Recent Posts

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Pirkko Arstila: Susinainen

Tv-juontajana paremmin tunnetun Pirkko Arstilan esikoisromaani Susinainen ammentaa suomalaisista myyteistä ja tarustoista. Romaanissa Reeta joutuu rangaistuksena isänsä raiskaamaksi pelehdittyyään menninkäisen kanssa, ja karkaa kotoa päätöksenään kostaa isälle tämän teot. Reetan matka kulkee erämaiden halki ja hän raivaa tiensä resuisesta pikkutytöstä pelätyksi noitanaiseksi, jonka tavoitteina on koston lisäksi pyrkimys voittaa Akimeel-tietäjän rakkaus omakseen.

Susinainen on synkkä ja kurja tarina koston kierteestä ja siitä kaikesta pahasta, minkä julmuus ja vallanhimo saavat aikaiseksi. En osannut nähdä Susinaisessa juurikaan valonpilkahduksia, vaan alusta asti romaani vaikutti melkoisen synkältä, eikä oikeastaan antanut lukuelämyksenä paljoakaan.

Arstila kuvaa joka tapauksessa mielenkiintoisesti suomalaisia kansanuskomuksia, joista mainittakoon maahiset, kuolemaan jätettyjen äpärien henget sekä ylipäätään "Maailmanreunan" eli synkän pohjolan maailmankuva. Siinä mielessä tarina ottaa paikkansa muinaissuomalaisena kuvauksena, mutta Reetan pakkomielteinen ja kostonhimoinen elämäntapa piirtää vain kuvan sairaasta ja satutetusta ihmisestä: tavallaan tämän saman tarinan voisi kertoa mihin aikakauteen hyvänsä ja samaan tapaan se herättäisi lähinnä negatiivisia ajatuksia siitä millainen on katkeroituneen ihmisen mieli.

Suosittelen muinaissuomalaisesta maailmasta kiinnostuneille, ja niille, jotka tahtovat lukea koston tematiikan ympärille sidotun historiallisen romaanin.

1 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Tällainen Susinainen tai Sudenmorsian myyttihn kulkee suomalaisessa mytologiassa. Olikohan se Aino Kallas, joka kirjoitti loistavan kirjan Sudenmorsian...

Minun 'raamattuni' on Pirkko ja Antti Arstilan (Pirkon exmies) kirjoittama kirja Vahvaa elämää aikuinen nainen, jota saan kiittää monesta.

Ihan kauheaa edes sanoa tätä ihanasta Pirkosta, mutta minun on VIELÄ vaikea kuvitella häntä vakuuttavana prosaistina. Koluministina hän on piristävä.