Recent Posts

torstai 19. heinäkuuta 2012

Ilkka Remes: Pedon syleily

Elämme outoja aikoja. Outoja siksi, että MINÄ luen jännäreitä ja olen (mukamas) niin kiireinen tässä kesässä ja kaikessa, että bloggaamattomia mutta luettuja kirjoja on kertynyt rästiin. Korjataan tilanne ja vähennetään urakkaa tällä.

Ilkka Remes on selvästi monipuolinen kirjoittaja, joka hyödyntää erilaisia ihmismieltä kiehtovia aiheita. Jollain tapaa romaanien teemat ja peruselementit ovat hyvin samanlaisia, mutta ilokseni huomasin, että Pedon syleily onkin oikeastaan historiallinen romaani, eikä ihan tavallinen jännäri. Kirjan tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaan ja keskiössä ovat Marc ja Anna, sveitsiläiseksi esittäytyvä valokuvaajamies ja suomalainen nainen, jotka rakentavat elämänsä sodan melskeessä. Idylliä rikkoo vain se tosiseikka, ettei Marc ole se, joka väittää olevansa. Vai mitä sinä ajattelisit, jos kuulisit, että puolisosi on venäläinen vakooja, jonka tehtävänä on surmata Mannerheim?

Yksityiskohtaisemman juoniselostuksen voi halutessaan käydä lukemassa Wikipediasta.

Olin ihan hämilläni lukiessani Pedon syleilyä. Miten voi olla, että lukija (joka kuitenkin aavistaa koko ajan, miten homma tulee päättymään -siis mehän kaikki tiedämme, ettei Mannerheimia salamurhattu...) seuraa jännityksellä kyseenalaisen moraalin omaavan Marcin matkaa ja toisaalta samalla toivoo, että Annan ja Marcin parisuhde ei kaatuisi omaan mahdottomuuteensa. Tarinassa on mielenkiintoiset ainekset ja paljon sellaista, mikä jää kertomatta. Epämääräisen salaperäiseksi jäävä loppuratkaisu ja Marcin taustaan liittyvät yksityiskohdat kiehtovat mielikuvitusta. Kirja laittaa miettimään miten paljon tällaisia tarinoita on ihan oikeasti ollut olemassa?

Plussaa kirja saa onnistuneesta kannesta, joka jostain syystä tuntuu kuvaavan mainiosti tarinan sisältöä. En yleensä ole kokenut dekkarien ja jännärien kansia kovin inspiroiviksi, mutta tässä on jotakin kiehtovaa.

Suosittelen Pedon syleilyä luettavaksi lähihistoriaan sijoittuvien jännärien ystäville. Myös niille, jotka haluavat lukea vähän erilaista Remestä.


2 kommenttia:

Lankakeiju kirjoitti...

Tuo kirjahan vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen lukenut Remekseltä vain nuorten kirjoja, mutta suunnitelmissa on ollut lukea muutakin. Tämä voisi olla hyvä kirja aloittaa.

Irene / Kingiä, kahvia ja empatiaa kirjoitti...

Tämä Remes on parhaimpia Remeksiä omasta mielestäni! Juuri tuo historiallinen aspekti teki tästä mielenkiintoisen.