Recent Posts

lauantai 25. elokuuta 2012

Nojatuolimatkalaisena


Kaukokaipuu äityy välillä hurjaksi. Tekisi mieli pakata laukku, hypätä autoon ja ajaa jonnekin uuteen paikkaan, ennennäkemättömään, kokemattomaan. Tai ottaa lento ja katsoa miten kauas siivet kantavat. Haistella vierasta ilmaa ja outoja tuulia.

Kesän matka sai aikaiseksi kaukokaipuun, joka kohdistuu Britanniaan. Nyt kun matkustamiseen ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta, päätin lähteä nojatuolimatkalle. Kaivoin kirjahyllystä Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarjan, Jude Deverauxin Ylämaa -sarjan, Iso-Britannian matkaoppaat, laitoin cd-soittimeen pauhaamaan The Proclaimersin ja keitin mustaa teetä. Matka voi alkaa!

Nojatuolimatkailun ideaan ei kuulu se, että kirjoja luetaan kuten ne tavallisesti luetaan läpi, alusta loppuun. Valitsen tutuista kirjoista lempipaikkoja, luen ne läpi. Otan karttakirjan ja matkaoppaan ja tutkin romaanissa mainitut paikat läpikotaisin. Tässä suureksi avuksi on muodostunut Google Earth -palvelu, jonka olen ladannut iPadiini. Ainakin Skotlannin maisemat on muutettu niin uskottavaan muotoon, että kaikki vuoret ja laaksonpohjukat näyttävät yllättävätn aidoilta. Kun Muukalaisen Claire katselee kukkulalta Invernessiin, etsin iPadilta saman kaupungin, kiipeän kukkulan laelle ja katson miltä maisema näyttää.

Olen harrastanut nojatuolimatkailua monen romaanin kanssa. Yleensä vieraat paikat kiehtovat minua ja haluan päästä perille siitä, miltä kirjassa mainitussa paikassa näyttää. Vanha ja kulunut Kaunis maailma -kirjasarja palveli samassa tehtävässä ennen internetin ihmemaata ja Google Earthia. Googlen ja romaanin kanssa olen matkannut ihmeellisiin paikkoihin maailmassa.

Oletteko te käyneet organisoiduilla nojatuolimatkoilla? Sellaisilla, että suunnittelette etukäteen minne haluaisitte kirjan sivuilla matkustaa? Asiaan kuuluu toki se, että olosuhteet ovat mahdollisimman autenttiset ja sopivat kirjan maailmaan ja maisemaan. Jos ette, suosittelen lämpimästi! Varsinkin syksyn synkkinä iltoina nojatuolimatkat ovat parasta!

9 kommenttia:

Hyllytonttu Tiina kirjoitti...

Voi möhnä. Luen itse Matkantekijä-sarjaa parhaillaan (puhelimellani vieläpä), enkä ole tajunnut Google Earthia apuna käyttää. Taitaa lukutahti hidastua jatkossa dramaattisesti, kun täytyy joka hiiskatin nimetty paikka käydä katsastamassa. :D

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Mainio idea! En ole käynyt organisoidulla nojatuolimatkalla, mutta olen pari kertaa reissanut Google Mapsin Street Viewn avulla mm. itselleni rakkaissa Bolognassa ja Lontoossa. Juuri nyt tekisi mieli Wieniin.

Teresita kirjoitti...

Kaukokaipuu on tällä hetkellä sen verran paha, ettei oikein tahdo nojatuolimatkailu riittää. Sain uuden kameran, joten kaipaisin päästä testailemaan sitä johonkin mahtavaan keskiaikaiseen kaupunkiin.. Toistaiseksi on kai tyydyttyvä siihen, mitä omasta pihasta löytyy. Jonnekin Skotlantiin olisi kyllä aivan mahtavaa lähteä! Naureskelin jopa itselleni, kun näin mainoksen uudesta Disney-Pixar yhteistyöstä Urhea, että pitäisiköhän lähteä elokuviin.. Upea piirros muuten Copyvat-kisassa!

Niina T. kirjoitti...

Skotlanti! ♥ Nojatuolimatkustaminen! Piti miehekkeellekin heti näyttää tätä, kun ollaan suunniteltu, että viimeistään häämatkalla valloitettaisiin Skotlanti.

Ps. Blogissani on sinulle tunnustus!

kaisu marjatta kirjoitti...

minussa on sekin vika kun saan kirjan käteeni luen sen loppuun yhdellä istumisella se tarkoittaa läpi yön lukemista, no joo ei se aina onnistu jos on yli 300 sivua ja usein on. Eli nautin lukemisesta paljon, kunhan kirja vain vangitsee mieleni.

sonja/lukuhetket kirjoitti...

Kuulostaapa hauskalta ja kivan erilaiselta tavalta saada kaikki irti lukukokemuksesta:) Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla joskus! Minuakin voisi kiehtoa Skotlannin nummet, mutta myös L.M. Montgomeryn tyttökirjojen maisemat kiehtoisivat.

Ahmu kirjoitti...

Tii: Tai sitten aloitat uuden lukukierroksen ja otat nojatuolimatkailun mukaan vasta siinä vaiheessa ;)

Katja: Kokeile joskus, se on hauskaa! Kaupunkienkin tutkiskelu on hurjan mielenkiintoista!

Teresita: Hauskaa, minäkin haaveilen siitä uudesta Disneyn leffasta ja pohdin jo kenet sukulaislapsista uhkailen mukaani ;)

Nafisan: Menkää ihmeessä Skotlantiin! Minusta se on maailman romanttisin paikka, en edes tiedä miksi. Ajattelin viedä omankin mieheni sinne, hän ei ole vielä päässyt siellä käymään.

Kiitos tunnustuksesta, koitan keretä hakemaan piakkoin :)

Aikatherine: Tuo onkin lukemisessa parhainta! Mutta nojatuolimatkalle voikin lähteä tutun kirjan kanssa, niin lukeminen ei ole se vangitseva tekijä.

Sonja: Ah! Prinssi Edvardin saari! Sinne en olekaan matkustanut! Täytyypä ottaa Runotytöt seuraavaksi matkakohteeksi, kun jatkan Skotlannista eteenpäin. Kiitos muistutuksesta!

Sanna / Luettua kirjoitti...

Aivan ihana idea tämä nojatuolimatkailu! Oikealle matkalle pääsen onneksi piakkoin, mutta kroonisesta matkakuumeesta kärsivälle tämä on loistoidea.

Blogissani olisi sinulle yllätys! :)

Emilie kirjoitti...

Minunkin blogissani on sinulle jotain. :)