Recent Posts

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Else Roesdahl: Viikingit


Else Roesdahl: Viikingit
Otava 1994
363s.
Omasta hyllystä

En tiedä mitä on tapahtunut, mutta olen jotenkin päätynyt siihen tilanteeseen, että minulla on kasa bloggaamattomia kirjoja odottelemassa vuoroaan. Puretaan ruuhkaa Viikingeillä. Päädyin tuijottamaan Vikings- tv-sarjaa, josta olin kyllä kuullut kaikenlaista mutinaa, mutta jostain syystä se koukutti, enkä pahemmin keksinyt valittamista; oli vaihteeksi kiva katsella jotain, mikä sijoittuu itselle tuttuun Skandinaviaan ja ajanjaksonakin jokin muu kuin keski-aika. Oikein viihdyttävää. En ihan tiedä miksi ja mistä olen kuullut negatiivista sarjasta, mutta minä tykkäsin. No, siitä kohtalaisen aasittomana aasinsiltana päästään Else Roesdahlin Viikingit -teokseen, joka siis käsittelee viikinkien (eli 1000-luvun taitteen skandinaavien) elämää, uskomuksia, tapoja ja matkoja.

Teos löytyi omasta hyllystä ja olin jo aikaisemmin harkinnut lukevani sen, mutta tv-sarjan tuijottaminen antoi aihetta tarttua viimein kirjaan. Tutkimustieto on kirjassa peräisin 80-90-luvuilta, eli kovin tuoreesta kirjasta ei ole kysymys. Roesdahl käy läpi erilaisia teemoja aina asumisesta ja uskonnosta ekspansioon, arkeologiset aineistot eivät ole kovin laajalti esiteltyjä ja ajan arkeologia oli silloin tietysti vähän erilaista kuin nykyään; tänä päivänä tiedetään Skandinavian naisten osallistuneen varsin aktiivisesti kodin ulkopuoliseen elämään, mutta Roesdahl sitoo naisen vielä kotiin vaikka mainitseekin viikinkiaikaisen Skandinaavisen yhteiskunnan varsin tasa-arvoiseksi. Oikeastaan naisen pakottivat kotiin vain imeväisikäiset lapsen, ainakin nykytiedon valossa viikinkinainen on ollut aktiivinen toimija.

Viikingit nostaa esille joitakin tv-sarjastakin tuttuja hahmoja, vaikka teoksesta ei varsinaisesti käy ilmi, millaiset eri henkilöiden suhteet on toisiinsa olleet. Jäikin vähän epäselväksi, ovatko Rollo, Björn ja Ragnar oikeasti samaan perhekuntaan kuuluneita skandinaaveja, vai onko tv-sarjan tekijä vain napannut erillisiä historiassa toistuvia nimiä ja tehnyt niiden perusteella oman fiktiivisen tarinan. Epäilen jälkimmäistä vaihtoehtoa. Oli asia niin tai näin, jäin kirjassa kaipaamaan enemmän henkilöhistorian taustoitusta, sillä vaikka siltä ajalta tiettyjen ihmisten kohtaloita voi olla vaikea selvitellä, on ajalta olemassa kirjoitettua tietoa, jonka avulla voisi ehkä piirtää jonkinlaisia kuvia siitä millaisia ihmiskohtaloita viikinkiajalla on koettu ja eletty.

Kirja nostaa esille mielenkiintoisia asioita, kuten sen, että viikinkiajalla eläneet ihmiset maalasivat silmänsä kajaalilla, matkasivat eteläiseen Eurooppaan saakka jokia pitkin ja oikeasti hallitsivat pienen ajanjakson ajan Englantia tai ainakin tiettyjä alueita siellä. Olenhan minäkin vieraillut Englannin Yorkissa (eli viikinkiläisittäin Jorvikissa) ja silmäillyt matka-oppaasta alueen viikinkihistoriaa, mutta en tajunnut asiaa kovin konkreettisesti. Teoksessa viikinkien ekspansiota kuvataan niin yksityiskohtaisesti, että lukijalle käy hyvin selväksi se, miten laajalti skandinaavien vaikutus on yltänyt Eurooppaan. Mielenkiintoista!

Minulle saakin nyt suositella viikinkiaikaan sijoittuvia kirjoja, koska tähän ajanjaksoon on helppo koukuttua.

Suosittelen Viikingit -kirjaa kaikille Skandinavian historiasta kiinnostuneille.

5 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Mukavaa että joku muukin bloggaaja on koukuttunut Vikings-sarjaan :) Sarjan tekijähän on saanut kritiikkiä siitä, että hänen mielestään historiallisella tarkkuudella ei ole väliä kun halutaan saavuttaa miljoonayleisö. Viihdyttävä sarja silti, ja ei Ragnarin ja kumppaneiden olemassaolosta ole joka tapauksessa täyttä varmuutta, joten pienet virheet voinee antaa anteeksi.

Ahmu kirjoitti...

Ahaa, siitä hän on saanut kritiikkiä! Mutta pisteet siitä että ylipäätään on käytetty hahmoja, jotka on mainittu todellisissa lähteissä! Ja tuo aika on niin kaukana menneisyydessä että kuultavan vaikeaa olisi muodostaa täysin autenttinen kuva historiasta. Historiallisena viihteenä sarja minusta onnistuu ja sellaisena se kannattaa ottaa, ei dokumenttina :) Onneksi löytyy tietoteoksia joista voi tarkistaa faktat niin halutessaan...

B. H. kirjoitti...

Olen katsonut Viikinkejä muutamia jaksoja, mutta en ole onnistunut koukuttumaan. En tiedä miksi. Viikingit kyllä kiinnostavat! Sinänsä minusta tuollaisessa sarjassa ei tarvitse kaikkien faktojen olla oikein, eihän se dokumentti ole, kunhan ei jotain aivan täysin tuulesta temmattua ole, siis jotain mikä ei mitenkään liittyisi viikinkiaikaan...

Ahmu kirjoitti...

B.N. Joo, minusta parempi niin, että sarja/fiktiivinen romaani on selkeästi ja rehellisesti fiktiota kuin se, että se yrittää noudattaa historiallista autenttisuutta siinä epäonnistuen.

Tuossa 100o-luvussa ja sitä edeltävässä ajassa on varsinkin Skandinavian osalta se ongelma, että tutkimustietoa on aika vähän ja tieteen kehittyessä jotkut faktana pidetyt jutut voivat osoittautua vääriksi: historiankirjoituskin on tietyllä tavalla aina tulkintaa ja nimenomaan oman aikansa käsitys menneisyydestä. Tv-sarjan voikin ajatella olevan tekijänsä visio viikinkiajasta.

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Tänään on taas Viikingit-ilta, jee :)

Aiheesta olisi tosiaan kiinnostava lukea...