Recent Posts

perjantai 23. tammikuuta 2015

Jouko Halmekoski: OrjamarkkinatJouko Halmekoski: Orjamarkkinat - Huutolaislasten kohtaloita Suomessa
Ajatus kirjat 2011
223s.

Kun Heikki täytti kuusi vuotta, isäntä kävi kunnassa tekemässä "orjanpaperit". Sen jälkeen kunta alkoi maksaa talolle elättikorvausta. Molemmat olivat nyt saman talon palveluksessa, äiti piikana ja poika huutolaisena. (Halmekoski: Orjamarkkinat, s.68)

Jouko Halmetkosken teos Orjamarkkinat on koskettava kokoelma ihmiskohtaloita 1900-luvun alkupuolelta. Kirjassa on kerättynä useita tarinoita, jotka kertovat todellisten ihmisten todellisia kohtaloita ajalta, jolloin lasten myyminen huutolaiseksi oli ihan normaalia. Käytäntö vastasi nykypäivän sosiaalihuoltoa, vaikka huutolaislaisten oloja ei ollut tarkoituskaan valvoa, vaan vain sijoittaa lapset sen sijaan, että he olisivat olleet irtolaisia. Usein huutolaiseksi päätymisen taustalla oli perheen tragedia.

Orjamarkkinat on ravisteleva teos, joka valottaa sellaista osaa Suomen historiasta, josta ei ole pahemmin kerrottu koulussa. Olisin kaivannut kirjaan vielä enemmän historiallista taustoitusta ja faktoja huutolaisuuden historiasta, esimerkiksi tilastotietoja ja tosiasioita siitä, millainen käytäntö huutolaisuus on ollut. Vaikka teos käsitteli pelkästään huutolaisuutta, myös muut 1900-luvun alkupuolen "sosiaalihuoltotoimet" alkoivat kiinnostaa.

Kirjan kertomukset on koottu kerätyn aineiston perusteella. Kirjan kertomusten sävy on paikoin vähän naiivi, mutta toisaalta tarinat ovat niin kamalia, ettei niitä ehkä olisi voinutkaan kirjoittaa kovin raadollisesti; kyse on kuitenkin menneisyydestä, joka on vielä aika lähellä ja käsin kosketeltavissa. Omalle lukulistalleni kirja päätyi siksi, että suvussani on huutolaislapsuuden elänyt ihminen. Onneksi hänen tarinansa on ollut onnellisempi kuin useilla kirjassa tarinaansa kertovilla huutolaisilla.

Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat kiinnostuneita tästä Suomen historian vaietusta asiasta.

3 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Tämä on minulle sopiva kirja. Tämän voisin jopa ostaa. Joissakin vanhoissa elokuvissa on huutolaislapsia ja esim. Joulupukin lapsuudesta kertovassa elokuvassa joulupukki oli huutolaispoika.

Tärkeä aihe!

Paula kirjoitti...

Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. Harrastan sukututkimusta, ja siellä on tullut vastaan kirkonköyhiä ja huutolaisia, tosin vähän varhaisemmalta ajalta. Mutta tämä kirja voisi olla hyvä lukea taustaksi.

Ahmu kirjoitti...

Kannattaa lukea, tässä oli mielenkiintoista varsinkin se, miten todelliset ihmiskohtalot oli otettu keskeiseen osaa teosta.