Recent Posts

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Mario Reading: Nostradamuksen aikakirjat

Mario Readingin Nostradamuksen aikakirjat on keskiverto salaliittojännäri Da Vinci koodin perintöä kunnioittaen. Tarinassa epäkelpo kirjailija joutuu sotkeutuneeksi Nostradamuksen kadonneiden ennustusten aiheuttamaan vyyhtiin, joka liittää hänet osaksi ranskalaista mustalaisyhteisöä ja tempaisee hänet mukaansa vaaralliseen seikkailuun, jossa on mukana tietysti myös poliiseja sekä pahis.

Näiden kaikkien Da Vinci koodin jälkeen ilmestyneiden mysteerikirjojen seurauksena on todettava, että ilmestyessään tyyliltään ja juonikuvioltaan heikoksi parjattu Da Vinci koodi on itseasiassa loistava kirja. Verrattuna näihin kaikkiin muihin, jotka toistavat omalla tavallaan sitä samaa juonikaavaa onnistumatta luomaan erityistä jännitettä, Da Vinci koodi on sentään ensimmäinen sarjassaan. Nostradamuksen aikakirjoista ei todellakaan voi sanoa sitä samaa. Juonessa on varsinkin kirjan alussa niin paljon epäloogisuuksia, että olin lopettaa lukemisen kesken. Jatkoin kirjan loppuun oikeastaan vain siitä halusta, että tahdoin nähdä muuttuuko loppu yhtään paremmaksi, ja muuttuihan se.

Kiehtovaa Readingin romaanissa on se, että Nostradamuksen asiantuntijana tunnettu kirjailija on ottanut tarinaan mukaan mustalaiset ja runsaan määrän kyseisen ihmisryhmän perinteitä ja tapoja. Mustalaisten kulttuurin kuvaus oli sinällään niin mielenkiintoista, että aiheesta olisi hyvinkin voinut kirjoittaa kirjan ilman sen suurempia salaliittoja ja mystisesti kadonneita ennustuksia. Jos joku sattuu tietämään ennenvanhan mustalaisten tai romanien elämästä kertovia kirjoja, suositelkaa ihmeessä! 


Ihan sivumennen sanottakoon, hupaisalta tuntuu se, että melkein kaikissa näissä mysteerikirjoissa on myös mukana jokin salaseura monituhatvuotisine perinteineen, sekä pahis, jolla on jokin fyysinen poikkeuvuus. Tässä tapauksessa salaseuran virkaa hoitaa epämääräinen inkvisitioseura ja pahiksena heiluu mies, jonka silmissä ei ole ollenkaan valkuaisia. Näillä eväillä siis mennään.

Ei Nostradamuksen aikakirjat nyt kuitenkaan läpeensä huono teos ollut. En kuitenkaan usko, että viitsin lukea trilogian jatko-osia, jotka varmaankin ilmestyvät lähivuosina. Meneehän tämä kesälukemistona ja varmasti voisi innostaa sellaista lukijaa, joka on kiinnostunut Da Vinci -tyyppisistä mysteerikirjoista. Tosin tätä genreä tuntuu vaivaavan nykypäivänä runsaudenpula. Tällähetkellä epäkelpoisena äänikirjaversiona olisi Dan Brownin Kadonnut symboli, mutta katsotaan saanko sitä koskaan kuunneltua.

Nostradamuksen aikakirjat on luettu muuten myös Lukupaikassa sekä täällä. Onko joku muu lukenut tämän?

Suosittelen Mario Readingin Nostradamuksen aikakirjoja hyvin varauksella mysteerikirjojen ystäville sekä niille, joita kiinnostaa Euroopan mustalaisten kulttuuri - kirjailijan mukaan tiedot perustuvat hänen tutkimuksiinsa, joten jotain perää niissä täytyy olla. Nostradamuksen aikakirjat kelvannee myös osaksi Totally British -haastetta kirjailijan kansallisuuteen vedoten!

2 kommenttia:

Lukutoukka kirjoitti...

Ei tullut mieleeni kuin toisen maailmansodan aikaisia itäeuroopan romaneja käsitteleviä kirjoja, tarkoitit varmaan jotain varhaisempaa vaihetta. Tässä kuitenkin ovat vinkkini:

Zaharia Stancu: Niin kauan kuin leirituli palaa
Menyhért Lakatos: Katkerat savut

Veijo Baltzarin Sodassa ja rakkaudessa tapahtuu myöskin 30-luvulle, mutta en ole varma sijoittuvatko kirjan tapahtumat Suomeen vai Eurooppaan.

Tuula Saarron Tulen lapset, auringon lapset -sarja käsittelee romaneja Suomessa 1930-luvulta alkaen.

Ahmu kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Laitan nämä muistilistalle ja koitan katsella kirjastosta jos vaikka löytyisi :)