Recent Posts

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Jo Marchant: Hoida mielelläsi - Kuinka mieli todella vaikuttaa kehoonJo Marchant: Hoida mielelläsi
Atena 2016
422s.
Arvostelukappale

Hups. Niin vain kevät vierähti käyntiin. Olen ollut koko alkuvuoden jossain totaalisessa syväjäässä. En ole oikein edes lukenut, vaikka yleensä kirjaan tarttuminen on sellainen mukava rentoutumishetki. Nyt tuntuu, että aikaa lukemiseen on lähinnä iltaisin, ja kun sängyssä tartun kirjaan, silmät menevät melkein väkisin umpeen ja lopulta saan vain pari sivua luettua ennen kuin joudun laittamaan kirjan syrjään ja sammuttamaan valot. Siksi tuntuukin, etten saa mitään aikaiseksi, enkä ainakaan blogattua, kun yhden kirjan kahlaaminen sivu kerrallaan kestää ikuisuuden.

Jo Marchantin kirja Hoida mielelläsi tuli lukulistalle, koska olen kiinnostunut ihmisen mielen toiminnasta ja siitä, miten ihmeellinen valta ajattelulla oikein on. Marchant esittelee kirjassaan hyvin proosanomaisella tyylillä erilaisia sairauksia ja tapoja, joilla omalla mielellä on voitu vaikuttaa sairauksien torjuntaan ja parantamiseen. Kirjan teema on sinällään melko tulenarka, koska moni kroonisesti sairas, vaikkapa väsymysoireyhtymää, tai ärtyneen suolen oireyhtymää sairastava ei varmastikaan suhtaudu positiivisen toiveikkaasti kirjaan, joka antaa ensiolettamuksella sen vaikutelman, että kaikki on oikeastaan kiinni vain korvien välistä.

Mutta ihan siitä kirjassa ei sitten kuitenkaan ole kysymys.

Machant kyllä pyrkii esimerkein osoittamaan, että mielellä ja ajattelulla on vaikutusta terveydentilaamme, mutta meditointi, hypnoosi, ihmeellisellä pyhällä lähteellä käyminen tai lumelääkitys ei sellaisenaan ratkaise ihmiskunnan terveysongelmia. Mutta toisaalta mieli ja ajattelu vaikuttavat asioihin. Mutta senhän nyt tietysti jokainen tietää.

Itse asiassa, niin mielenkiintoinen kuin teoksen ydinteema onkin, Hoida mielelläsi oli enemmän rupatteleva kertomus erilaisia sairauksia sairastavien ihmisten kokemuksista ja erilaisista tieteellisistä tuloksista, kuin varsinainen opas, jonka avulla lukija voisi kehittää ajatteluaan vähemmän vahingoittavaan tai haitalliseen suuntaan. Teosta olisi selkeyttänyt huomattavasti, jos eri "hoitomenetelmät" olisi otsikoitu selkeästä: "Kummajaisen ajatus", "Taistele ja pakene", "Elä hetkessä" jne. otsikoinnit eivät hirveästi anna informaatiota luvun sisällöstä, fiilis on pikemminkin kuin proosaa lukiessa ja ehkä siksi teoksen varsinainen antikin jää harmittavan vähäiseksi. 

Kirja on kieleltään helppolukuista ja aihe on minusta ehdottoman tärkeä, ehkä yksinkertaistettu ja paljon erilaisia näkökulmia yhteen punova teksti toimii, sillä kirjasta lukija saa laajan käsityksen siitä miten mieli voi toimia apuvälineenä (tai vastustajana) lääketieteen ohella. 

Suosittelen Hoida mielelläsi -teosta niille lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita ihmismielen ihmeellisyyksistä.

0 kommenttia: