Recent Posts

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Estelle Maskame: DIMILY - RakastanEstelle Maskame: DIMILY - Rakastan
Gummerus 2016
409s.
Oma ostos

Nuoren Estelle Maskamen DIMILY -sarjasta kohuttiin alkuvuonna. Skotlantilainen kirjailija aloitti kirjasarjansa kirjoittamisen 13-vuotiaana, keräsi netissä, Twitterissä ja Wattpadissa kirjalleen huikeat lukijamäärät ja sai lopulta kustannussopimuksen. Maskamen kirjailijauran tarina on kuin sadusta, joten pitihän tähän kirjaan tarttua, vaikka en kyllä koe kuuluvani tippaakaan kohderyhmään.

Kirjatrilogian ensimmäinen osa kertoo 16-vuotiaasta Edenistä, joka muuttaa kesäksi isänsä luokse Kalifroniaan. Hän ei ole tavannut isäänsä moneen vuoteen vanhempiensa avioeron jälkeen, ja nyt hän joutuu tutustumaan vieraantuneen isänsä lisäksi tämän uuteen perheeseen: vaimoon ja kolmeen poikaan.

Kaliforniassa vietettävä kesä jännittää Edeniä. Alku tuntuu kaikkea muuta kuin lupaavalta, varsinkin kun velipuolista vanhin, Tyler, osoittautuu melkoiseksi ääliöksi. Tyler käyttäytyy huonosti, käyttää huumeita ja viis veisaa perheen säännöistä. Pian Eden kuitenkin huomaa, että Tylerissä on myös toinen puoli, se joka vetää häntä puoleensa. Rakkaudelle kuitenkin löytyy esteitä: Tylerin tyttöystävä, sekä se tosiasia, että he ovat Edenin isän uuden avioliiton kautta sisaruksia!

DIMILY oli sellainen kirja, joka olisi varmasti uponnut pariin kaveriini yläasteella kuin veitsi kuumaan voihin. Minä en nyt (enkä varsinkaan teininä) kuitenkaan jaksanut innostua kalifornialaisten nuorten bilettämisestä ja ryypiskelystä, eikä avioliiton kautta sisarpuoliksi päätyneiden Edenin ja Tylerin "kielletty rakkaus" tuntunut niin kovin kielletyltä. En tiedä, miten suomalainen lainsäädäntö tuollaiseen suhtautuisi, mutta minun oli vaikea mieltää juttua kovin suureksi esteeksi nuorten rakkaustarinalle. Kuitenkin siitä huolimatta, että tarina oli aika...teini... ja paikoin vähän epäuskottava, Maskame kirjoittaa vetävästi ja jotenkin symppaan hänen kirjailijapersoonaansa. Onhan se aika kova juttu kirjoittaa tuon ikäisenä jotakin, joka valloittaa maailman.

Internet tuntuu nykyään olevan sellainen foorumi, jonka kautta uudet, indiekirjoittajina tai fanficcaajina aloittaneet kirjoittajat kiitävät menestykseen. Itse en tykännyt yhtään Fifty Shades of Greystä, enkä Afterista, ehkä se johtuu siitä, että alunperin fanficcinä kirjoitetun tekstin muuttaminen originaalifiktioksi tuntuu vähän läpinäkyvältä. Maskamen kirja, niin naiivi kuin se onkin, on kuitenkin alusta saakka hänen oma luomuksensa, mikä nostaa kirjan pointseja silmissäni. En muuten missään tapauksessa väheksy ficcien kirjoittamista, mutta pidän vähän kaksiteräisenä miekkana sitä kannattaako ficeillä pyrkiä kaupalliseen menestykseen. Tiedän kuitenkin kyseisestä kulttuurista niin vähän, ettei argumenteillani ole tässä kohtaa mitään taustavaikutinta. Kunhan ajattelen ääneen.

DIMILY kannattaa tsekata jos on kiinnostunut tämän päivän kirjailmiöistä. Suosittelisin myös romantiikannälkäisille teinitytöille.


6 kommenttia:

Mai Laakso kirjoitti...

Uskon, että tämä sarja löytää nuoria lukijoita ja kirjailija kirjoittaa lisää luettvaa ;) Ainahan rakkautta tarvitaan :)

Diana Cabaldon kirjoitti myös ensin netin kautta lukijoille ja pääsi sitä kautta esille ja jokainenhan on kuullut Outlander-sarjasta ja siitä tehdystä tv-sarjasta, ihana. Olen niin Diana Cabaldon-fani.

Ahmu kirjoitti...

Ai niin! En tajunnut että Gabaldonkin tosiaan nousi suosioon netin kautta! Kiitos kun muistutit, hän on minunkin suosikkejani :)

Calendula kirjoitti...

Mulla tää on vielä kesken, mutta puistattaa kirjan nuorille tytöille antama parisuhdekuva. Poika on alkoholiongelmainen ja kohtelee tyttöystäväänsä kuin rukkasta. Mutta kyllä kaikki selviää, kun kovasti rakastaa. Eh. Ei näin.

Ahmu kirjoitti...

Puuh, tämä parisuhdemalli tuntuu olevan ärsyttävän vakio monessa genren kirjassa. Esim. paranormaalissa romantiikassa törmää usein samaan. Tästä olen kyllä kanssasi samaa mieltä: ei näin.

Reta Anna Maria kirjoitti...

Ilmiönä kiinnostaa, mutta ei tarinallisesti.

Ahmu kirjoitti...

Reta: Joo aika lailla samoin motiivein minäkin tartuin tähän :D