Recent Posts

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Madeline Weston: Upeat kirjoneulesukat

Upeat kirjoneulesukat -kirja sekä "treenityönä"
jämälangasta neulomani sukanvarsi, jossa yhdistelmä
erilaisia kirjasta löydettyjä mallikuvioita.
Edit: Googlettamalla Vinttikamariin päätyneille tiedoksi, että kirjoneulesukkien malleja pääsee melkein kaikkein parhaiten selaamaan Ravelryn nettisivuilla, jonne pystyy siis kirjautumaan ilmaiseksi. Myös englanniksi löytyy katseltavaa kun etsii hakusanalla fair isle patterns tai fair isle knitting. 

Leena Lumi kirjoitti tuossa juuri ekolankojen saloihin opastavasta kirjasta, ja minä päätin siitä innostuneena paljastaa syyn sille, miksi olen viime aikoina kuunnellut paljon äänikirjoja: nimittäin mikä olisikaan niin hyvä yhdistelmä kuin äärimmäisen addiktoiva neulekirja (ja kutimet tietysti) sekä hyvä äänikirja! Minä olen tähän saakka hiukan etsinyt sitä tilannetta, jossa äänikirja olisi minun juttuni, mutta nyt se on tainnut löytyä: mukava tapa yhdistää kaksi rakasta harrastusta.

Upeat kirjoneulesukat esittelee hienoja ja perinteisiä neuleohjeita. Minä olen vähän sellainen extemporeneuloja, etten pahemmin viitsi noudattaa ohjeita vaan sävellän mielelläni omasta päästäni ohjeet tekeleisiin. Kirjasta on silti riittänyt minulle ihan oppiakin, koska kirjoneuleet ovat aina olleet vähän vierasta maaperää minulle.

Kirjoneulemallit eli Fair isle patterns ovat peräisin Irlannin ja Skotlannin saarilta, joissa lämmittäville neuleille on todella ollut tarvetta. Sukat on yleensä neulottu paksusta villasta ja ne ovat olleet pitkiä ja lämpöisiä. Suuri osa tunnetuimmista malleista perustuukin juuri Brittein saarten mallikuvioihin. Tosin vanhimmat tunnetut neuleet on löydetty -kuinka ollakaan Egyptistä. Kirjassa ohjeet myös Egyptiläiseen villasukkamalliin.

Tämä kirja on melkein ehdoton tutustumiskohde niille, jotka ovat ihastuneet neulomaan sukkia, ja jotka kaipaavat uusia ja toimivia ideoita neulottavaksi. Tästä riittää myös sovellettavaa niille, jotka minun tapaani eivät viitsi kulkea tallotuilla poluilla, vaan lähtevät mielummin rämpimään ryteikköihin.

Suosittelen käsitöistä innostuneille sukankutojille!

7 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Aivan ihana kirja ja miten häikäisevän hieno "harjoitus"varsi! :-)

Ostin Novitan Sukkalehden ja olen siitä neulonut pari kirjoneulemallia, mutta selvästi mun hyppysille lisämallit eivät ole pahitteeksi. Täytyy katsella tätä kirjastossa! Kiitos vinkistä!

Maija kirjoitti...

Minä ihastelin tätä kirjaa jossakin mainoksessa ja odotan malttamattomana että se saapuisi meidänkin kirjastoon. En ole ollenkaan taitava kirjoneuleidentekijä (onnistun aina kiristämään liikaa niitä takana kulkevia lankoja), mutta niitä on silti kiva tehdä.

Ihanan pirteä sukanvarsi! :)

Ahmu kirjoitti...

Paula: Minullakin on tuo Novitan sukkalehti ja opettelin juuri siitä uuden, hienon kantapään :)

Maija: Sama vika, tuo harjoitusvarsikin on niin kireään neulottua että ei mahdu jalkaan. Onneksi pienijalkaisia sukulaislapsia on siunaantunut muutamia. Saavat lämmikettä jaloille ;)

Unknown kirjoitti...

Sain viime jouluna kyseisen kirjan ja ihastuin kuvioihin samantien! Mutta nyt kun olen kutonut sivun 132 sukkaa ohjeiden mukaan ja huomannut että ohjeessa mallineule on kirjoitettu väärin kuin myös jalkapöydän mallineule, on innostus lopahtanut koska ennen virheen huomaamista olin tosiaan kerennyt tehdä turhaa työtä ja paljon! Onkohan kirja vaan suomennettu väärin vai eikö noita ohjeita ole vaan testattu kunnolla?

Ahmu kirjoitti...

Höh, onpa kurjaa. Minullakin oli jonkun ohjeen kanssa vaikeuksia, mutta myönnän että olen tosi laiska lukemaan ohjeita ja sovellan malleja aika mielivaltaisesti. Tuosta virheestä voisi lauttaa viestiä kustantajalle, jos viitsii. Jos sen vaikka saisi korjattua mahdolliseen uuteen painokseen...

Riitta kirjoitti...

Anna Kaarmilalle:
Myös minä aloin tehdä samaa sivun 132 sukkaa ohjeen mukaisesti ja huomasin vasta kantapään kohdalle saavuttuani, että työtä olisi heti resorin jälkeen pitänyt neuloa tasona vaikka sukkapuikot olivat ainoat ohjeen kutimet! Luin nimittäin vasta siinä vaiheessa ohjeen loppuun saakka ja jäin ihmettelemään, mistä ihmeen varren saumasta siinä puhutaan. Tein teräosan yhtenäiseti eli en jakanut työtä jalkapöydän ja pohjan osiin. Miksi niin muuten kehotetaan tekemään? Neulomassani sukassa ei jalkapöydän pitsineule jäänyt löysemmäksi kuin pohjan sileä neule. Olen siis tehnyt yhden sukan valmiiksi ja siinä sumplin kavennukset jalan kummallekin sivulle, koska en ymmärtänyt mitä "kavenna molemmissa reunoissa" tarkoittaa. Lanka muuten tilattiin Amerikasta. Sitä ei Suomesta löytynyt!

Ahmu kirjoitti...

Kiitos kommentista! Taidan vihdoista viimein laittaa kustantajalle viestiä asiasta.