolitiska skådespelet) ja kulttuurivaikuttajat näyttelijöinä(de kulturpolitiska aktörerna), joiden omat mielipiteet, kokemukset ja intentiot vaikuttavat merkittävästi paikalliseen kulttuurielämään.
Ruotsintaitoni kangertelevat pahasti tieteellistä tekstiä lukiessa, mutta ymmärsin silti jollain tasolla, mistä tässä oli kyse. Tällä kertaa en kykene kuitenkaan kovin syvälliseen pohdintaan lukukokemuksestani, vaan yritän raapia ymmärrykseni rippeistä kasaan jotakin sellaista, jota voin laittaa järkevässä muodossa paperille tenttipäivänä.
Suosittelen kirjaa luettavaksi niille, jotka tahtovat päästä ko. aihetta käsittelevästi tentistään läpi, tai perehtyä antaumuksella ruotsalaiseen kulttuuripolitiikkaan.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti