Recent Posts

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Betlehemintähdet ja neljä iloista ponia


Kirjallisuus tunnetusti muokkaa jo olemassaolevia tarinoita ja kertomuksia. Tässä jonkin aikaa sitten J.S. Meresmaa kirjoitti blogissaan osuvan kirjoituksen vaikutteista ja vaikutteiden välttelyn vaikeudesta. Minä ainakin itse olen niin tuttuun kangistunut ihminen, että pidän tarinoiden sisäisistä interteksteistä ja siitä, että voin välillä lukea tuttua ja turvallista tematiikkaa monesta kirjasta. Onkohan niin, että tässä maailmassa on vain rajallinen määrä tarinoita, mutta rajattomat mahdollisuudet muokata niitä erilaisiksi?

Minä en ole ehtinyt pahemmin lukea (paitsi Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytäviä, jota luin pienen pätkän ääneen miehelleni ja sain vastaukseksi kulmien kohotuksen ja hämmentyneen katseen), mutta sen sijaan olen viihdyttänyt itseäni leipomalla Betlehemintähtipipareita ja neljä iloista ponitietäjää tai sitten vain ponia (ponit ovat usein viisaita, joten niitä voisi ihan hyvin kutsua tietäjiksi), jotka kulkevat peräkanaa tähtitaivaan alla. Siinäpä intertekstiä tälle illalle.

Jos sinun pitäisi sanoa mieluisin tarinan teema, mikä se olisi? Voiko keskeisiä teemoja niputtaa edes sillä tavalla paketeihin vai onko tarinoiden maailma rajaton? (Minä tykkään romanttisista seikkailuista. Onneksi siihen sisältyy niin paljon).

4 kommenttia:

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Pidän kirjallisuudessa sellaisista aiheista ja teemoista kuin perhe, rakkaus (sekä romanttisesti että laajemmin ymmärrettynä), naiseus ja äitiys, etsiminen ja kasvaminen. Yhtä mieluisinta en osaa sanoa :).

Maija kirjoitti...

Vaikea kysymys :)
Minä tykkään eniten hyvistä lukuromaaneista, mikä ei tosin kerro kirjan sisällöstä juuri mitään... Mutta en kaipaa järisyttäviä juonenkäänteitä, jos henkilöt ovat vahvoja ja mielenkiintoisia.

Anne T kirjoitti...

Yksi tai pieni ryhmä, joka kohtaa itseään helvetin paljon suuremman uhan tai todellisuuden.

Ahmu kirjoitti...

Maria: Niinpä, kai ne valikoituvat vähän mielentilan ja elämäntilanteen mukaan...

Maija: Minustakin henkilöhahmot ovat tärkeitä, selättävät huonommankin juonen mennen tullen.

Anne Tammelin: Huuh! Tuo kuulostaa kyllä vakuuttavalta ;) Sopisi minullekin.